EMOTIVAN GOVOR

Zelenski održao podzemnu presicu: ‘Ubiju li Rusi samo jednog od naših branitelja u Mariupolju, ništa od pregovora!‘

Ukrajinski predsjednik rekao je kako Rusija nastavlja aktivnosti ‘filtracijskih kampova‘, u koje šalju ukrajinske državljane, prije nego što ih prisilno presele u Rusiju
 Genya Savilov/AFP

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je noćas konferenciju za novinare u stanici podzemne željeznice, opširno govoreći o mogućim mirovnim pregovorima s Rusijom i najavljujući da će američki ministar obrane Lloyd Austin i američki državni tajnik Antony Blinken doputovati u Kijev kako bi se sastali s njim u nedjelju.

Rekao je da se nada da će osigurati teško naoružanje u razgovorima s američkim dužnosnicima i da će zalihe biti od vitalnog značaja za Ukrajinu kako bi na kraju ponovno preuzela teritorij koji je okupirala Rusija.

- Kad budemo imali više oružja, čim ga bude dovoljno, vjerujte mi, odmah ćemo ponovno zauzeti teritorije koji su privremeno okupirani, rekao je novinarima.

Zelenski je dao do znanja da će Ukrajina obustaviti mirovne pregovore s Moskvom ako Rusija ubije bilo kojeg od preostalih branitelja Mariupolja ili nastavi s referendumom o neovisnosti u djelomično okupiranim južnim regijama Hersona i Zaporožja.

U noćašnjem obraćanju opisao je Rusiju kao terorističku državu i usporedio njezine akcije u Mariupolju s akcijama nacista. Dodao je da će odgovorni za zločine odgovarati.

U emotivnom govoru osvrnuo se na raketni napad u Odesi u subotu u kojem je ozlijeđeno 18, a poginulo 8 ljudi, uključujući tromjesečnu djevojčicu, njezinu majku i baku.

- Ubili su bebu od tri mjeseca. Kada je rat počeo, ta beba imala je mjesec dana. Možete li to uopće zamisliti? Oni su naprosto gadovi, pravi gadovi. Nemam drugu riječ njih, rekao je Zelenski.

- Kako je zaprijetila Rusiji? Čini se da je ubijanje djece nova nacionalna ideja Ruske Federacije, rekao je Zelenski.

- Rakete su lansirali ruski strateški zrakoplovi iz Kaspijskog mora. Ukrajina je uspjela oboriti dvije rakete, ali je još pet projektila pogodilo grad, dodao je.

- Identificirat ćemo sve koji su odgovorni za ovaj napad... Svi koji daju ove naredbe, sve koji te naloge ispunjavaju. Bez obzira koliko nam treba vremena, svi će ti gadovi biti odgovorni za svaku smrt koju su prouzročili, rekao je.

Dodao je da se i dalje pojavljuju nove informacije o zločinima ruskih snaga nad stanovnicima Mariupolja. - Pronalaze se nove grobnice ljudi ubijenih od strane okupatora. Riječ je o desecima tisuća mrtvih stanovnika Mariupolja. Zabilježeni su razgovori okupatora o tome kako prikrivaju tragove svojih zločina, kazao je.

Ukrajinski predsjednik rekao je kako Rusija nastavlja aktivnosti 'filtracijskih kampova', u koje šalju ukrajinske državljane, prije nego što ih nasilno presele u Rusiju.

- Pravi naziv za njih je zapravo drugačiji, koncentracijski logori. Poput onih koje su izgradili nacisti u prošlosti. Ukrajinci iz ovih logora, preživjeli, šalju se dalje na okupirana područja u Rusiju, rekao je. - Također deportiraju djecu nadajući se da će zaboraviti gdje im je dom i odakle su došli.

Zelenski je kritizirao i odluku glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da posjeti Moskvu u utorak, prije nego što krene u Kijev.

- Jednostavno je pogrešno ići prvo u Rusiju, a zatim u Ukrajinu, rekao je Zelenski novinarima u glavnom gradu Ukrajine. - Nema pravde i logike u ovom redoslijedu, dodao je.

- Rat je u Ukrajini, nema tijela na ulicama Moskve. Bilo bi logično prvo otići u Ukrajinu, vidjeti tamošnje ljude, posljedice okupacije, rekao je.

Guterres bi se u utorak trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim u četvrtak posjetiti Zelenskog.

Guterres je dosad imao malo kontakta s čelnicima zaraćenih država. Putin je odbio susresti se s Guterresom nakon što je optužio Rusiju da je prekršila povelju UN-a slanjem vojnika u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:38