RAT U UKRAJINI

Zelenski otkazao brifing s Amerikancima u zadnji čas, Putin najavio veliku turneju: ‘Ovo je moćan pogodak!‘

Događaje u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Volodimir Zelenski

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Ključni događaji:

- Cameron putuje u SAD, glavna tema potpora Ukrajini

- Zelenski otkazao virtualni brifing s Amerikancima u zadnji čas

- Ministrica financija: SAD bi mogle biti odgovorne za poraz Ukrajine

- Putinov put na Bliski istok i najava "moćnog pogotka"

14:04

Ruski oporbeni čelnik poziva na prekid vatre u Ukrajini

Grigorij Javlinski, ruski oporbeni čelnik, u svojoj predsjedničkoj kampanji, koju vodi protiv Vladimira Putina, poziva na prekid vatre u Ukrajini.

- Mislim da je u najboljem interesu zemlje potpisati sporazum o prekidu vatre - rekao je u intervjuu za ruske državne novine RBK, a izrazio je i sumnju u istraživanja koja tvrde da Rusi podržavaju rat.

- On se ovakvim antiratnim stajalištima suprotstavlja Putinu i očito želi pridobiti potporu javnosti - kažu iz think tanka Institute for the Study of War (ISW).

Jedan ruski insajderski izvor tvrdi kako se oporbenom čelniku dopušta kritiziranje vlade jer se tako zapravo promovira "fasada" demokracije i izbornog legitimiteta Kremlja.

- Predsjednička administracija nije protiv 'umjerenih' kritika ruskog rata u Ukrajini jer to može pokazati kako u zemlji postoji pluralizam mišljenja. Sve u svemu, Javlinskom neće biti dopušteno osvojiti više od 1,5% glasova na izborima - citirao je ISW spomenuti ruski izvor.

09:30

Putinov put na Bliski istok i najava "moćnog pogotka"

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će otputovati u jednodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavna tema susreta bit će ekonomska suradnja.

"Tri najsnažnija međunarodna događaja za jedan i pol dan. Ovo je tako moćan pogodak. Čini mi se da će to biti korisno s gledišta razvoja naših odnosa s ove tri države i sa stajališta, da tako kažem, relevantnih signala međunarodnoj zajednici", rekao je Putin.

Ruski vođa zadnji je put boravio u tim zemljama 2019. godine, a Moskva ističe kako je Rusija zadržala stabilne odnose s obje zemlje.

"Planirano je da razmotrimo stanje i izglede za daljnji razvoj višestruke suradnje Rusije i Emirata, kao i aktualna događanja na Bliskom istoku. UAE su glavni ekonomski partner u arapskom svijetu. Ove godine suradnja se također razvija vrlo dobro", priopćili su iz Kremlja.

06:16

Ministrica financija: SAD bi mogle biti odgovorne za poraz Ukrajine

Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je u utorak da će Sjedinjene Američke Države biti odgovorne za poraz Ukrajine ukoliko Kongres odbije zahtjev Bidenove administracije koja traži nove milijarde dolara za ratom pogođenu zemlju.

"Zajedno s mojim kolegama razgovarala sam s zastupnicima Kongresa. Mislim da razumiju da se radi o vrlo teškoj situaciji i da se možemo smatrati odgovornima za ukrajinski poraz ukoliko joj ne uspijemo osigurati potrebna sredstva, uključujući potporu ukrajinskom proračunu, što je posebno važno", rekla je Yellen u izjavi novinarima u Mexico Cityju.

Prije nje je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog upozorio da odgoda američke pomoći za njih predstavlja veliki rizik, zbog čega bi Ukrajina nakon gotovo dvije godine mogla izgubiti rat protiv Rusije.

Predsjednik Zelenski potom je otkazao planirano obraćanje zastupnicima Kongresa, u kojem se vode bitke zbog zahtjeva republikanaca da se u financijski paket vrijedan 100 milijardi dolara, osim pomoći Ukrajini i Izraelu, uključe i revizija useljeničke politike te jačanje američkih granica.

Američki Kongres odobrio je više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u veljači 2022.godine, ali nakon što su početkom godine kontrolu nad većinom u Zastupničkom domu preuzeli republikanci, za ratom pogođenu Ukrajinu nisu izdvojena dodatna sredstva.

Financiranje Ukrajine ključna je stvar i za američke saveznike u Europi koji joj pružaju puno izdašniju pomoć ne bi li joj tako pomogli u borbi protiv ruske agresije, napomenula je ministrica financija.

"Ukrajini jednostavno ponestaje novca", istaknula je Yellen. "Sve što uprihodi od poreza Ukrajina troši na obranu i plaće vojnicima i zapovjednicima. Bez novca koji joj šaljemo u znak podrške, nedostajale bi škole, bolnice i prva pomoć", dodala je.

Američka pomoć Ukrajini dolazila je "uz snažne kontrolne mehanizme kako bi se spriječila korupcija i zloupotreba sredstava", naglasila je Yellen. Što se tiče izravne potpore ukrajinskom državnom proračunu, ona bi išla preko Svjetske banke čije će antikorupcijske zaštitne mjere osigurati da novac završi na pravom mjestu, poručila je američka ministrica.

05:28

Zelenski otkazao virtualni brifing s Amerikancima u zadnji čas

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je brifing s američkim zastupnicima oko budućeg američkog financiranja te ratom pogođene zemlje.

Njegovo virtualno pojavljivanje u američkom Senatu i Zastupničkom domu bila su zakazana za utorak, ali su otkazana u posljednji trenutak. Došlo je do toga nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik upozorio da su u opasnosti od gubitka rata protiv Rusije ako se ne odobri dodatna američka vojna pomoć.

Čelnik Senata Chuck Schumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio. Najviši demokrat u Domu rekao je da je ukrajinski predsjednik bio zaokupljen stvarima "u zadnji čas", ne pružajući dodatne pojedinosti. Šef stožera Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je ranije u utorak da postoji "veliki rizik" od ukrajinskog poraza bez kontinuirane potpore SAD-a.

"Bit će teško zadržati se na istim pozicijama i ljudima će biti teško stvarno preživjeti", dodao je u govoru u američkom Institutu za mir u Washingtonu DC.

Jermakova strašna procjena dana je samo nekoliko sati prije nego što se Zelenski povukao sa zakazane videokonferencije s američkim senatorima kako bi ih izvijestio o ratnim naporima. Veleposlanstvo Ukrajine u Washingtonu DC nije odmah odgovorilo na pitanje BBC-a tražeći dodatno objašnjenje otkazivanja.

05:23

Cameron putuje u SAD, glavna tema potpora Ukrajini

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron govorit će o važnosti potpore i financiranja humanitarne pomoći Ukrajini tijekom svog prvog službenog posjeta Washingtonu otkako je prošlog mjeseca preuzeo dužnost, priopćili su u utorak iz britanskog ministarstva.

Bivši britanski premijer putuje u Sjedinjene Države kako bi potvrdio snažne odnose između dviju država, kao i neprekidnu potporu Ukrajini koja je gotovo dvije godine žrtva ruska agresije.

Američki Kongres odobrio je više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u veljači 2022.godine, ali nakon što su početkom godine kontrolu nad većinom u Zastupničkom domu preuzeli republikanci, za ratom pogođenu zemlju nisu izdvojena dodatna sredstva.

Cameron se prošli mjesec u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, tijekom svog prvog putovanja u funkciji novog ministra.

"Ministarstvo vanjskih poslova predstavilo je novi humanitarni paket pomoći za Ukrajinu u zimskim mjesecima, težak 29 milijuna funti (36,6 milijuna dolara)", stoji u izjavi britanskog ministarstva.

Cameron dolazi u SAD dok Ujedinjeno Kraljevstvo nizom sankcija cilja na vojne i strane dobavljače koji izvoze u Rusiju vojnu opremu i dijelove.

Iz kabineta ministra poručuju da će Cameron također razgovarati o sukobu na Bliskom istoku i dopremanju humanitarne pomoći svim stanovnicima Gaze kojima je ona potrebna, uslijed izraelske opsade.

"Ujedinjeni smo s Bliskim istokom, zajedno radimo na osiguranju dugoročne sigurnosti i stabilnosti u regiji te odgovaramo na izazove koje postavlja Kina", kazao je Cameron.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države mogu raditi na dugoročnom rješenju koje uključuje dvije države, što će i Izraelcima i Palestincima omogućiti suživot u miru, navode iz kabineta Davida Camerona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:09