VELIKI UDARAC KIJEVU

Zelenski ozbiljno naljutio Poljsku: ‘Više ne šaljemo oružje Ukrajini, sad naoružavamo sebe‘

Odnosi između Poljske i Ukrajine mogli bi se dodatno zaoštriti nakon istupa Morawieckog

Volodimir Zelenski i Mateusz Morawiecki

 Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia/Wojtek Radwanski/afp/profimedia

Odnosi između Poljske i Ukrajine mogli bi se dodatno zaoštriti nakon večerašnjeg istupa poljskog premijera Mateusza Morawieckog na televiziji Polsat gdje je poručio da njegova zemlja prestaje naoružavati Ukrajinu.

Naime, ministarstvo vanjskih poslova Poljske uputilo je danas oštar prosvjed zbog komentara Volodimira Zelenskog iznesenih na Općoj skupštini UN-a. Zelenski je, naime, rekao da "političko kazalište" oko uvoza žitarica - koji su Poljska, Mađarska i Slovačka zabranile iz Ukrajine - samo pomaže Moskvi.

Morawiecki je večeras zauzeo još oštriji stav.

- Ukrajina se brani od brutalnih ruskih napada i razumijem tu situaciju, ali mi moramo zaštititi svoju zemlju. Više nećemo slati oružje u Ukrajinu jer ćemo sada naoružavati Poljsku, objavio je na svom Twitter profilu prenoseći istup na televiziji.

- Šaljemo Kijevu upozorenje da ne sviraju takve note, koje su odmah pokupili tzv. ruski trolovi. Provokatori su sada sretni što je posijano sjeme razdora između naših zemalja, naglasio je.

Na pitanje o odnosima s Ukrajinom, premijer je odgovorio:

- Rekao bih da su odnosi Poljske i Ukrajine na niskim razinama nakon nedavnih izjava najviših dužnosnika i predsjednika Ukrajine. Definitivno ne podržavamo takve izjave, rekao je.

Također je podsjetio predsjednika Zelenskog da je osobno nekoliko dana nakon početka invazije na Ukrajinu otišao u Berlin i tamošnju vladu podsjetio na pet tisuća kaciga koje je Njemačka Ukrajini poslala u siječnju 2022. godine.

- Upitao sam ih je li to bila neka šala, komentirao je.

- Izjave Kijeva doživljavamo kao dvostruku nepravdu i oštro ih odbacujemo. Stoga je naš ministar vanjskih poslova otišao poručiti Ukrajini da će Poljska uvijek braniti svoje interese kad je u pitanju poljoprivreda. Jasno sam poručio Europskoj komisiji, ali i Kijevu: ‘Ili ćemo dobiti produženje embarga na uvoz žita ili ćemo ga sami uvesti‘, rekao je Morawiecki na Polsatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2023 23:19