RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Zelenski pokušao objasniti zašto ofenziva napreduje sporo, pa poručio: ‘Krimski most mora biti neutraliziran‘

Pratimo najvažnije događaje rata u Ukrajini
Volodimir Zelenski
 Ludovic Marin/Afp

Ključni događaji:

  • Zelenski objasnio zašto protuofenziva napreduje sporo i poručio: Krimski most mora biti neutraliziran

  • Šef CIA: ‘Imali smo signale što se sprema, pobuna Wagnera razotkrila je važne slabosti u Putinovu sustavu‘

07:38

Zelenski objasnio zašto protuofenziva napreduje sporo i poručio: Krimski most mora biti neutraliziran

Tijekom govora na Sigurnosnom forumu u Aspenu ukrainski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Krimski most legitimna meta za Ukrajinu i da mora biti neutraliziran.

- Krimski nije samo cesta za logistiku. To je prometnica koja se koristi za opskrbljivanje oružjem. I militarizira Krimski poluotok. To je neprijateljski objekt izgrađen bez poštivanja međunarodnog prava, pa je stoga razumljivo da je vojni cilj. Svaka meta koja donosi rat mora biti neutralizirana, poručio je Zelenski.

Također je naglasio da protuofenziva napreduje sporije od očekivanog jer je započela kasnije nego što je to prvotno planirano.

Prema Zelenskom, Rusija je imala više vremena za miniranje ukrajinskog teritorija i izgradnju nekoliko linija obrane.

07:36

Šef CIA: ‘Imali smo signale što se sprema, pobuna Wagnera razotkrila je važne slabosti u Putinovu sustavu‘

Pobuna plaćeničke skupine Wagner obnovila je pitanja o prosudbi i odvojenosti od događaja ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u četvrtak na Sigurnosnom forumu u poznatom američkom zimovalištu Aspen William Burns, direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Burns sada donosi nove informacije navodeći da su većinu trajanja pobune, 36 sati, ruske sigurnosne službe, vojska i donositelji odluka "djelovali izgubljeno". "Za mnoge Ruse koji su promatrali događaje, naviknute na sliku Putina kao arbitra reda, pitanje je bilo: ‘Zar je car gol?", rekao je Burns, dodajući: "Ili barem: ‘Zašto mu treba toliko dugo da se odjene?‘" (citate donosim prema The New York Timesu jer još nije objavljen transkript razgovora).

Direktor CIA-e tvrdi da ni Prigožin nije imao razrađene planove, nego je mnogo toga odlučivao u hodu, a posebna je nevolja po Kremlj što je čak trećina stanovništva Rusije pregledala njegov video objavljen na aplikaciji razmjene poruka Telegram o pogrešnim argumentima kojima se tumači nužnost pokretanja agresije na Ukrajinu. Opširnije pročitajte OVDJE.

07:35

Poljska: Srušeni vojni dron pripadao je američkoj vojsci

Vojnu izviđačku bespilotnu letjelicu koja se kasno u utorak srušila u jugozapadnoj Poljskoj koristili su američki vojnici za trenažni let, priopćilo je u petak poljsko ministarstvo obrane.

Privatni radio RMF izvijestio je ranije da je dron pronađen u šumi u blizini sela Trzebien na jugu Poljske nakon što je prolaznik nazvao hitne službe i rekao da je vidio objekt kako pada na tom području.

"Dobijene informacije pokazuju da je tijekom trenažnog leta američkih vojnika izgubljen kontakt s dronom koji je zatim pao na šumsko područje", napisalo je ministarstvo obrane u odgovoru e-mailom na pitanja Reutersa.

"Nitko nije ozlijeđen, niti je nastala ikakva šteta u rezultatu... Dron je preuzela američka strana, u čijem je vlasništvu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:16