APEL IZ KIJEVA

Zelenski pozvao Europu da na "plinski rat" odgovori proširenjem sankcija Rusiji

Smjerao je na stajalište Rusije koja je već dvaput u lipnju smanjila opseg svojih isporuka

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak Europu da na "plinski rat" koji vodi Rusija "odgovori" proširenjem europskih sankcija Moskvi.

"Danas smo čuli nove plinske prijetnje Europi. Unatoč popuštanju u vezi s turbinom za Sjeverni tok, Rusija neće nastaviti opskrbu europskih zemalja plinom kao što se ugovorom obvezala", rekao je Zelenski u dnevnoj video poruci, komentirajući najavu Gazproma da će ponovno drastično smanjiti dopremu plina Europi.

Smjerao je na stajalište Rusije koja je već dvaput u lipnju smanjila opseg svojih isporuka uz obrazloženje da plinovod ne može normalno raditi bez turbine koja je bila na popravku u Kanadi, a u Rusiju nije vraćena zbog zapadnih sankcija.

Njemačka i Kanada su se poslije dogovorile da će vratiti opremu u Rusiju, ali turbina još nije dopremljena.

"Ovo je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Nije ih briga što će biti s ljudima, kako će se patiti - od gladi zbog blokade luka, do smrzavanja na zimu, siromaštva ... i okupacije. To su samo različite vrste terora", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

"Zato morate odgovoriti. Ne razmišljajte o tome kako ćete vratiti turbinu, nego proširite sankcije", zaključio je.

Zapad optužuje Moskvu da se koristi energentima kao oružjem, odgovarajući na sankcije koje su joj uvedene nakon invazije na Ukrajinu.

Plinovod Sjeverni tok koji Rusiju povezuje s Njemačkom preko Baltičkog mora, strateški je važan za opskrbu plinom Europe koja je veoma ovisna o ruskim energentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 04:45