ŽESTOKE OPTUŽBE

Zelenski pred Vijećem sigurnosti: ‘Rusi su počinili najgore ratne zločine od Drugog svjetskog rata‘

‘Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u tihe robove‘, rekao je Zelenski u obraćanju uživo videovezom

Volodmir Zelenski videovezom obraća se Vijeći sigurnosti UN-a

 Spencer Platt/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da se ne smije izbjeći odgovornost Rusije čije je vojnike optužio za "najgore ratne zločine" od Drugog svjetskog rata.

Zelenski je prikazao kratak video spaljenih, krvavih i osakaćenih trupala, uključujući i djece, u Irpinu, Dimerci, Mariupolju i Buči.

Doveo je u pitanje značaj 15-članog Vijeća sigurnosti koje nije bilo u stanju poduzeti bilo kakve mjere protiv Rusije i njene invazije na Ukrajinu 24. veljače, jer Moskva ima moć veta kao i Sjedinjene Američke Države, Francuska, Britanija i Kina.

"Imamo posla s državom koja pretvara svoj veto u Vijeću sigurnosti UN-a u pravo na smrt. Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u tihe robove", rekao je Zelenski u obraćanju uživo videovezom i pozvao na reformu tog tijela.

Rusija tvrdi da provodi "specijalnu vojnu operaciju" čiji je cilj uništiti ukrajinsku vojnu infrastrukturu i "denacificirati" Ukrajinu te poriče da napada civile. Ukrajina pak tvrdi da je Rusija na nju, ničim izazvana, izvršila invaziju.

Rusi: 'To su laži'

"Opet smo čuli golemu količinu laži o ruskim vojnicima i ruskoj vojsci", rekao je Vijeću sigurnosti ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja.

Ujedinjeni narodi su objavili da je otprilike 11 milijuna Ukrajinaca, više od četvrtine stanovništva Ukrajine, napustilo svoje domove. Više od 4 milijuna je napustilo Ukrajinu u potpunosti.

Dužnosnik UN-a odgovoran za humanitarnu pomoć Martin Griffiths je rekao da je barem 1430 civila ubijeno, uključujući više od 121 djeteta i dodao da su stvarne brojke vjerojatno puno veće.

Griffiths, koji nastoji isposlovati humanitarno primirje u Ukrajini, rekao je da se pred njima nalazi "dug put" nakon što je u ponedjeljak održao "iskren" sastanak s ruskim ministrom vanjskim poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi.

"Opasni uvjeti onemogućuju nam da pristupimo civilima ili da oni pristupe nama. Civilima mora biti omogućeno da se premjeste u sigurnija područja bez straha od napada", rekao je Griffiths. Dodao je da se nada da će u srijedu otputovati u Ukrajinu radi sastanaka s ukrajinskim dužnosnicima.

Masovna silovanja

Dužnosnica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo je rekla da je UN dobio uvjerljive informacije "da su ruske snage upotrijebile kazetno streljivo u naseljenim područjima barem 24 puta". DiCarlo je kazala da se također istražuje ukrajinska upotreba takvog oružja.

"Tvrdnje o seksualnom nasilju koje su počinile ruske snage su se također pojavile. Uključuju masovna silovanja i silovanja ispred djece", rekla je DiCarlo dodavši da postoje i slične tvrdnje o ukrajinskim vojnicima.

Rekla je da misija UN-a za nadgledanje ljudskih prava u Ukrajini nastoji istražiti sve tvrdnje.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je upozorio Vijeće sigurnosti da je ruska invazija na Ukrajinu jedan od najvećih izazova za međunarodni poredak ikada "zbog svoje prirode, intenziteta i posljedica".

Guterres je rekao da rat stavlja dodatan pritisak na zemlje u razvoju i da je više od 1.2 milijarde ljudi osobito ranjivih na povećanje cijena hrane, energije i gnojiva.

"Već vidimo da neke države iz ranjivosti prelaze u krizu i znakove ozbiljnih društvenih nemira", istaknuo je Guterres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 16:30