RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Zelenski proturječi NATO-u; šef Združenog stožera SAD-a oglasio se o šansama za ‘vojnu pobjedu Ukrajine‘

Ključne događaje 266. dana invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin (G-L); Volodimir Zelenski (G-D); neeksplodirani ruski projektil (D-L); ukrajinski vojnici (D-D)

 Mikhail Metzel/Sputnik/Afp; Handout/Ukrainian Presidential Press Service/Afp; Anatolii Stepanov/Afp/

Ključni događaji:

- U tijeku je 266. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Bliski Putinov suradnik pronađen mrtav

- Američki dužnosnici: ‘Projektil koji je pao u Poljskoj ispalili su Ukrajinci‘

- Poljska potvrdila da je eksploziju na njezinom teritoriju izazvao projektil ruske proizvodnje

- Čelnici G7 održali hitan sastanak zbog eksplozije u Poljskoj

- Biden: Projektili vjerojatno nisu ispaljeni iz Rusije


Zelenski se sastao s direktorom CIA-e: Razgovarali smo o ruskoj nuklearnoj prijetnji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u Kijevu s ravnateljem američke Središnje obavještajne agencije Williamom Burnsom.

U ponedjeljak se Burns sastao s ruskim šefom obavještajne službe u Turskoj u prvom poznatom američko-ruskom kontaktu na visokoj razini ‘licem u lice‘ od invazije.

"Imali smo sastanak. Razgovarali smo o svim pitanjima koja su važna za Ukrajinu", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Rekao je da su njih dvojica razgovarali o onome što je nazvao ruskom nuklearnom prijetnjom.

Inače, Burns je posjetio Kijev u vrijeme dok je Rusija zasipala grad projektilima. Zelenski je rekao da je šef CIA-e proveo neko vrijeme u skloništu prije nego što su se njih dvojica susrela.

U Washingtonu je američki dužnosnik rekao da je Burns otputovao u Kijev kako bi se sastao s kolegama iz ukrajinske obavještajne službe i Zelenskim nakon sastanka u Ankari.


Milley: Rusija se pokušava resetirati, ali Kijev vjerojatno neće uskoro osigurati vojnu pobjedu

Mark Milley, vrhovni general američke vojske, večeras je obećao pomoći Ukrajini "koliko god bude potrebno".

Rekao je da je Rusija lansirala dosad najveći val projektila na Ukrajinu u utorak, kada je nekoliko velikih gradova ostalo bez struje.

Milley je dodao da Moskva "vodi kampanju terora u Ukrajini" dok pokušava resetirati svoje snage nakon poraza u Hersonu.

Ali, bez obzira na to, Rusija "i dalje ima značajnu borbenu moć unutar Ukrajine".

Dodao je da Kijev odlučuje kada će i kako pregovarati s Moskvom.

"Ukrajina će i dalje izdržati. Ukrajina se neće povući", rekao je Milley, predsjednik Združenog stožera, dodajući da je Ukrajina slobodna, "i oni žele ostati slobodni."

Milley i ministar obrane Lloyd Austin rekli su da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Vrhovni američki general kasnije je umanjio izglede za bilo kakvu blisku, izravnu vojnu pobjedu Ukrajine.

"Vjerojatnost ukrajinske vojne pobjede, definirane kao izbacivanje Rusa iz cijele Ukrajine uključujući ono što oni tvrde da je Krim, u skorije vrijeme nije velika, vojno gledano. Politički, može postojati rješenje u kojem bi se Rusi povukli. To je moguće", rekao je Milley.


Ukrajina tvrdi da je oko 50 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u granatiranju

Približno 50 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u napadu ukrajinskog dalekometnog topništva, objavila je u srijedu ukrajinska vojska koja rijetko iznosi u javnost da je nanijela velik broj žrtava u pojedinom slučaju.

Zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga napisalo je na Facebooku da je Rusija pretrpjela gubitke u utorak kada su ukrajinske snage granatirale selo Denežnikove, 70 kilometara udaljeno od bojišnice u istočnoj pokrajini Luhansk.

Vojska nije pružila nikakve dodatne pojedinosti.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, a Reuters nije mogao nezavisno potvrditi tvrdnju ukrajinske vojske.

Sjedinjene Američke Države su Ukrajinu opskrbile naprednim raketnim sustavima, koji su sposobni gađati mete udaljene i do 80 kilometara.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, prošlog mjeseca rekao je da su 23 njegova vojnika ubijena, a 58 ih je ranjeno zbog ukrajinskog granatiranja.


Šef CIA-e stigao u Varšavu

Šef poljskog ureda za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera objavio je na Twitteru fotografiju na kojoj se vidi kako se predsjednik Andrzej Duda večeras u Varšavi sastao sa šefom američke središnje obavještajne agencije CIA-e Williamom Burnsom.


Češka će obučavati 4000 ukrajinskih vojnika

Češka Republika planira obučiti do 4000 ukrajinskih vojnika u 2023. godini, rekao je danas ministrica obrane te zemlje.

Jana Černochová rekla je da će se obuka odvijati u pet ciklusa od četiri tjedna, a u svakom će sudjelovati do 800 vojnika.

Dodala je da bi to Češku koštalo oko 41,6 milijuna dolara.

Češka je snažno poduprla Ukrajinu od ruskog napada u veljači ove godine, te joj je poslala lako i teško naoružanje te streljivo.

Program obuke započeo bi s prvom serijom vojnika ove godine i na kraju bi se uključio u planiranu shemu obuke Europske unije za Ukrajinu.

Ministri EU-a složili su se uspostaviti misiju za obuku oko 15.000 ukrajinskih vojnika i osigurati dodatnih 500 milijuna eura sredstava za isporuku oružja Kijevu na sastanku u Luksemburgu u ponedjeljak.

Ukrajina je pokazala interes za obuku uglavnom mehaniziranih bataljuna, ali i medicinskih, inženjerskih i kemijskih trupa, rekla je češka ministrica obrane.

Češka će također poslati 55 vojnika kao instruktore ili članove zapovjednih struktura planirane misije EU za obuku u drugim državama članicama EU.

Oba dijela plana zahtijevaju odobrenje parlamenta.


Ministar obrane SAD-a: Nismo vidjeli ništa što bi proturječilo poljskim nalazima

SAD nisu vidjele ništa što je u suprotnosti s preliminarnom procjenom Poljske da je projektil od utorka navečer bio rezultat ukrajinskog projektila protuzračne obrane, rekao je ministar obrane Lloyd Austin.

Govoreći na konferenciji za novinare, Austin je rekao da ima puno povjerenje u istragu poljske vlade o eksploziji, koja je sugerirala da je ukrajinska protuzračna obrana vjerojatno odgovorna za eksploziju u kojoj su poginule dvije osobe.

- Još uvijek prikupljamo informacije, ali nismo vidjeli ništa što je u suprotnosti s preliminarnom procjenom predsjednika Dude da je ova eksplozija najvjerojatnije rezultat ukrajinskog projektila protuzračne obrane koji je, nažalost, pao u Poljsku.

Kakvi god bili konačni zaključci, svijet zna da Rusija snosi konačnu odgovornost za ovaj incident. Rusija je lansirala još jedan baraž projektila na Ukrajinu s posebnom namjerom da gađa ukrajinsku civilnu infrastrukturu.

Ruska "namjerna okrutnost" samo produbljuje odlučnost SAD-a da nastavi podržavati ukrajinsko "osnovno pravo da se brani", rekao je.


Rusija ušla u recesiju

Rusko gospodarstvo ušlo je u recesiju jer je bruto domaća proizvodnja pala za četiri posto u trećem tromjesečju, pokazuju prve procjene koje je u srijedu objavila nacionalna agencija za statistiku Rosstat.


Poljski premijer: Ne možemo isključiti da je raketni napad bio namjerna provokacija

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je poljskom parlamentu da je moguće da je incident u kojem je projektil pao u zemlju rezultat provokacije ruske strane.

- Ne možemo isključiti da je granatiranje ukrajinske infrastrukture u blizini granice bila namjerna provokacija učinjena u nadi da bi do takve situacije moglo doći - rekao je Morawiecki.


Zelenski: Projektil koji je pogodio Poljsku nije bio ukrajinski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je uvjeren da projektil koji je u utorak navečer pao na Poljsku i ubio dvoje ljudi nije bio ukrajinski.

- Ne sumnjam da to nije bila naša raketa, rekao je Zelenski, prenosi Interfax.

Rekao je da je primio izvješća od zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga i zračnih snaga te da im "ne može ne vjerovati".

Dodao je kako smatra da je Ukrajini trebalo dopustiti pristup mjestu eksplozije u istočnoj Poljskoj, dodajući: ‘‘Imamo li pravo biti u istražnom timu? Naravno.‘‘

Zelenski je to izjavio nakon što su Poljska i NATO savez rekli da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu.

Primjedbe Zelenskog uslijedile su nakon što je Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, rekao da Ukrajina želi "zajedničku istragu" incidenta od utorka sa svojim partnerima.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Britanci objavili novu ratnu kartu Ukrajine

Karta ispod pokazuje najnovije podatke britanskog ministarstva obrane o situaciji u Ukrajini na dan 16. studenog 2022.


Rusija pozvala poljskog veleposlanika

Rusija je pozvala poljskog veleposlanika u Moskvi u ministarstvo vanjskih poslova, rekla je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova za Reuters.


Bliski Putinov suradnik pronađen mrtav

Pukovnik Vadim Bojko (44), blizak suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina pronađen je mrtav u svom uredu u Rusiji.

Kako piše Mirror, Bojko, koji je također bio zamjenik šefa prestižne Pacifičke više pomorske škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je s višestrukim ranama od metaka na tijelu.

Otac dvoje djece, koji je navodno bio zadužen za naoružanje i streljivo na elitnoj akademiji, došao je na posao kao i obično.

Ali ubrzo nakon što je ušao u svoj ured, začulo se pet hitaca, kažu izvještaji.

Dežurni časnik koji je čuo pucnjavu potom je dojurio na lice mjesta i vidio Bojkovo tijelo.

Dok su prva izvješća u Rusiji govorila da se sumnja na samoubojstvo, medij BAZA, koji ima bliske veze s policijom, tvrdi da su kriminalistički istražitelji pronašli pet čahura i četiri pištolja Makarov pored mrtvog pukovnika. Postavlja se pitanje kako je pukovnik mogao sam sebi pet puta pucati u prsa.


Eksplozije u Belgorodu

Ruska novinska agencija RIA Novosti javlja da su se u srijedu poslijepodne u ruskom gradu Belgorodu "čule četiri jake eksplozije."Dopisnik RIA-e nagađa da se radi o protuzračnoj obrani. Belgorod se nalazi blizu ruske granice s Ukrajinom, blizu Harkova.


U Hersonu otkriven centar za mučenje

Ukrajinski istražitelji otkrili su navodnu "sobu za mučenje" u gradu Hersonu, gdje su deseci muškaraca navodno bili zatočeni, mučeni strujom, pretučeni, a neki od njih ubijeni, otkriva reportaža Guardiana.

Policija je rekla da su ruski vojnici zauzeli centar za maloljetnike sredinom ožujka i pretvorili ga u zatvor za ljude koji su odbili surađivati ​​s njima ili koji su bili optuženi za partizansku aktivnost.

Troje susjeda i dvoje lokalnih trgovaca rekli su da su, šest tjedana nakon što su vidjeli kako ruski vojnici zauzimaju zgradu, počeli viđati kako u nju privode ljude s vrećama na glavama, te kako su iz nje iznosili tijela mrtvih ljudi.

Mikola Ivanovič, čiji balkon gleda na stražnje dvorište zatočeničkog centra, rekao je da je vidio dva tijela bačena u garaže iza centra.

“Izašli bi pretučeni i potpuno dezorijentirani”, rekla je Ira, koja je vlasnica kioska ispred pritvorskog centra. “Ušli bi ovamo i pitali za upute, a mi smo im dali novac za autobus.”

Svjedoci su rekli da nikada nisu vidjeli lica ljudi koji su bili ‘zaduženi za mučenje‘ jer su nosili balaklave i bili odjeveni u crno od glave do pete.


Britanski špijuni: Čekaju nas godine teških borbi s Rusima

Velika Britanija će se godinama morati boriti s ruskom agresijom, rekao je šef britanske obavještajne službe MI5 u srijedu, dodajući da je njegova agencija blokirala više od 100 pokušaja Kremlja da ubaci špijune u Veliku Britaniju, od incidenta s trovanjem u Salisburyju, 2018.godine.

Ken McCallum, piše Guradian, rekao je da su prijetnje u porastu i kako se Ujedinjeno Kraljevstvo također suočava s pojačanom izravnom prijetnjom od strane Irana, koji je prijetio da će "oteti ili čak ubiti" 10 ljudi sa sjedištem u Britaniji u protekloj godini.

Šef špijuna je rekao da je Rusija pretrpjela "strateški udarac" nakon što je 400 špijuna protjerano iz cijele Europe nakon početka rata u Ukrajini, ali i da Kremlj aktivno pokušava obnoviti svoju špijunsku mrežu.


SAD: Naš sustav obrane 100 posto je učinkovit protiv Rusa

Američko ministarstvo obrane inzistira na tezi da su njihovi sustavi protuzračne obrane NASAMS poslani u Ukrajinu imali "stopu uspješnosti od 100 posto", javlja Sky News.

Poruka je uslijedila nakon pada rakete na poljsko selo, za što NATO vjeruje da je "vjerojatno uzrokovano ukrajinskim projektilom protuzračne obrane ispaljenim za obranu ukrajinskog teritorija od napada ruskih krstarećih projektila".

Lloyd Austin, američki ministar obrane, rekao je da su sustavi protuzračne obrane poslani u Ukrajinu bili potpuno učinkoviti u presretanju ruskih projektila. Dodao je da će SAD surađivati s Poljskom na prikupljanju više informacija o eksploziji. Austin nikome nije pripisao krivnju.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Nijemci žele čuvati nebo iznad Poljske

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane rekao je da će Berlin ponuditi svoje ratne zrakoplove kao potporu Poljacima u kontroli njihova zračna prostora.

- Misija bi mogla započeti već sutra, ako Poljska to želi. Patrole bi se mogle pokrenuti "iz njemačkih zračnih baza" bez potrebe za premještanjem zrakoplova u Poljsku. Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht planira danas o tome razgovarati sa svojim poljskim kolegom- kazao je Christian Thiels.


Ben Wallace: Agresija na Ukrajinu uzrokovala je incident

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da neće spekulirati o podrijetlu projektila koji je jučer pogodio Poljsku.

"Svi pokušavamo utvrditi činjenice, cijela međunarodna zajednica radi zajedno. Očigledno je da su projektili jučer letjeli na sve strane jer je Rusija ispalila više od 80 njih na Ukrajinu, pogađajući civilne lokacije i pritom ubijajući nedužne civile. Incident u Poljskoj posljedica je izravne agresije Rusije na Ukrajinu", kazao je Wallace.


Meloni: Rusi su krivi, nevažno čija je raketa

U razgovoru s novinarima na summitu G20 na Baliju, talijanska premijerka Giorgia Meloni poručila je kako smatra da je Moskva još uvijek jedini krivac za incident u Poljskoj.

"Mogućnost da projektil koji je pao na Poljsku nije bio ruski nego ukrajinski, vrlo malo mijenja narativ oko cijelog incidenta", rekla je.


Ukrajnici neće evakuirati stanovništvo

Ukrajinski dužnosnici ne razmatraju o evakuaciji gradova nakon jučerašnjeg vala ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu koji su milijune ostavili bez struje, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji Timošenko je poručio kako su vlasti umjesto toga usredotočene na stabilizaciju elektroenergetske mreže zemlje i kako su već postigle značajan napredak.


Kijev traži hitan pristup mjestu pada rakete

Ukrajina želi "odmah pristupiti" mjestu eksplozije u Poljskoj i spremna je dati saveznicima dokaze o "ruskom tragu", rekao je tajnik ukrajinskog vijeća sigurnosti.

Aleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, rekao je žele zajedničku studiju o incidentu od utorka sa svojim partnerima i želi vidjeti informacije koje pružaju temelj za zaključke saveznika. Mjesto eksplozije - selo Przewodow - nalazi se oko 6 kilometara zapadno od ukrajinske granice.


Stoltenberg: Projektil je ukrajinski, ali krivica je ruska

- Istraga je u tijeku, ali preliminarna analiza "sugerira da je incident vjerojatno uzrokovao ukrajinski projektil protuzračne obrane ispaljen za obranu ukrajinskog teritorija od napada ruskih krstarećih raketa", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg raketnog napada na Poljsku.

- Da budem jasan, Ukrajina nije kriva. Rusija snosi konačnu odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine. Nema naznaka" da je projektil rezultat namjernog napada ili da Rusija priprema ofenzivne vojne akcije protiv NATO-a, dodao je.

Stoltenberg je kazao i kako nema nikakvih naznaka da Rusija planira napasti bilo koju članicu NATO saveza.

Stoltenberg je poručio i da incident s raketom indicira da je rat u Ukrajini "za koji je odgovoran predsjednik Vladimir Putin - nastavlja stvarati opasne situacije".

- NATO je "značajno povećao" svoju prisutnost u istočnom dijelu Europe. Tamo je sada znatno više zračnih i pomorskih snaga, rekao je Stoltenberg, te pozdravio činjenicu da sve više i više saveznika Ukrajini osigurava sustave protuzračne obrane.

Stoltenberg je ustvrdio i kako Kina mora jasno osuditi rusku invaziju Ukrajine.

-Kina u UN-u nije glasala za rezoluciju kojom se osuđuje invazija. Kina dijeli ruski narativ, a taj narativ nije dobar- kazao je Stoltenberg.


Duda: Napad na Poljsku bio je nesretan slučaj

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je projektil koji je pao na njegovu zemlju i ubio dvoje ljudi "vjerojatno poslejdica nesretnog slučaja".

Duda je rekao i da nema osnove za vjerovati kako je incident s raketom bio planiran napad, rekao je Duda.


Macron: Rusija mora za pregovarački stol

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da G20 ne želi ni rat u Ukrajini ni nuklearnu ucjenu te “kako se Rusija mora vratiti za pregovarački stol”, piše Guardian.

"Kina, zajedno s nama, može igrati veću posredničku ulogu s nama u nadolazećim mjesecima", rekao je, dodajući da je s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovarao o mogućem posjetu Kini početkom 2023.

Rekao je i da je kineski predsjednik bio iskren u želji da se izbjegne nuklearna eskalacija i da se rat okonča.


Sastanak NATO saveza nije održan po članku 4.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova naznačio je Reutersu da današnji sastanak NATO-a u Bruxellesu nije održan prema članku 4 NATO-a, tj. formalnom mehanizmu za konzultacije prema kojem zemlja može sazvati sastanak kada smatra da je njezin teritorij povrijeđen ili ugrožen.


Rusi: Eksploziju je izazvala ukrajinska protuzračna raketa

Rusija je u srijedu priopćila da je eksploziju u Poljskoj u utorak izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane, te da ruski raketni udari u Ukrajini nisu bili bliže od 35 km od poljske granice.

Moskva je priopćila da nema nikakve veze s eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Kremlj je optužio neke zapadne zemlje, posebno Poljsku, da su "histerično" reagirale na incident, ali je rekao da su Sjedinjene Države i predsjednik Joe Biden pokazali suzdržanost.

"Fotografije olupine pronađene u selu Przewodowu objavljene uvečer 15. studenog u Poljskoj nedvosmisleno su identificirane od strane stručnjaka ruske obrambene industrije kao elementi protuzračne navođene rakete S-300 sustava protuzračne obrane ukrajinskih zračnih snaga", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

image
Aa/abaca/Abaca Press

Nije bilo moguće neovisno provjeriti slike ili identifikaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su brojne zemlje dale "neutemeljene izjave" o umiješanosti Rusije "bez da su imale pojma što se dogodilo".

"Svjedoci smo još jedne histerične, pomahnitale rusofobne reakcije, koja se nije temeljila na stvarnim podacima", rekao je Peskov novinarima.

"Ovakva burna reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti s prosudbom, izjavama koje mogu eskalirati situaciju. Pogotovo u ovako ključnim trenucima", rekao je.

Peskov je rekao da je Biden pokazao "suzdržanost" u svom odgovoru na eksploziju. U svojim prvim komentarima o incidentu, Biden je rekao da prve procjene pokazuju da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.

"Još jednom vas želim pozvati da obratite pozornost na prilično suzdržanu reakciju Amerikanaca, koja je u suprotnosti s apsolutno histeričnom reakcijom poljske strane i niza drugih zemalja", rekao je Peskov.

"Zašto se to dogodilo? Vjerojatno biste trebali postavljati pitanja Varšavi i tražiti od poljskih dužnosnika da budu suzdržaniji, uravnoteženiji i profesionalniji kada govore o tako osjetljivim i potencijalno opasnim temama."


Počela izvanredna sjednica NATO-a o padu rakete u Poljskoj

Izvanredna sjednica NATO-ovih veleposlanika na kojoj će se razgovarati o padu rakete u Poljskoj, za koju se ne zna odakle je ispaljena, počela je u srijedu ujutro u sjedištu Saveza u Bruxellesu, rekli su diplomati.

Informacija o sjednici kojom predsjeda glavni tajnik Jens Stoltenberg objavljena je u utorak navečer. "Važno je utvrditi sve činjenice", rekao je glavni tajnik u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Ukrajina optužuje Rusiju za taj izgred, a Moskva je odbacila odgovornost ustvrdivši da je eksplozija provokacija Zapada.

Poljska vojska je u srijedu bila u stanju pripravnosti dan nakon pada rakete na selo blizu granice s Ukrajinom. Poljski predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da u ovom trenutku "nema jasnog dokaza" o tome odakle je ispaljena raketa "vrlo vjerojatno ruske proizvodnje". "Vodi se istraga", rekao je, istaknuvši da je riječ o "izoliranom" izgredu.

"Postoji velika vjerojatnost da smo sučeljeni s posljedicama ruskog djelovanja. Te posljedice, prvi put od početka rata (...) Poljska osjeća na svojoj koži jer su poginuli poljski građani", istaknuo je u srijedu Pawel Jablonski, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, za agenciju PAP.

U selu Przewodowu, gdje je raketa ubila dvoje ljudi, redarstvene snage su podigle ogradu oko zone njezina pada, izvijestio je AFP. Policijske sirene odjekuju dok kiši iz sivih oblaka.

Zapadne zemlje su nakon incidenta pružile potporu Poljskoj, a američki predsjednik Joe Biden je ocijenio da je raketa "vjerojatno nije ispaljena iz Rusije", već postoje indicije da je riječ o ukrajinskoj raketi sustava protuzračne obrane.


Orban čvrsto uz Poljsku

Mađarska čvrsto stoji uz Poljsku, objavio je premijer Viktor Orban na Twitteru, dodavši: “Potrebna nam je mirna i temeljita istraga u vezi s eksplozijama u Przewodówu. Jedno je sigurno: Mađarska čvrsto stoji uz Poljsku.”


Ruski narod postaje iritiran ratom

Građani Rusije postaju sve više "iritirani" ratom u Ukrajini, otkrila je jedna rasprava na ruskoj državnoj televiziji.

Snimka koju je podijelila kolumnistica The Daily Beasta, Julia Davis, prikazuje ruske stručnjake kako raspravljaju o sve bijesu u zemlji prema ratu u Ukrajini.

Jedan panelist tako navodi da stanovnici u zemlji nisu u panici, ali osjećaju "nešto mnogo gore" - iritaciju.

Stručnjak tvrdi da se onog dana kada je Vladimir Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju društveni konsenzusu u Rusiji promijenio.

"Čini se da vlada ne vjeruje ljudima. Svi smo sigurni da ćemo pobijediti i u jednom i u drugom slučaju. Što sprječava vladu da kaže ‘dragi ljudi, napravljene su greške‘. Bilo je pogrešnih procjena."

Stručnjak je nastavio da se iritacija "akumulirala" jer Kremlj od početka "nije iskreno razgovarao s ljudima".

U jednoj drugoj emisiji, piše kolumnistica, drugi stručnjak je upozorio kako Rusija mora početi pripremati svoj narod na "dug i težak rat".


Impresivna fotografija kratera

Poljska policija objavila je fotografiju na kojoj se može vidjeti kako policija osigurava golemi krater, gdje je projektil pao.


I Litva poziva na jačanje protuzračne obrane na istočnom krilu NATO-a

NATO bi trebao hitno rasporediti više protuzračne obrane na poljsko-ukrajinskoj granici i ostatku istočnog krila saveza, rekao je u srijedu litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon pada rakete u utorak u Poljskoj koja je usmrtila dvije osobe.

"NATO-ovo nebo mora biti 100 posto obranjeno...Litva će aktivno podržati raspoređivanje (NATO-ove) protuzračne obrane duž poljsko-ukrajinske granice", rekao je Nauseda novinarima, dodajući da se to odnosi i na ostatak istočnog krila.

"Nadam se da ćemo do samita NATO-a u Vilniusu iduće godine uspjeti napredovati jer situacija potvrđuje da je to ispravna odluka i da je nužna brza provedba", dodao je Nauseda.

Eksplozija nije podigla razinu vojnih prijetnji, rekao je Nauseda, ali je dodao da bi "u budućnosti moglo biti slučajnih incidenata, mogućih odstupanja projektila".

Raketa je pala na selo Przewodow, na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine koja je u utorak pretrpjela žestoke raketne udare na infrastrukturu, pa i na području blizu bjeloruskog teritorija kojim se ruska vojska koristi od početka agresije 24. veljače.


Zahtjev za jačanje istočnog krila NATO-a je izgledan

Predstavnici zemalja članica NATO-a na sastanku u srijedu vjerojatno će raspravljati o zahtjevu za jačanjem protuzračne obrane na istočnom krilu saveza, rekao je slovački premijer Eduard Heger, prenosi Reuters.

“Prirodno je da će na stolu vjerojatno biti zahtjev za jačanjem zračnog prostora zemalja na granici”, rekao je Heger.


Biden: Projektil koji je pao na Poljsku bio je ukrajinski

Reuters javlja da je izvor iz NATO-a javio kako je američki predsjednik Joe Biden obavijestio savez da je projektil koji je pao na Poljsku, usmrtivši dvoje ljudi, bio ukrajinski projektil protuzračne obrane.


Rusi poručuju: Eksplozija u Poljskoj namjena je provokacija

Rusko ministarstvo obrane izdalo je priopćenje u kojem negira bilo kakvu upletenost u eksploziju u Poljskoj, prenosi Reuters.

U izvješću tako stoji da je Rusija jučer izvela veliki napad na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu u Ukrajini, te kako su napadima postignuti željeni ciljevi. Navodi se i da su udari izvedeni su samo na ukrajinskom teritoriju i ne bliže od 35 km od ukrajinsko-poljske granice.

- Navodi o padu ruskih projektila na poljsko selo namjerna su provokacija da bi se eskalirala situacija, a fotografije olupine pronađene u Poljskoj identificirane su kao elementi ukrajinskog S-300 - piše u izvješću ruskog ministarstva obrane.


Skladište goriva napadnuto dronom duboko unutar ruskog teritorija

Skladište goriva eksplodiralo je u srijedu na jugu Rusije, duboko unutar ruskog teritorija u Orelskoj oblasti, nakon napada koji je vjerojatno izveden dronom, pri čemu nitko nije stradao, priopćile su mjesne vlasti.

Eksplozija, za koju se vjeruje da je rezultat napada, dogodila se dvjestotinjak kilometara od ukrajinske granice. Od početka ruske ofenzive na Ukrajinu, skladišta goriva i streljiva na ruskom jugu bila su na meti napada bespilotnim letjelicama, za što su ruske vlasti optuživale ukrajinsku vojsku.

Ti su napadi većinom ciljali objekte blizu granice, u oblastima na granici s Ukrajinom, što nije slučaj s ovom eksplozijom u Orelu koja se dogodila duboko na ruskom teritoriju.

"Danas (srijeda) u 4.00 sata, dron je vjerojatno prouzročio eksploziju skladišta goriva u selu Staljnoj Kon. Nema žrtava", rekao je guverner Orelske oblasti Andrej Kličkov.

"Sve spasilačke službe su na mjestu događaja", dodao je u priopćenju objavljenom na Telegramu, ne imenujući krivca.

Eksplozija se dogodila nakon ruskih raketnih napada na gradove diljem Ukrajine u utorak.


Scholz: Treba pričekati sa zaključcima oko incidenta u Poljskoj

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da raketni napad u istočnoj Poljskoj blizu ukrajinske granice, u kojem su poginule dvije osobe, treba u potpunosti istražiti prije nego što se donesu zaključci.

Reuters javlja da je u svojoj završnoj izjavi nakon summita G20 na Baliju, Scholz pozitivno ocijenio to što su Sjedinjene Države ponudile pomoć Poljskoj u istrazi.

Scholz je pozdravio i jasnu poruku sa summitu kojom se osudio rat u Ukrajini, dodavši: "Ruski predsjednik je ostao gotovo sam na svijetu".


Sunak: Ne postoji osoba na svijetu kojoj Putin nije naštetio

Govoreći o raketnim napadima na Poljsku, britanski premijer Rishi Sunak kazao je kako se "ništa od ovoga ne bi dogodilo da nije bilo ruske invazije na Ukrajinu" i "kako je ovo okrutna i neumoljiva stvarnost Putinovog rata".

Sunak je kazao da "ne postoji nijedna osoba na svijetu" koja nije osjetila utjecaj rata Vladimira Putina i kako su globalna tržišta hrane ozbiljno poremećena njegovim pokušajima da uguši ukrajinsku opskrbu žitom.


Ukrajinci uništili ruski lanac opskrbe

Ukrajinske trupe udarima u blizini brane Kakhovka na rijeci Dnjepar utjecali su na sposobnost Rusije da opskrbi svoje trupe duž rijeke Dnjepar, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom najnovijem obavještajnom izvješću.


Švedska Ukrajini šalje golemu vojnu pomoć

"Švedska će Ukrajini isporučiti novu vojnu pomoć vrijednu više od 275 milijuna eura, a taj paket obrambenog materijala uključuje sustav protuzračne obrane", rekao je premijer Ulf Kristersson.

Reuters izvještava da je prethodni doprinos naoružanja Švedske, koja je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u zajedno sa susjednom Finskom, bio u rasponu od jednostavne opreme kao što su kacige i pancirke do granata i projektila.

"To je veći vojni paket potpore od svih osam prethodnih paketa zajedno. Točno slijedimo ukrajinski popis prioriteta onoga što oni sami misle da im je upravo sada najviše potrebno", kazao je Kristersson.


Erdogan: Vjerujem Rusima

Ruska državna novinska agencija Tass javlja da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan vjeruje u tvrdnju Rusije da nije umiješana u incident u Poljskoj.

“Moram poštovati stav Rusije koja je rekla da ovo nije njezina raketa", rekao je Erdoğan, odgovarajući na pitanje Tassa. Turski čelnik također je pozvao na detaljnu istragu incidenta.

Uz to, Erdoğan je važnim nazvao i izjavu američkog predsjednika Joea Bidena koji je poručio kako “to nisu bile rakete ruske proizvodnje”.

“Trudimo se najviše što možemo da posjednemo Rusiju i Ukrajinu za isti pregovarački stol. Put do mira leži kroz dijalog”, dodao je turski predsjednik.


Zračne uzbune diljem Ukrajine

Gradonačelnik Mikolajeva, objavio je na Telegramu da je u regiji na snazi zračna opasnost. Stižu informacije i kako se sirene za zračnu uzbunu oglašavaju i u južnom lučkom gradu Odesi.


Poljski diplomat: NATO neće aktivirati članak 5

NATO je još "daleko" od toga da bi aktivirao članak 5, rekao je Robert Pszczel, viši suradnik Zaklade Casimir Pulaski i bivši poljski diplomat.

U razgovoru s novinarkom Skya, Pszczel je rekao da je Poljska ne želi podizati tenzije i da "ne ide prema bilo kakvom obliku eskalacije" nakon raketnog udara na njeno tlo.

Upitan bi li najnoviji napad mogao pokrenuti Članak 4 ili 5, rekao je: "Mislim da smo prilično daleko od Članka 5 jer bi to značilo da je bio počinjen unaprijed smišljen napad"

Pszczel je dodao da "nikome nije u interesu eskalacija", ali da istovremeno "ovako više ne može ići".

"Rusija ne može prijetiti i uzrokovati ovu vrstu tenzija, te izravno ili neizravno ubijati ljude u Europi ", dodao je.

Bivši diplomat je rekao da, bez obzira da li je ruski projektil pogodio Poljsku ili je to bio ukrajinski projektil koji je pokušavao obraniti teritorij, sve se to "ne bi dogodilo da nije bilo bezobzirnog i barbarskog rata Rusije ".

"Čini se da je u ovom trenutku najbolji način da se zaustavi rat jest osigurati da Ukrajina ostvari pobjedu na bojnom polju", zaključio je.


Kina pozvala na suzdržanost

"Sve strane trebaju ostati mirne i biti suzdržane u trenutnim okolnostima", kazala je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning, u srijedu na redovnom brifingu za medije, govoreći o eksploziji koja je ubila dvoje ljudi u Poljskoj, javlja Reuters.


Napadi na Ukrajinu ne prestaju

Dok je pozornost svijeta razumljivo usmjerena na eksploziju u Poljskoj, po Ukrajini i dalje padaju ruske granate. Vitalij Kim, guverner Mikolajeva, izvijestio je na Telegramu da je tijekom noći u njegovoj regiji Ukrajina oborila 12 projektila i devet dronova kamikaza Shahed-136. Nije izvijestio o žrtvama.


Medvedev: ‘Zapad se približava svjetskom ratu‘

Bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev komentirao je eksplozije koje su jučer pogodile Poljsku.

- Incident s ukrajinskim navodnim "raketnim udarom" na poljsku farmu dokazuje samo jedno: vodeći hibridni rat protiv Rusije, Zapad se približava svjetskom ratu, napisao je Medvedev na Twitteru.


I Biden napustio Bali

Američki predsjednik Joe Biden napustio je Bali zrakoplovom Air Force One nakon što je sudjelovao na summitu G20 i održao prvi sastanak s kineskim čelnikom Xi Jinpingom na indonezijskom otoku.

Prije svog odlaska, Biden je u utorak održao hitan sastanak s čelnicima G7 i saveznicima iz NATO-a na marginama summita nakon što je Poljska rekla da je "projektil ruske proizvodnje" u utorak pao na selo u blizini granice s Ukrajinom i ubio dvoje ljudi.

Biden je ranije rekao da preliminarne informacije pokazuju da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.


Čelnici G20 u deklaraciji osudili rusku agresiju na Ukrajinu

Čelnici Skupine 20 velikih gospodarstava (G20) prihvatili su u srijedu na summitu u Indoneziji deklaraciju u kojoj su "najoštrije osudili" agresiju Rusije na Ukrajinu.

U deklaraciji stoji da "većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini i naglašava da on uzrokuje golemu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnom gospodarstvu".

Odobrile su je sve članice bloka G20, rekla su Reutersu tri diplomatska izvora.

Njemački delegat rekao je da je usvojena bez ikakvih promjena u odnosu na nacrt objavljen u utorak.

U deklaraciji se kaže da postoje "drugačija stajališta i različite procjene situacije i sankcija".

Međunarodno pravo mora se poštivati, a prijetnja uporabom nuklearnog oružja bila je nedopustiva, istaknuli su čelnici u deklaraciji, pozdravljajući inicijativu za izvoz žitarica preko crnomorskih luka.

Također se navodi da će središnje banke članica nastaviti odgovarajuće kalibrirati tempo pooštravanja monetarne politike, imajući pritom na umu potrebu ograničavanja "prelijevanja među zemljama".

Članovi su ponovno potvrdili svoju predanost izbjegavanju pretjerane volatilnosti tečajeva, priznajući da su se ove godine "mnoge valute značajno pogođene".


Lavrov napustio summit G20 dan prije njegova završetka

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otputovao je u utorak s Balija u Rusiju, dan prije završetka summita G20 na tom indonezijskom otoku, javljaju ruski državni mediji.

Državna novinska agencija TASS izvijestila je da je Lavrovljev program na summitu G20 završio "kako se očekivalo", ne navodeći točno vrijeme kada je otišao.


Američki dužnosnici: ‘Projektil koji je pao u Poljskoj ispalili su Ukrajinci‘

Novinska agencija Associated Press citira tri američka dužnosnika koji su rekli da preliminarna procjena sugerira kako su projektil koji je pao u Poljskoj ispalile ukrajinske snage gađajući nadolazeću rusku raketu.

Izvori koji su razgovarali s novinarima AP-a zahtijevali su na anonimnosti.

Ranije u utorak je američki predsjednik Biden rekao kako je "malo vjerojatno" da je projektil koji je pogodio Poljsku ispaljen iz Rusije.

Projektil je pao u selo Przedwodow blizu granice s Ukrajinom, uslijed čega je poginulo dvoje ljudi.


Nakon kriznog sastanka - sadnja drveća

Odmah nakon hitnog sastanka, čelnici zemalja G7 požurili su na zakazan događaj u sklopu summita G20 - sadnju drveća. Bio je to nadrealan trenutak za čelnike koji su se iz napetih rasprava o ratu u Ukrajini i incidentu u Poljskoj prebacili na veselu foto-operaciju sadnje drveća mangrova. Većina čelnika se na eventu pojavila u polo majicama i kapama summita G20, dok je Joe Biden još uvijek bio u odijelu.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo bio je odlučan da ne dopusti da događaji u Europi zasjene njegov događaj i odbio je komentirati kada su ga novinari pitali o udarima u Ukrajini i eksplozijama u Poljskoj.

Ali očito je to još uvijek bilo u mislima mnogih vođa.

image
Mast Irham/Afp
image
Mast Irham/Afp

Čak i dok su se smješkali pred kamerama dok su obilazili šumu, moglo se vidjeti kako neki vodili privatne razgovore. Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron u jednom su trenutku razgovarali nekoliko minuta, a Macron je izgledao prilično zabrinuto, piše BBC.

Ovaj događaj imao je za cilj istaknuti probleme klimatskih promjena - drveće mangrova veliki su apsorberi ugljika, a Indonezija predvodi najveće napore u obnovi mangrova u svijetu.

image
Mast Irham/Afp
image
Mast Irham/Afp
image
Dita Alangkara/Afp
image
Alex Brandon/Afp

Biden: ‘Projektili vjerojatno nisu ispaljeni iz Rusije‘

Prve informacije govore da je moguće kako projektili nisu ispaljeni iz Rusije, izjavio je američki predsjednik Joe Biden povodom eksplozije koja se dogodila u Poljskoj, blizu granice s Ukrajinom te su pritom poginule dvije osobe.

„Ne želim ništa definitivno reći dok god se ne obavi potpuna istraga. No, zbog putanje projektila malo je vjerojatno da su ispaljeni iz Rusije. No, vidjet ćemo što će istraga sve donijeti. Iako su prve informacije govorile da je Rusija povezana s tim, preliminarna istraživanja to osporavaju“, rekao je Biden u obraćanju uživo na CNN-u.

Biden se trenutačno nalazi na Baliju u Indoneziji na summitu G20, a prije samih izjava obavio je hitan sastanak s ostalim čelnicima G7 (Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Kanada i Japan), a sastanku su još prisustvovali čelnici Španjolske i Nizozemske.

„No, isto tako, Rusija svojim djelovanjem i dalje pogoršava situaciju u Ukrajini“, dodao je američki predsjednik.


Čelnici G7 održali hitan sastanak zbog eksplozije u Poljskoj

Bijela kuća je službeno obznanila kako je američki predsjednik Joe Biden sazvao hitan sastanak čelnika G7 povodom eksplozije tijekom utorka u Poljskoj koju su uzrokovala dva projektila.

Na Baliju u Indoneziji trenutačno traje summit G20, a na sastanku G7 su se osim Bidena našli vodeći ljudi ostalih članica, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke, Japana i Kanade. Sve zemlje su ujedno članice NATO-a osim Japana, dok su na sastanku prisustvovali i vodeći ljudi Španjolske i Nizozemske.

Reuters navodi kako su prije samog početka sastanka novinari upitali američkog predsjednika ima li kakav osvrt na događaje u Poljskoj na što je Biden rekao kako zasad nema nikakav komentar.

Sjedinjene Američke Države su odmah nakon incidenta obećale Poljskoj pomoć u svakom pogledu pa tako i u samoj detaljnoj istrazi oko eksplozije. Inače, Poljska je u noći s utorka na srijedu potvrdila kako su projektili koji su pali u mjestu Przewodow ruske proizvodnje, ali i da nemaju potvrdu tko ih je ispalio.

Američki predsjednik Joe Biden je u večernjim satima utorka telefonski razgovarao s poljskim kolegom Andrzejom Dudom.


Prekinut protok nafte naftovodom Družba prema Mađarskoj i Slovačkoj

Opskrba naftom Mađarske i Slovačke naftovodom Družba trenutačno je obustavljena nakon ruskog raketiranja jednog dijela infrastrukture samog naftovoda.

Prekid opskrbe dogodio se u slično vrijeme kada se dogodila i eksplozija na istoku Poljske u mjestu Przewodow. Dosad su poremećaj u obustavi službeno potvrdili Mađarska i Slovačka, ali ne i Češka i Poljska koji također koriste ovaj naftovod. Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga, ali i zbog incidenta u Poljskoj, sazvao je iste večeri sastanak nacionalnog Vijeća za obranu.

Mađarski MOL je prenio izjavu svog ukrajinskog partnera koji je naveo da je uslijed ruskog raketiranja pogođena elektrana koja strujom opskrbljuje crpnu stanicu što je dovelo do prekida rada i isporuke. Slovački Transpetrol je, pak, potvrdio zastoj navodeći tehničke razloge s ukrajinske strane, ali nije spomenuo raketiranje kao uzrok.

Češki operater MERO nije potvrdio nikakve smetnje u protoku nafte, kao ni poljski PERN. Mreža naftovoda Družba izvire u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Europe.


Poljska potvrdila da je eksploziju izazvao projektil ruske proizvodnje

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako je eksploziju u poljskom mjestu Przewodow, a pritom su poginule dvije osobe, izazvao projektil ruske proizvodnje, javlja francuska agencija AFP.

Ranije tijekom utorka Rusija je odbacila takve tvrdnje, dok je Poljska aktivirala članak 4 NATO-a zbog čega će se čelnici saveza hitno sastati tijekom srijede povodom ovog incidenta.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je naveo, pak, kako „nema jasnih dokaza tko je ispalio projektil“, koji je „vrlo vjerojatno ruske proizvodnje“. Drugi projektil koji je pao na poljsko tlo nije uzrokovao veću tragediju.

"Detaljna istraga je još uvijek u tijeku, a nemamo nikakve razloge očekivati da će se nešto slično ponoviti", dodao je poljski predsjednik.

Nakon eksplozije u mjestu pored poljsko-ukrajinske granice poljski predsjednik Duda je obavio telefonske razgovore s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U Poljskoj je u utorak navečer održan i hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu, a poljski premijer Morawiecki je naznačio kako je Poljska odlučila povećati nadzor zračnog prostora te je podignuta razina vojne pripravnosti.

Inače, tijekom utorka ruske su snage žestoko granatirale cijelo područje Ukrajine te je po riječima ukrajinskih čelnika to bio najžešći i najopsežniji udar na energetsku infrastrukturu od početka rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52