STRAŠNO BOMBARDIRANJE

Zelenski prvi puta od početka rata napustio Kijev pa poručio: ‘Ovo je sada glavni cilj okupatora...‘

Rusko bombardiranje uništilo je svu ključnu infrastrukturu u ukrajinskome gradu Sjeverodonjecku, kazao je Zelenski

Volodimir Zelenski razgovara s braniteljima Harkiva

 Ukrainian presidential press-service/AFP

Predviđanja o tome kakav će predsjednik biti Volodimir Zelenski u velikoj se mjeri nisu obistinila. Bivšeg komičara koji je u ukrajinskim verzijama filmova o medvjediću Paddingtonu glas posudio upravo glavnom liku mnogi su doživljavali kao nedoraslog. Danas ga, međutim, uspoređuju s Winstonom Churchillom, piše BBC.

Smatra se da je njegova rezolutnost Ukrajini pomogla da izdrži ruski blitzkrieg na samom početku rata, a njegovi prkosni videi iz Kijeva bili su jedan veliki srednji prst Moskvi i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Za razliku od njega, koji je rijetko kada blizu svojih suradnika te koji sa stranim liderima sastanči za komično dugačkim stolom, Zelenski je gotovo uvijek okružen svojim kolagama. Štoviše, njegove su ruke često na njihovim ramenima.

Kada je Zelenski u nedjelju posjetio Harkiv, bio je to njegov prvi izlazak iz Kijeva od početka rata u Ukrajini koji sada traje više od tri mjeseca.

image

Volodimir Zelenski razgovara s braniteljima Harkiva

Ukrainian presidential press-service/AFP
image

Volodimir Zelenski uručuje odličja braniteljima Harkiva

Ukrainian presidential press-service/AFP

Ukrajinski se predsjednik susreo s vojnicima koji su obranili Harkiv i otjerali ruske vojnike nazad do ukrajinsko-ruske granice.

Snimke objavljene u nedjelju na službenom Telegram kanalu prikazuju kako Zelenski uručuje vojnicima odličja, obilazi uništenu infrastrukturu Harkiva i razgledava izgorjela vojna vozila koja je za sobom ostavila ruska vojska.

"Beskrajno sam ponosan na naše branitelje", rekao je Zelenski, zahvalivši vojnicima na njihovoj odanosti. "Svaki dan riskiraju svoje živote i bore se za slobodu Ukrajine", dodao je ukrajinski predsjednik.

image

Volodimir Zelenski uručuje odličja braniteljima Harkiva

Ukrainian presidential press-service/AFP
image

Volodimir Zelenski uručuje odličja braniteljima Harkiva

Ukrainian presidential press-service/AFP

Za vrijeme podnošenja izvješća vojnog vodstva o operativnoj situaciji na bojišnici, Zelenskij je s guvernerom Olehom Sinjehubovim razgovarao o šteti nanesenoj civilnim objektima u regiji. Guverner je rekao da je u Harkivu i okolici uništeno više od 2000 kuća. U tome području Rusija još uvijek pod kontrolom ima 31 posto teritorija. No, Sinjehubov je kazao da je ukrajinska vojska u protuofenzivi u travnju i svibnju uspjela vratiti 5 posto teritorija.

U Harkivu se u nedjelju nakon posjeta Zelenskog moglo čuti više eksplozija. Veliki oblak tamnog dima uzdizao se iz sjeveroistočnog dijela grada. Uz to, grad je posljednjih dana bio izložen snažnome ruskom granatiranju nakon nekoliko tjedana relativnog zatišja.

Zelenski: Uništena sva ključna infrastruktura u Sjeverodonjecku

Rusko bombardiranje uništilo je svu ključnu infrastrukturu u ukrajinskome gradu Sjeverodonjecku, kazao je predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju, te dodao da je zauzimanje tog grada Rusiji sada "glavni cilj"

"Kao rezultat ruskih napada na Sjeverodonjeck, sva ključna infrastruktura grada sada je uništena... Više od dvije trećine stambenog fonda grada uništeno je", kazao je Zelenskij u televizijskom obraćanju.

"Zauzimanje Sjeverodonjecka sada je glavni cilj okupatora", dodao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:07