LAVROV BEZ KOČNICA

‘Zelenski puno priča, ovisno o tome što pije ili puši. Da se držao obećanja, već bi sve bilo riješeno‘

Lavrov je u intervjuu potvrdio da Moskva započinje novu fazu svoje posebne vojne operacije u Ukrajini

Volodimir Zelenski, Sergej Lavrov (u okviru)

 Ronaldo Schemidt/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je veliki intervjuu za TV kanal India Today u kojem je kazao da 'ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski daje izjave ovisno o tome što 'pije ili puši''.

'Puno priča. Ovisno o tome što pije ili puši', rekao je šef diplomatskog odjela upitan da komentira riječi Zelenskog koji tvrdi da Rusija namjerava upotrijebiti nuklearno oružje.

Lavrov je podsjetio da je Zelenski došao na vlast na temelju obećanja mira.

'Rekao je da će postići mir na temelju sporazuma iz Minska, ali je nekoliko mjeseci kasnije rekao da ne može implementirati sporazume iz Minska, jer oni jednostavno ne mogu biti implementirani i da je jednostavno nezamislivo da Ukrajina daje poseban status bilo kojem dijelu teritorija.'

Istovremeno, Lavrov je ukazao na heterogenost ukrajinskog teritorija, na čijem se zapadu, primjerice, 9. svibanj nikada ne slavi, dok na istoku nikada nisu hvaljene ličnosti koje se štuju na zapadu - poput onih 'koji su surađivali s Hitlerom'.

'Složena je struktura teritorija Ukrajine. Stoga je netočno tvrditi da Ukrajina biti samo unitarna država, da niti jednom dijelu neće biti dodijeljen poseban status, čak i ako Vijeće sigurnosti UN-a to zahtijeva. Mislim da to nije baš dobro smišljeno', rekao je Lavrov.

'Da je Zelenski učinio ono što je obećao svom biračkom tijelu kada je izabran za predsjednika, da je surađivao i nastojao provesti sporazume iz Minska, onda bi kriza u Donbasu bila odavno riješena', napomenuo je Lavrov u ekskluzivnom intervjuu u kojem je potvrdio da Moskva započinje novu fazu svoje posebne vojne operacije u Ukrajini.

'Počinje još jedna faza ove operacije i siguran sam da će ovo biti vrlo važan trenutak cijele ove specijalne operacije', rekao je za India Today.

Prema riječima Lavrova, trenutna situacija u Ukrajini izravna je posljedica želje SAD-a i Zapada da vladaju i dominiraju svijetom.

'Htjeli su pokazati svijetu da neće postojati multipolarnost, već samo jednopolarnost, i stvorili su odskočnu dasku protiv nas na našim granicama. Ubacili su oružje u Ukrajinu.'

'Pravi razlog rata je samozadovoljstvo većine zemalja nakon Drugog svjetskog rata. Prekršili su svoja obećanja ruskom vodstvu i počeli pomicati NATO na istok nakon što je Sovjetski Savez nestao. Rekli su da je to obrambeni savez, a ne prijetnja ruskoj sigurnosti. Već 2003., na primjer, kada su u Ukrajini bili novi predsjednički izbori, Zapad je javno i otvoreno zahtijevao od Ukrajinaca da izaberu hoće li biti s Rusijom ili s Europom. A onda su Ukrajinu počeli uvlačiti u Sporazum o pridruživanju Europskoj uniji. Sporazum je predviđao nulte carine za ukrajinsku robu koja ide u Europu i europsku robu u Ukrajinu.'

Sergej Lavrov je tvrdio da je izrazio zabrinutost Rusije zbog ukrajinskog potpisivanja sporazuma s EU, dok imaju sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom.

'Ukrajinski predsjednik je 2013. zatražio od EU-a da odgodi potpisivanje sporazuma o pridruživanju te smo predložili da svo troje – Rusija, Ukrajina i EU – zajedno sjednemo i razgovaramo o tome kako dalje.”

Ustvrdio je da je Europska Unija odbila taj prijedlog i navodno rekla Rusiji da se to 'njih ne tiče'.

Odgovarajući na optužbe o ratnim zločinima koje je počinila ruska vojska, Lavrov je rekao da ruska vojska cilja samo vojnu infrastrukturu, a ne civile i kako ukrajinska vojska koristi civile kao živi štit.

'Zapad ne obraća pažnju na činjenice, već posvećuju pozornost lažnim stvarima poput onoga što su govorili o Buči i to tri dana nakon što je ukrajinski gradonačelnik Buče ponosno rekao da je grad ponovno pod njihovom kontrolom', kazao je o navodnom pokolju u Buči.

'Uvijek je strašno kad vojne operacije nanesu štetu civilima i civilnoj infrastrukturi no kao što sam rekao, ubijali su Ruse i građane Ukrajine na istoku osam godina, a nijedan strani novinar nije došao da vidi što se tamo događa. A šteta nanesena civilima u Donbasu je bila pet puta veća nego na teritoriju koje kontrolira ukrajinska strana. Želim naglasiti, ovo je počelo samo zasto što su Rusi željeli zaštiti građane koji su bili diskrimirani', kazao je i rekao da ne mogu tolerirati situaciju u kojoj Zapad može raditi što želi spomenuvši pritom Siriju i Irak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 03:19