UKRAJINA NA RUBU

Zelenski: ‘Sad je važno vidjeti tko nam je pravi prijatelj‘ Amerikanci: ‘Sankcije? Gledajte, nije to baš invazija‘

Ukrajinski predsjednik usred noći se obratio svojoj naciji. Dužnosnici u Washingtonu oklijevaju s uvođenjem najavljivanih sankcija Moskvi

Volodimir Zelenski

 YouTube/Ured predsjednika Ukrajine

U jednoj od najtežih noći od ukrajinske neovisnosti, predsjednik te države Volodimir Zelenski oko 2 ujutro po lokalnom vremenu obratio se svojoj naciji, neposredno nakon završetka hitne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i nekoliko sati nakon što je čelnik susjedne Rusije Vladimir Putin priznao nezavisnost dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina i naredio svojim trupama da krenu ondje radi "osiguravanja mira".

Zelenski je objavio da je zbog, kako je ustvrdio, ruskog kršenja ukrajinske suverenosti i jednostranog povlačenja iz sporazuma iz Minska, zatražio sazivanje hitnog sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti kao i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ističući da OESS-ova promatračka misija u Donbasu mora nastaviti sprečavati provokacije i dodatnu eskalaciju. On je također inicirao i hitan sastanak država iz tzv. Normandijskog formata - Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije.

- Vrlo je važno vidjeti tko nam je u ovome trenutku pravi prijatelj i partner, a tko će nastaviti "strašiti" Rusku Federaciju samo riječima, izjavio je ukrajinski čelnik.

Dodao je da su državne granice dobro zaštićene, da "ostajemo mirni" i da nema razloga za neprospavanu noć, ali i da Ukrajina zadržava pravo na individualnu i kolektivnu obranu.

- Mi se zalažemo za mirno i diplomatsko rješenje i namjeravamo ići tim putem. Ali ovo je naša zemlja. Ne bojimo se ničega i nikoga. Nismo dužni nikome ništa. I nećemo se odreći ničega, izjavio je Zelenski.

Istovremeno, ukrajinski veleposlanik u Velikoj Britaniji Vadim Pristaiko, gostujući na BBC-ju, izjavio je da je poslušao cijeli jednosatni Putinov ekspoze.

- Slušao sam tih gotovo sat vremena njegove povijesne debate sa samim sobom i moram vam priznati da, kada država s nuklearnim oružjem vašu državu nazove povijesnom pogreškom koja mora biti ispravljena, morate biti zabrinuti o tome što mu je na umu, rekao je Pristaiko.

I dok dobar dio Zapada izdaje priopćenja s osudama Putinovog priznanja Donbasa, od uvođenja sankcija Moskvi zasad nema ništa osim nejasnih najava poput one iz Europske unije da će "EU reagirati sankcijama protiv onih koji su uključeni u ovaj nezakonit čin", ne pojašnjavajući što to zapravo znači.

Bijela kuća se pohvalila ekspresnim ukazom koji je potpisao predsjednik SAD-a Joe Biden kojim je svim američkim državljanima zabranjeno poslovanje s bilo kim u Donbasu, ali od najavljivanog žestokog ekonomskog udara na Moskvu zasad nema ništa s obzirom da dolazak ruskih trupa na ukrajinski teritorij, čini se, Washingtonu ipak ne predstavlja invaziju sve dok one eventualno ne prijeđu liniju razgraničenja uspostavljenu nakon proglašenja Donjecke i Luganske Narodne Republike 2014. godine.

Kako je izvijestila agencija Reuters, jedan neimenovani dužnosnik Bidenove administracije im je potvrdio da "Putinova odluka o slanju trupa koje on naziva mirotvorcima u odmetnutne dijelove Ukrajine zasad ne predstavlja dodatnu invaziju koja bi izazvala veći paket sankcija", ali dodaje već uobičajenu američku procjenu da bi "totalna invazija mogla započeti bilo kada".

- Gledajte, to što su oni poslali svoje trupe u odmetnute republike nije ništa novo što nisu radili i dosad. Tu se ne radi o dodatnoj invaziji jer je taj teritorij već otprije okupiran, Rusi sada to samo rade na nešto otvoreniji način, pojasnio je.

- Sjedinjene Države nastavit će s diplomatskim naporima sve dok ne krenu ruski tenkovi, izjavio je jedan drugi dužnosnik za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 16:15