‘SANKCIJE NISU DOVOLJNE‘

Zelenski: ‘Sami smo, zapadne sile gledaju izdaleka‘; Amerikanci: ‘On je glavna meta Rusa‘

Predsjednik Ukrajine je rekao da je Rusija nastavila s raketnim napadima, ali i da su Rusi zaustavljeni u napredovanju u većini pravaca

Volodimir Zelenski

 Handout/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još je jednom u petak ujutro apelirao na zapadne saveznike da pomognu Ukrajini i zaustave brutalni ruski napad, prenose agencije. "Ovoga jutra sami branimo svoju državu. Kao i jučer, najveće svjetske sile gledaju izdaleka", rekao je Zelenskij u obraćanju naciji. "Jesu li Rusiju uplašile jučerašnje sankcije? Na našem nebu i na našem tlu vidimo da to nije dovoljno", dodao je.

Predsjednik Ukrajine je rekao da je Rusija nastavila s raketnim napadima u petak u četiri sata ujutro, ali i da su ruski vojnici zaustavljeni u napredovanju u većini pravaca. Dodao je da su udari bili usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve.

BBC je prenio vijest ukrajinskih internetskih novina "Ukrayinska Pravda " koje su izvijestile da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Američko veleposlanstvo u Kijevu istovremeno je pozvalo sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule najmanje tri eksplozije u Kijevu. Nešto ranije sirene su se oglasile i u ukrajinskom gradu Lavovu. Pretpostavlja se da su eksplozije odjeknule u jugozapadnom dijelu glavnoga grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Twitteru da je započeo napad na Kijev.

Napisao je da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta.

BBC je prenio vijest ukrajinskih internetskih novina "Ukrayinska Pravda" da su ukrajinske vojne snage uništile most u blizini Ivankiva na periferiji Kijeva, kako bi spriječile ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Reuters prenosi da je granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava.

Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija nema kopnenu granicu s Rusijom, ali se nalazi na obali Azovskog mora.

Američko veleposlanstvo u Kijevu pozvalo je sve američke građane u Ukrajini da hitno napuste tu državu i to bilo kojom vrstom prijevoza.

I kinesko veleposlanstvo pozvalo je kineske državljane da se mogu registrirati za čarter letove kako bi napustili tu zemlju. U Ukrajini boravi oko 6.000 Kineza, naveo je glasnogovornik veleposlanstva.

Britanske obavještajne službe procijenile su da Rusi vjerojatno nisu ostvarili zacrtane vojne ciljeve tijekom prvog dana rata protiv Ukrajine.

Službe pretpostavljaju da je ruska vojska zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu. Černobil se nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobila, kažu zapadni analitičari, Rusija se jednostavno koristi najkraćim pravcem za dolazak do ukrajinskog glavnog grada.

"Černobil nema nikakvu vojnu važnost", ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je ranije bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane.

U izvješću službi stoji i da Rusija najvjerojatnije nije postigla zadane ciljeve za prvi dan ratovanja, a razlog za to pronašli su u dobrom otporu ukrajinske vojske duž cijele linije fronte.

Američka vlada nametnula je sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanki, objavilo je ministarstvo financija. Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanki u roku od 30 dana.

Sberbanka, u većinskom državnom vlasništvu najveći je kreditor ruske ekonomije i banka s najviše štednih uloga.

To znači da je sada 80 posto imovine ruskih banaka podložno sankcijama. Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjelorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo financija usmjerilo je mjere prema 24 bjeloruska pojedinca i organizacije. Sankcije su sumjerene na obrambeni sektor i banke koje imaju posebno bliske odnose s Moskvom. Sankcije ciljaju prema otprilike petini bjeloruskog financijskog sektora.

Nove sankcije Rusiji rano u petak najavili su Japan i Novi Zeland. Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

Zelenski: Ostajem u gradu sa svojim ljudima

Američki State Department objavio je u petak da vjeruje kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski "glavna meta ruske agresije".

"Predsjednik Zelenski predstavlja, čak utjelovljuje, demokratske težnje i ambicije Ukrajine i ukrajinskog naroda. Očekivano je da će biti glavnom metom ruske agresije", kazao je za CNN glasnogovornik Ned Price.

Dodao je i da nadležna tijela SAD-a već tjednima govore da su se ruski agenti infiltrirali u Ukrajinu te da "djeluju unutar države". Zelenski je u Kijevu ponovio komentare SAD-a.

"Imamo informaciju da sam neprijatelju glavna meta ja, a potom moja obitelj", rekao je u videoporuci. Naveo je i da su se pojavila lažna izvješća da je napustio Kijev.

"Ostajem u glavnom gradu sa svojim ljudima", kazao je, te dodao da ne smije reći gdje se točno nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 22:09