PREDSJEDNIKOV DEKRET

Zelenski se obračunava s korupcijom: Državnim dužnosnicima zabranio je putovanja u inozemstvo!

Važnost obračuna s korupcijom u Ukrajini porasla je nakon invazije Rusije jer se u zemlju slijevaju stotine milijuna dolara

Volodimir Zelenski

 YURIY DYACHYSHYN/AFP

Uz to što se mora obraniti od brutalnih napada režima Vladimira Putina, ukrajinske vlasti istodobno se obračunavaju s korupcijom državnih dužnosnika.

Korupcija je u Ukrajini prepoznata kao jedan od najozbiljnijih problema puno prije zadnje invazije Rusije, a predsjednik Zelenski značajni dio kampanje iz 2019. godine temeljio je na antikorupcijskim porukama.

Sada je pak Zelenski donio dekret, neobičan u međunarodnim razmjerima, kojim državnim dužnosnicima zabranjuje putovanja u inozemstvo, i to zbog sprečavanja korupcije.

Nova pravila za državne dužnosnike Zelenski je objavio u ponedjeljak u večernjem obraćanju naciji.

Poručio je kako je dekretom potvrdio odluku Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu o zabranama putovanja za dužnosnike nakon što je jedan od zamjenika ministara tijekom vikenda optužen za prevaru.

Administracija Ukrajine sada hitno razrađuje procedure za putovanja dužnosnika u inozemstvo. Oni ubuduće, primjerice, neće moći samostalno donositi odluku o putovanju u inozemstvo s obitelji zbog odmora.

Važnost obračuna s korupcijom u Ukrajini porasla je nakon invazije Rusije jer se u zemlju slijevaju stotine milijuna dolara raznih oblika pomoći; od oružja do materijala za obnovu infrastrukture.

Neposredni povod za zabranu putovanja jest istraga glavne antikorupcijske agencije u Ukrajini koja je razotkrila i zaustavila aktivnosti organizirane kriminalne grupe s ciljem prevarantskog korištenja proračunskog novca. Nakon te istrage ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov otpustio je svog zamjenika Vasila Lozinskjog jer je navodno primio 400.000 dolara mita kako bi osigurao ugovore o kupovini određene mašinerije i opreme. Istraga antikorupcijskih detektiva i dalje traje.

U zadnjih nekoliko mjeseci ruska armija intenzivirala je napade na ukrajinsku infrastrukturu kako bi povećali psihološki pritisak na stanovništvo te svakidašnji život učinili sve težim. U takvoj atmosferi raste zabrinutost EU i Sjedinjenih država zbog rasta rizika korupcije kod obnove u Ukrajini, a pogotovo kod isporuka oružja, koje može završiti u preprodaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:29