KONFERENCIJA U VARŠAVI

Zelenski se obratio europskim donatorima: ‘Sloboda mora pokazati da je snažnija od tiranije‘

Ukrajinski premijer Šmihal rekao je da Ukrajini za pobjedu treba četiri stvari – oružje, sankcije, sredstva i europska perspektiva

Volodimir Zelenski

 Ukrainian Presidency/handout

Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na donatorskoj konferenciji europskih država za njegovu ratom pogođenu zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći.

Zelenski je u Varšavi na skupu u organizaciji Poljske i Švedske izjavio da se rat u Ukrajini "ne odlučuje samo na bojištu”, nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji "normalnog života” za ukrajinske građane.

"Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobjeđuje i zato je ova konferencija važna", rekao je Zelenski u obraćanju uživo putem videoveze iz Kijeva.

Istaknuo je da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet "na putu prema pobjedi" i na skupu na koji su stigli i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovio da Ukrajina mora "po brzom postupku" dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, prisutan u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobjedu treba četiri stvari – oružje, sankcije, sredstva i europska perspektiva.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu "genocidnim ratom" i naglasio da će se napraviti "sve da se zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobjeda".

Iznio je podatak da Ukrajini treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva samo 3 tisuće, zbog čega su nužne takve donatorske konferencije.

"Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, neovisnost i slobodu, nego i našu. Nastavit ćemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit ćete ovaj rat", poručio je poljski čelnik Ukrajincima.

Hrvatsku, koja će Ukrajini donirati pet milijuna eura pomoći, na konferenciji predstavlja premijer Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:04