UPALJENI SVI ALARMI

Zelenski: Sprema se velika ruska ofenziva na jedan od naših glavnih gradova, znam i kada će početi!

Zelenski je kazao: ‘Moramo biti spremni. Rusi moraju vidjeti da smo spremni braniti se‘
 Handout/Afp

Ruske snage mogle bi pokrenuti usklađen napad na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv, upozorio je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski, u trenutku dok se bližimo očekivanoj ruskoj ljetnoj ofenzivi, piše Newsweek.

"Harkiv je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simboličko značenje", rekao je Zelenski njemačkim novinama Bild u intervjuu objavljenom u srijedu. Ukrajina "čini sve što može" kako bi spriječila ruske snage da uđu i preuzmu kontrolu nad drugim po veličini gradom u zemlji, dodao je ukrajinski predsjednik.

U prvim mjesecima sveobuhvatne ruske invazije, moskovske su trupe projurile regijom Harkiv prije nego što je munjevita ukrajinska ofenziva u jesen 2022. umanjila ruski stisak u sjeveroistočnoj Ukrajini. U dugim mjesecima rata nakon toga, istočni dio Harkivske regije ostao je na prvim linijama borbi, često pod bombardiranjem.

Ukrajinski dužnosnici i zapadni analitičari upozorili su ranije ove godine da bi ruske snage mogle pokrenuti ofenzivu duž nekoliko točaka crte bojišnice, uključujući dionicu od grada Kupjanska u Harkivu, koji je Ukrajina povratila u rujnu 2022., zapadno od gradova pod kontrolom Rusije Svatove i Kreminna.

U kasnijim komentarima Zelenski je rekao da bi Rusija mogla započeti ljetnu ofenzivu već krajem svibnja, dodajući: "Pripremit ćemo se za njihov napad."

"Ruska kopnena operacija protiv Harkiva u bliskoj budućnosti je malo vjerojatna, ali ruski napori da se stvore strateške rezerve i premjeste snage mogli bi omogućiti ruskim snagama da pokrenu ofenzivu prema gradu u ljeto", priopćio je u srijedu Institut za proučavanje rata, neovisni američki think tank.

Prijetnja ruske ofenzive usmjerene na Harkiv ili grad Sumi, također u sjeveroistočnoj Ukrajini i na granici s Rusijom, vjerojatno će prisiliti Ukrajinu da preraspodijeli ograničene resurse za izgradnju novih utvrda oko tih područja, rekao je ISW.

U utorak je ured Zelenskog rekao da je ukrajinski čelnik "preispitao proces izgradnje obrambenih struktura i utvrda u blizini granice" s Rusijom tijekom posjeta regiji Harkiv.

Opisujući ovo kao vrlo važnu regiju, Zelenski je dodao: "Moramo biti spremni. Rusi moraju vidjeti da smo spremni braniti se."

Oleh Siniehubov, šef regionalne vojne uprave u Harkivu, rekao je da ove utvrde uključuju protutenkovsku obranu ‘zmajeve zube‘, nove rovove i zemunice.

Međutim, Rusija još uvijek može pokrenuti ofenzivu duž bilo kojeg dijela crte bojišnice, dodao je ISW think tank, što će "nastaviti opterećivati ​​već opterećene resurse Ukrajine, bez obzira na uspjeh bilo koje operacije u stvarnom zauzimanju ciljanog grada ili naselja.", piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:43