POMOĆ JE NA PUTU

Zelenski trlja ruke, u Kijev stiže oružje koje će ‘pomesti‘ ruski zračni teror: Biden šalje ‘ubojicu kamikaza‘!

SAD je već prije obećao da će dati osam takvih sustava Ukrajini. Prva dva trebala bi biti proizvedena već krajem listopada ili početkom studenoga

Volodimir Zelenski

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Nakon najnovijih napada ruskih dronova na Ukrajinu Sjedinjene Države, piše CNN, ubrzat će dostavu novih sustava ključnih za ukrajinsku obranu od napada iz zraka. Riječ je o dva napredna raketna sustava zemlja - zrak, poznata pod kraticom NASAMS, koje trenutačno koristi 12 zemalja, a koji štite i Washington.

SAD je već prije obećao da će dati osam takvih sustava Ukrajini. Prva dva trebala bi biti proizvedena već krajem listopada ili početkom studenoga, a nakon toga ih treba transportirati do Kijeva. Vjerojatno će to ići zrakoplovima do neke od susjednih zemalja, a zatim kopnenim putem.

Nije poznato koliko je dronova Iran prodao Rusiji. Vjeruje se da je riječ o stotinama. Za razliku od klasičnih dronova koji se nakon odrađenog zadatka vraćaju kući, dronovi kojima Rusija ovih dana terorizira Ukrajinu i napada ključna energetska postrojenja dizajnirani su tako da eksplodiraju prilikom udara u metu. Samo u ponedjeljak Rusija je poslala 43 takva drona na Kijev, od kojih je 37 srušio protuzračni sustav.

U tom velikom napadu smrtno je stradalo četvero ljudi. Dronovi se sada pokazuju kao iznimno važni, što čini hitnijom potrebu da se Ukrajina osigura od zračnih napada bespilotnih letjelica.

Michael Kofman, šef programa za ruske studije u Centru za pomorske analize, komentirao je kako Rusija koristi iranske dronove kao jeftine raketne sustave s preciznim navođenjem. "Veliki cilj je ekonomsko iscrpljivanje, napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu uoči zime te održavanje ratnog stanja diljem zemlje", komentirao je Kofman ciljeve napada dalje od prvih linija.

Međutim, analitičari se, piše CNN, slažu i da je masovno korištenje dronova pokazatelj da Rusiji nedostaje streljiva za precizno gađanje, a prema jednom od izvora CNN-a, bliskog zapadnim obavještajnim krugovima, na rubu je da zagrabi u strateške rezerve za nastavak rata. Ukrajinci su, pak, objavili da su njihovi vojnici pri kraju obuke za korištenje novim sustavom protuzračne obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:58