‘SJEČA‘ U UKRAJINI

Zelenski u jeku krvave invazije ratuje i s oligarsima: ‘Jedan u uredu drži morske pse...‘

Ukrajinski predsjednik u procesu je ‘deoligarhizacije‘, a veze prekida čak i s onima koji su mu financirali kampanju

Volodimir Zelenski

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da je Kijev preuzeo kontrolu nad pet strateških poduzeća koji su dosad bili u vlasništvu ukrajinskih oligarha. Objasnilo se to "ratnim naporima zemlje", piše Financial Times.

Ukrajinska vlada zaplijenila je najvećeg nacionalnog proizvođača nafte Ukrnaftu kao i Ukrtatnaftu, najveću rafineriju u zemlji koja je obustavila rad nakon ruskih raketnih napada u prvim mjesecima invazije.

Obje tvrtke kontrolirao je Igor Kolomojski, oligarh koji je svojedobno podržao predsjedničku kandidaturu Zelenskog 2019. godine i koji se sada suočava s istragama o nelikvidnosti PrivatBanke, još jedne od tvrtki u čijem je vlasništvu sudjelovao. Kolomojski je sve do sredine 2010-ih bio jedna od najmoćnijih osoba u Ukrajini.

image

Igor Kolomojski

Ukrinform/Avalon/Profimedia/Ukrinform/avalon/profimedia

Navodno je jednom nizom lijesova obložio predvorje ruske naftne kompanije koju je htio "izgurati iz biznisa", a u svom je uredu držao akvarij za morske pse. Volodimir Zelenski, sadašnji predsjednik Ukrajine, ne bi bio tu gdje je danas bez Kolomojskog. Kao glumac i zabavljač, Zelenski je radio za medijsku mrežu spomenutog oligarha - koja mu je dala podršku kada se kandidirao za ukrajinskog predsjednika. Početkom 2021. Zelenski je navodno prekršio vlastita pravila karantene i priredio rođendansku proslavu u stanu Kolomojskog u Kijevu, kako je pisao britanski konzervativni magazin The Spectator.

No, danas se čini da je prijateljstvo puklo.

Kijev je također preuzeo MotorSich, proizvođača turbina za avione i motora za helikoptere sa sjedištem u Zaporižju.

"Ovakvi su koraci potrebni našoj zemlji u ratnim uvjetima i pomoći će u zadovoljenju hitnih potreba našeg obrambenog sektora", napisao je Zelenski na Telegram kanalu. "U ovim teškim vremenima moramo usmjeriti sve svoje snage na oslobađanje naše zemlje i naroda, a to je jedino moguće kroz bezuvjetnu podršku našoj vojsci."

Državne zapljene - koje ukrajinski dužnosnici opisuju kao privremene - dolaze u vrijeme više višetjednih ruskih napada na energetsku infrastrukturu diljem zemlje.

No, također stižu i godinu nakon nakon što je Zelenski kroz parlament progurao takozvane reforme "deoligarhizacije" čiji je cilj bio obuzdati utjecaj najbogatijih poslovnih ljudi u zemlji.

Kolomojski se, kako je gore navedeno, suočava s domaćim i međunarodnim istragama zbog nesolventnosti PrivatBanke. Banka je nacionalizirana 2016. godine nakon što su vlasti otkrile gubitke više od 5 milijardi dolara koji nisu evidentirani u poslovnoj bilanci.

"Različite pravne forme"

Nadalje, Vjačeslav Boguslajev, bivši vlasnik i predsjednik nacionaliziranog MotorSicha, uhićen je prošlog mjeseca pod optužbom za izdaju. Lokalni tužitelji tvrde da je kroz izvozne operacije proizvedene motore usmjerio prema Moskvi koja ih je koristila za svoje helikoptere.

Boguslajev je kontrolni udio u MotorSichu namjeravao prodati kineskoj tvrtki Skyrizon, ali su, ima tome neko vrijeme, ukrajinske vlasti blokirale taj potez zamrzavanjem dionica.

image

Vjačeslav Boguslajev

Marina Lystseva/Tass/Profimedia/Marina Lystseva/tass/profimedia

I Kolomojski i Boguslajev poriču nedjela koja im se stavljaju na teret.

Među kompanijama koje je država preuzela u recentnoj akviziciji je i AutoKraz, proizvođač kamiona koji proizvodi i vozila za domaći vojni transport, kao i vozila za transport raketnih sustava. Tvrtka je prethodno bila u vlasništvu ukrajinskog oligarha Kontantina Živaga. Živago posljednjih godina živi u egzilu nakon što su vlasti u Kijevu, baš kao u slučaju Kolomojskog, protiv njega pokrenule istragu vezanu uz nesolventnost banke u čijem je vlasništvu prethodno participirao.

Uz AutoKraz, zaplijenjen je i Zaporižtransformator, proizvođač dijelova električne mreže u Zaporižju. Prethodno je kompanija bila u vlasništvu Konstantina Grigorišina, oligarha i vladara ukrajinskog energetskog sektora kojeg su Rusi 2015. optužili za utaju 10 milijuna eura poreza. Grigorišin je nakon toga iz Rusije trajno preselio u Ukrajinu gdje je, u međuvremenu, stekao ukrajinsko državljanstvo. Grigorišin, inače, posjeduje rusko, ukrajinsko i ciparsko državljanstvo.

image

Konstantin Grigorišin

Gian Mattia D‘alberto/Lapresse/Profimedia/Gian Mattia D‘alberto/lapresse/profimedia

Bivši ukrajinski premijer Jacenjuk je tijekom svog mandata 2014. i 2015. godine od Službe sigurnosti tražio da se istraži povezanost Grigorišina s financiranjem antiukrajinskih političkih snaga (uključujući Komunističku partiju Ukrajine), ali da se istraži i suradnja s FSB-om, ruskom obavještajnom službom.

Na zajedničkom brifingu za novinare u ponedjeljak, kijevske su vlasti, predvođene Zelenskim, premijerom Šmihalom i ministrom obrane Oleksejom Reznikovom, inzistirale da preuzimanje ovih poduzeća de facto ne znači nacionalizaciju.

"Ovo je izravno preuzimanje imovine u ratnim uvjetima. To su potpuno različite pravne forme", rekao je Reznikov, a prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:22