‘KRVAVI NOVAC‘

Zelenski u oštrom istupu napao dvije članice EU, a onda mu je zazvonio mobitel: ‘Emmanuel, ne mogu sada!‘

Zelenski je optužio europske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu da "zarađuju svoj novac na krvi drugih ljudi"

Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u intervjuu za BBC optužio Njemačku i Mađarsku da blokiraju napore da se uvede embargo na uvoz ruskih energenata od čega bi Rusija ove godine trebala zaraditi do 250 milijardi funti - što je povećanje od više od trećine u odnosu na prošlu godinu.

Zelenski je optužio europske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu da "zarađuju svoj novac na krvi drugih ljudi".

Među ukrajinskim vodstvom raste frustracija zbog Njemačke koja je podržala neke sankcije Rusiji, ali se do sada odupirala pozivima da podrži strože mjere oko prodaje nafte.

"Neki naši prijatelji i partneri shvaćaju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca", rekao je Zelenski. "To je pitanje opstanka."

Ukrajinski predsjednik ponovno je pozvao da se pošalje više oružja Ukrajini.

"Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, neke europske zemlje - one pokušavaju pomoći i pomažu", rekao je.

"No treba nam što prije i brže. Ključna riječ je - sada."

Zanimljivo, novinar BBC-ja je opisao kako je u jednom trenutku Zelenskom zazvonio i mobitel, a s druge strane je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Međutim, ukrajinski predsjednik nije htio prekinuti razgovor s novinarom.

- Oprosti, ne mogu sada pričati, nazvat ću te kasnije. Tu mi je BBC - rekao je Zelenski Macronu.

Hitna isporuka oružja

Hitnu isporuku oružja Ukrajini zatražio je i ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Pozvao je Njemačku da brzo donese odluku o isporuci oružja Ukrajini, dodavši da Kijev računa na vodeću ulogu Berlina u Europi.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Njemačku da napravi povijesni preokret u svojoj politici da ne šalje oružje u zone sukoba, a Berlin je obećao opremiti Kijev protutenkovskim oružjem i projektilima.

No ukrajinska vlada je frustrirana kašnjenjima u isporuci pošto su potrebna odobrenja nekoliko ministarstva za pošiljke izvoza oružja koje mora koordinirati njemačka vlada.

"Nadam se da će (njemački kancelar Olaf) Scholz donijeti pozitivnu odluku", rekao je Kuleba za ARD, navodi se u tekstu koji je objavljen uoči emitiranja intervjua kasnije u četvrtak.

Zelenski je u intervjuu za BBC govorio i o južnom lučkom gradu Mariupolju, strateškom cilju ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je već razoren u višetjednom ruskom bombardiranju.

Rekao je da misli da su možda deseci tisuća ljudi ubijeni u tom gradu.

"Imamo informaciju i da su, osim tih desetaka tisuća mrtvih, mnogi nestali", rekao je.

"Znamo da su im dokumenti promijenjeni. Dobili su ruske putovnice i odveli su ih duboko u Rusiju - neke u logore, neke u druge gradove. Nitko ne zna što se s tim ljudima događa. Nitko ne zna koliko ih je ubijeno", rekao je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:41