NERVOZA

Zelenski u prijenosu uživo potpuno izgubio živce: ‘Nismo spremni dati slobodu j**** teroristu!‘

Zelenski je rekao da bi američki vojnici na kraju mogli biti uvučeni u veći europski sukob s Rusijom ako Washington ne poveća potporu

Volodimir Zelenski

 Nbc Screenshot/

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gostovao je na američkom televizijskom kanalu NBC News te je u emisiji ‘Meet the press‘ dao ekskluzivni intervju.

Ponovno je zatražio od SAD-a više sredstava za borbu protiv ruske agresije te je pozvao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kijev kako bi sam procijenio razmjere sukoba.

Trump, koji traži ponovni izbor 2024. i vodeći je kandidat za predsjedničku nominaciju svoje stranke, oštro je kritizirao potporu SAD-a Kijevu i rekao da bi mogao okončati rat za 24 sata ako bude ponovno izabran.

"Ako može doći ovamo, trebat će mi... 24 minute da objasnim predsjedniku Trumpu da ne može upravljati ovim ratom", rekao je Zelenski. "On ne može donijeti mir zbog Putina."

Zastupnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima prošlog je tjedna donio zakon o dodatnoj potrošnji koji daje 14,3 milijarde dolara pomoći Izraelu, ali ne dodaje ništa za pomoć Ukrajini, što je veliki kontrast zahtjevu predsjednika Joea Bidena od 106 milijardi dolara. Većina tog novca bi išla za jačanje obrane Ukrajine, a ostatak bi bio podijeljen između Izraela, indo-pacifičke i američko-meksičke granične policije.

Zelenski je u intervjuu rekao da bi američki vojnici na kraju mogli biti uvučeni u veći europski sukob s Rusijom ako Washington ne poveća potporu.

"Ako nas Rusija sve ubije, napast će zemlje NATO-a, a vi ćete poslati svoje sinove i kćeri da se bore", rekao je Zelenski u intervjuu emitiranom u nedjelju u NBC-jevoj emisiji "Meet the Press".

Također, odbacio je komentare da je rat s Rusijom došao u slijepu točku.

“Vjerujem da je danas, doista, teška situacija, ali ne mislim da je ovo pat pozicija. Mislili su da će nas matirati, ali to se nije dogodilo,” rekao je Zelenski.

Komentari Zelenskog proturječe visokom ukrajinskom generalu, koji je za The Economist rekao da "baš kao u Prvom svjetskom ratu, dosegli smo razinu tehnologije koja nas stavlja u pat poziciju."

"Najvjerojatnije neće biti dubokog proboja", rekao je general Valerij Žaluznji.

Zelenski je za kraj intervjua pokušao objasniti zašto Ukrajina nastavlja borbu, a onda mu je u eter pobjegla i psovka: ‘‘Nismo spremni dati svoju slobodu ovom je*** teroristu, Putinu. To je to. Zato se borimo. To je to", zaključio je u intervjuu Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:45