SVE MANJA POTPORA

Zelenski u SAD-u traži novi paket pomoći, no dočekao ga hladan tuš: ‘Gdje su pare, gdje je plan?‘

SAD je poslao oko 113 milijardi dolara sigurnosne i humanitarne pomoći ukrajinskoj vladi od ruske invazije u veljači prošle godine

Volodimir Zelenski, Mitch McConnell, Charles Schumer

 Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u četvrtak sa zastupnicima u američkom Kapitolu dok se republikanski skeptici pitaju treba li Kongres odobriti novi paket pomoći Kijevu unatoč sporom napretku u borbi protiv ruske invazije.

Nakon traženja međunarodne potpore u Ujedinjenim narodima, Zelenski je došao u Washington. Sastat će se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i vojnim čelnicima u Pentagonu.

image
Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

U odjeći vojno zelene boje koja odražava njegov status ratnog čelnika, Zelenski se već sastao s liderima Zastupničkog doma pod kontrolom republikanaca i Odbora za nacionalnu sigurnost.

Potom je ušao u staru senatsku sobu u Kapitolu zajedno s vođom većine u Senatu, demokratom Chuckom Schumerom i vođom manjine, republikancem Mitchom McConnellom, gdje se obratio cijelom američkom Senatu na zatvorenoj sjednici.

Dok se ukrajinska vojna protuofenziva nastavlja, a Kongres vodi žučnu raspravu o državnoj potrošnji, republikanci sve glasnije preispituju milijarde dolara koje je Washington poslao Kijevu za vojne, gospodarske i humanitarne potrebe.

SAD je poslao oko 113 milijardi dolara sigurnosne i humanitarne pomoći ukrajinskoj vladi od ruske invazije u veljači prošle godine.

image
Andrew Caballero-reynolds/Afp

Dužnosnici Bidenove administracije održali su povjerljivi brifing za Kongres u srijedu navečer kako bi osigurali dodatne 24 milijarde dolara. Upozoravaju da će trošak za Sjedinjene Američke Države biti puno veći ako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dopusti da preuzme kontrolu nad Ukrajinom i probije do granica NATO-a.

Kongres je s lakoćom odobravao pomoć Ukrajini kada su i Senat i Zastupnički dom kontrolirali demokrati, no to je sada otežano.

"Postoji li neki put do pobjede u Ukrajini, nisam to danas čuo. A čuo sam da zahtjevima za financiranje neće biti kraja", rekao je novinarima republikanski senator Josh Hawley, glasni kritičar pomoći Ukrajini.

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy nije dogovorio susret u četvrtak na kojem bi Zelenski mogao iznijeti svoje argumente za daljnju pomoć cijelom Zastupničkom domu, već samo uži sastanak s njim i nekoliko drugih čelnika. McCarthy, koji kao predsjedavajući kontrolira koji zakon dolazi na glasanje u Zastupničkom domu, rekao je da ga Zelenski mora uvjeriti da podrži nastavak pomoći Ukrajini.

image
Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

"Je li Zelenski izabran u Kongres? Je li on naš predsjednik? Ne moram se na ništa obvezati", rekao je McCarthy novinarima u utorak. "Imam pitanja za njega. Gdje je odgovornost za novac koji smo već potrošili? Koji je plan za pobjedu? Mislim da to američka javnost želi znati", rekao je McCarthy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 17:45