DRAMA U UKRAJINI

Zelenski ukazom zabranio tri proruske TV postaje, uslijedila žestoka ofenziva Putinovog kuma

Predsjednik Ukrajine iskoristio je Putinovu zauzetost Navaljnim i krenuo u akciju
Volodimir Zelenskij
 Presidency Of Ukraine/Handout

U Ukrajini se opet zatalasalo. Nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski ukazom zatvorio i zabranio rad tri proruske TV postaje s nacionalnom frekvencijom 112 Ukraina, ZIK i Newsone, zastupnici proruske stranke Oporbena platforma - Za život, koju vodi Viktor Medvedčuk, inače Putinov kum, pokrenuli su proces opoziva predsjednika Zelenskog.

Iz Ureda predsjednika obrazložili su da nije riječ o "napadu na slobodu medija i govora", nego se "onemogućava rad postaja koje sudjeluju u ratu protiv Ukrajine" te je stoga riječ o "zaštiti nacionalnih interesa". Predsjednik Zelenski izjavio je kako se tu radi o "borbi za neovisnost i suverenost" jer su, kako tvrde kijevske vlasti, te postaje bile dio propagandnog i informacijskog rata protiv Ukrajine, služile su širenju ruskih interesa i utjecaja u Ukrajini i zapravo su bile stranačke postaje Oporbene platforme. I šef ukrajinske Službe sigurnosti Ivan Bakanov izjavio je kako te postaje služe "za realizaciju antiukrajinske informativne kampanje u korist zemlje agresora".

"Televizije Medvedčuka"

Formalni razlog za zabranu, kako je to objašnjeno i Bruxellesu, jest da je njihovo financiranje išlo preko tvrtki iz separatističke proruske odmetnute samoproglašene Luganske narodne republike. Vlasnik sve tri postaje je zastupnik Oporbene platforme Taras Kozak, iako se u Ukrajini te postaje naziva "televizijama Medvedčuka", kojeg su "sumnjičili" da je njihov stvarni vlasnik, koji je kazao kako se tu radi o obračunu s neovisnim medijima i opasnom presedanu da se dopuste samo mediji koji će povlađivati režimu.

No, iza ovih poteza - zabrane emitiranja i opoziva - stoji nekoliko uzajamno povezanih elemenata koji mogu dodatno zakomplicirati situaciju u Ukrajini. Prvo, predsjedniku Zelenskom pada popularnost - pretekao ga je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je, doduše, na njegovoj strani. Prema anketama, da se sada održavaju izbori, najviše glasova za Vrhovnu Radu dobila bi upravo proruska Oporbena platforma, oko 24 posto, a njegova stranka Sluge naroda oko 19 posto (doduše, Platforma ne bi mogla sastaviti vladu jer je proukrajinskih stranaka ipak više). Stoga se ovaj potez objašnjava i time da Zelenski želi ojačati svoj utjecaj jer ga ionako stalno optužuju da previše ide niz dlaku Kremlju, ali i da onemogući propagandu Platforme i njihovih proruskih stavova koje te postaje, kao produžena ruka Moskve, evidentno šire.

Navaljni kao prilika

Osim toga, Zelenski je iskoristio i probleme koje Vladimir Putin ima kod kuće s Aleksejem Navaljnim, odnosno masovnim antirežimskim prosvjedima, te smatra da sada ima prečih poslova od bavljenja Ukrajinom. Ujedno je ohrabren podrškom koju je za svoj potez dobio iz SAD-a (EU je puno opreznija i naglašava da je sloboda medija jedna od najvažnijih europskih vrijednosti) te nedavnim izjavama novog američkog lidera Joea Bidena koji je u razgovoru s Putinom rekao da će se brinuti za suverenitet Ukrajine.

S druge strane, i Moskva i proruske snage u Ukrajini znaju da je sada pravi trenutak da krenu u "ofenzivu" upravo zbog najave da će Bijela kuća ponovno aktualizirati ukrajinski pravac te iskoristiti činjenicu da se proukrajinske stranke međusobno napadaju, a da Zelenski polako topi svoju prednost dok proruski blok ima stabilnu četvrtinu glasačkog tijela. Osim toga, zabrana rada popularnih televizija može izazvati dodatno nezadovoljstvo "neutralnih" Ukrajinaca, ali i Bruxellesa koji je osjetljiv na napade na medije. Rusija očito želi aktivizirati svoju politiku prema Ukrajini, za nju strateški važnoj "destinaciji", pogotovo nakon problema koje u Bjelorusiji ima njihov pulen Aleksandar Lukašenko.

To govore možda i riječi glavne urednice ruske prokremaljske TV postaje na engleskom jeziku Russia Today (RT) Margarite Simonjan koja je na jednom nedavnom panelu o rusko-ukrajinskim odnosima izjavila kako je došlo vrijeme da se Donbas - dakle, odmetnute proruske pokrajine u Ukrajini - "priključi majčici Rusiji". Opoziv Zelenskog je pokrenut kako bi se zakuhala situacija i ponovno destabilizirala politička scena, iako je jasno da za uspjeh nemaju gotovo nikakve šanse jer im treba najmanje 338 ruku na koliko proruske snage ipak ne mogu računati.

"Fašizam neće proći"

Zastupnik Oporbene platforme Vadim Rabinovič u Vrhovnoj Radi rekao je kako je zbog zabrane rada tim televizijama na djelu fašizam. "Fašizam neće proći. Vi ćete svi nastradati jer ste vragovi, fašistički vragovi", poručio je Rabinovič s parlamentarne govornice vladajućima.

Iz Kremlja su poručili da se radi o kršenju međunarodnih normi, cenzuri, ugrožavanju slobode govora i medijskih sloboda te izražavaju svoju zabrinutost zbog situacije. Prokremaljskim medijima, pak, dobro dođe da skrenu pažnju svoje javnosti s bunta koji je ipak (donekle) prodrmao Putinovu vlast i pokazao da postoji i jedna druga, ne tako zanemariva, Rusija koja želi demokratske promjene.

U međuvremenu tri promoskovske postaje emitiraju svoj program putem YouTubea, ali su u ukrajinskome Ministarstvu kulture rekli kako će od te internetske platforme tražiti da ih i ona isključi iz programa. Čini se da se nakon određenog zatišja Ukrajina ponovno probija do naslovnih stranica svjetskih medija i opet postaje zanimljiva te zaokružuje sve neizvjesniji i nemirniji najistočniji dio Europe, zajedno s Bjelorusijom, a sada, nakon zatvaranja prvog Putinova oponenta Navaljnog, i sa sve rovitijom situacijom u samoj Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:22