PORUKA IZ KIJEVA

Zelenski upozorava da Rusija neće stati na Ukrajini: ‘Mi ćemo biti prvi, a vi drugi. Što više ova zvijer pojede, želi više‘

Upozorio je zapadne zemlje da se rat neće zaustaviti na Ukrajini, a napad na tamošnje slobode utjecat će na ostatak svijeta

Volodimir Zelenski

 AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se kasno sinoć preko aplikacije Telegram i poručio da su Rusi podcijenili odlučnost ukrajinskog naroda. Zelenski je rekao i da Ukrajina neće odustati od pregovora.

- Ostajem u Kijevu, ne skrivam se. I ne bojim se nikoga. Ostajem koliko god dugo treba do dobijemo rat! Danas smo imali treću rudnu pregovora - rado bih rekao i zadnju, ali trebamo biti realni. Nastavit ćemo razgovarati i inzistirati na pregovorima dok god našem narodu ne možemo poručiti: ovako ćemo postići mir, rekao je Zelenski, a prenosi Sky News.

- Ukrajinci se ne povlače, mi se ne povlačimo... Na jugu zemlje razvio se snažan nacionalni pokret kakav nikad prije nismo vidjeli... I to je za njih noćna mora, Zaboravili su da se ne bojim policijskih marica, tenkova, strojnica i da je na našoj strani najvažnija stvar - istina, poručio je, između ostalog, Zelenski.

Ukrajinski predsjednik upozorio je zapadne zemlje da se rat neće zaustaviti na Ukrajini, a napad na tamošnje slobode utjecat će na ostatak svijeta.

U intervjuu za ABC World News Tonight u ponedjeljak, Zelenski je ponovno istaknuo kako je potrebno osigurati zračni prostor Ukrajine, nakon što je već bezuspješno pozvao SAD i NATO da pomognu.

'Ne možemo dopustiti da samo Rusija bude tamo aktivna, jer nas bombardiraju, granatiraju, šalju projektile, helikoptere, borbene avione - puno toga', rekao je Zelenski. 'Mi ne kontroliramo svoje nebo.'

Dodao je kako vjeruje da američki predsjednik Joe Biden 'može učiniti više' da zaustavi rat. 'Siguran sam da može i volio bih vjerovati u to. On je sposoban to učiniti', rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik rekao je da projektili pogađaju civilne strukture uključujući sveučilišta i pedijatrijske klinike. Ako projektil leti iznad glave, kaže Zelenski, 'mislim da nema drugog odgovora... treba ih oboriti. Morate sačuvati živote'.

I upozorio je da će rat utjecati na ostatak svijeta:

'Svi misle da smo daleko od Amerike ili Kanade. Ne, mi smo u ovoj zoni slobode. A kada se krše granice prava i sloboda i gazi, onda nas morate zaštititi. Jer mi ćemo biti prvi. Vi ćete biti drugi. Jer što više ova zvijer pojede, želi još, još i više.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:49