STRAHOTA KOD KIJEVA

Zelenski upozorava na novi horor: ‘Situacija u Borodjanki gora je nego u Buči, više je žrtava‘

‘Na meti je samo civilno stanovništvo: nema vojnog lokaliteta na ovom mjestu koje su nedavno zauzele ukrajinske snage‘

Volodimir Zelenski

 Handout/afp

Situacija u Borodjanki, mjestu sjeverozapadno od Kijeva koju su Ukrajinci nedavno preuzeli od Rusa, "mnogo je strašnija" nego u Buči, gdje su civili masakrirani, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer.

"Više je žrtava" u ovom gradiću nego u gradu Buča, također sjeverozapadno od glavnog grada, dodao je Zelenski u video poruci.

“Svaki zločin će biti razriješen i svaki krvnik će biti pronađen”, rekao je.

Nedugo prije toga, ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova objavila je na Facebooku da su spasioci otkrili 26 tijela u ruševinama dvije bombardirane stambene zgrade u Borodjanki, gradu koji je prije rata imao nešto više od 13.000 stanovnika.

No, "teško je predvidjeti koliko će ukupno smrtnih slučajeva biti" identificiranih, odmah je naglasila, ističući da je Kijev "najrazrušeniji grad u regiji".

"Na meti je samo civilno stanovništvo: nema vojnog lokaliteta na ovom mjestu koje su nedavno zauzele ukrajinske snage nakon povlačenja ruskih trupa iz regije glavnog grada", nastavila je Venediktova.

Tužiteljica tvrdi da su Rusi tamo koristili kasetne bombe i teške višecjevne bacače raketa "koji donose smrt i razaranje".

"Postoje dokazi o ratnim zločinima ruskih snaga na svakom koraku", napisala je. "Neprijatelj je kukavički granatirao stambenu infrastrukturu u večernjim satima, kada je bilo najviše ljudi kod kuće".

Optužila je ruske vojnike za "ubojstva, mučenja i premlaćivanja" civila, kao i za silovanja, ističući da snage sigurnosti prikupljaju dokaze za domaće i međunarodne sudove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:26