UČVRŠĆIVANJE OBRANE

Zelenski upozorava na ruske napade na infrastrukturu tijekom zime: ‘Štit je sada čvršći, ali treba se pripremiti‘

Lani su zbog sustavnih ruskih napada na energetsku mrežu tisuće Ukrajinaca dugo bile bez grijanja i struje po niskim temperaturama

Rusija nastavlja s razornim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

 /Telegram

Ukrajina se mora pripremiti za ruske napade na infrastrukturu tijekom zime, upozorio je u nedjelju njezin predsjednik Volodimir Zelenski, spomenuvši mogućnost pojačanih napada.

"Moramo se pripremiti za mogućnost da neprijatelj poveća broj zračnih napada dronovima i raketama na našu infrastrukturu", rekao je ukrajinski predsjednik u svom dnevnom obraćanju. "Sva naša pažnja mora se usmjeriti na obranu (...) i na sve ono što Ukrajina može učiniti kako bi pomogla našem narodu da pregura zimu", dodao je.

Lani su zbog sustavnih napada ruske vojske na ukrajinsku energetsku mrežu tisuće ljudi dugo bile bez grijanja i struje po vrlo niskim temperaturama.

Kijev je rekao da učvršćuje obranu kako bi zaštitio glavnu infrastrukturu.

‘Zračni štit čvršći nego lani‘

"Ukrajinski zračni štit je sada čvršći nego lani", istaknuo je Zelenski.

Ukrajina je od zapadnih saveznika dobila velik broj sustava protuzračne obrane, napose Patriot, proizveden u Sjedinjenim Državama.

"Nažalost, (zračni štit) još ne štiti teritorij u cijelosti. Trudimo se da ga poboljšamo", dodao je ukrajinski predsjednik, pozivajući međunarodnu zajednicu da odgovori na taj poziv.

Ova izjava dolazi u trenutku kada je ukrajinsko izaslanstvo s predstojnikom predsjednikova ureda Andrijem Jermakom i predvođeno ministricom gospodarstva Julijom Sviridenko u nedjelju doputovalo u SAD radi razgovora o suradnji i pomoći njihovoj zemlji u ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:11