NOVAC ZA RAT

Zelenski zatražio od nizozemskog parlamenta da prekine svu trgovinu s Rusijom

Nizozemska mora ‘biti spremna zaustaviti uvoz energenata iz Rusije kako ne bi plaćali milijarde za rat‘, kazao je

Obraćanje Zelenskognizozemskom parlamentu

 Bart Maat/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u četvrtak u obraćanju nizozemskom parlamentu oružje, pomoć za obnovu i obustavu trgovine s Rusijom kao odgovor na invaziju njegove zemlje.

"Potrebne su jače sankcije kako Rusija ne bi imala priliku nastaviti ovaj rat dalje u Europi", rekao je zastupnicima putem video veze.

"Zaustavite svaku trgovinu s Rusijom", dodao je.

Zelenski, prvi čelnik strane zemlje koji se obratio plenarnoj sjednici Zastupničkog doma nizozemskog parlamenta, kazao je da Nizozemska mora "biti spremna zaustaviti uvoz energenata iz Rusije kako ne bi plaćali milijarde za rat".

Otprilike 20 posto nizozemskog prirodnog plina dolazi iz Rusije koja je posljednjih godina postala sve važniji trgovinski partner Nizozemske.

Nizozemska, kao i druge zemlje EU-a, traže alternativne izvore energenata, ali malo je alternativa, a globalni kapaciteti su ograničeni.

Nizozemska je opskrbila ukrajinske snage vojnom opremom, uključujući protutenkovske rakete i sustave protuzračne obrane Patriot, a također podupire povećanu prisutnost NATO-a duž istočnog krila vojnog saveza.

Referirajući se na sudove za ratne zločine u Nizozemskoj, Zelenskij je istaknuo da odgovorni za ratne zločine trebaju odgovarati.

"Oni koji su dali zapovijed (za bombardiranje i granatiranje Ukrajine) moraju biti pozvani na odgovornost. U Den Haagu, gradu tribunala, ljudi to znaju", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:25