APEL IZ KIJEVA

Zelenski zavapio na summitu NATO-a: ‘Dajte nam 1% svih svojih aviona, 1% tenkova. Jedan posto!‘

Zelenski je u video obraćanju upozorio da će sljedeće mete Rusije biti članice NATO-a u istočnoj Europi

Zelenski se obraća putem video veze na NATO summitu

 Nato/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je u četvrtak na čelnike NATO-a da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji, upozorivši da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku.

Obraćajući se samitu NATO-a u Bruxellesu, Zelenski je rekao da su Ukrajini potrebni borbeni avioni, tenkovi, protubrodsko naoružanje i poboljšana protuzračna obrana kako bi odbacila napade ruskih snaga.

"Siguran sam kako razumijete da se Rusija ne namjerava zaustaviti na Ukrajini", kazao je Zelenski u video obraćanju i upozorio da će sljedeće mete biti članice NATO-a u istočnoj Europi.

"Rusija želi ići dalje, protiv istočnih članica NATO, baltičkih država, Sigurno i Poljske. NATO tek treba pokazati što može učiniti da spasi ljude", dodao je.

Dok se očekuje da će NATO pojačati potporu Ukrajini, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da savez neće slati vojnike ili zrakoplove u Ukrajinu.

Zelenski je rekao da je zahvalan na potpori koju je Ukrajina dobila od pojedinih država članica NATO-a.

"Međutim NATO tek treba pokazati što može učiniti da spasi ljude", istaknuo je Zelenski.

"Osjećam da je Ukrajina zapela u nekakvoj 'sivoj zoni između Zapada i Rusije' jer još nije dio saveza, ali brani zajedničke vrijednosti. Iza nas je mjesec herojske obrane i strašnog, mračnog mjeseca razaranja", rekao je.

Dodao je kako je od samog početka tražio zračnu potporu kako bi zaštitio nebo jer Ukrajina nema moćnu protuzračnu obranu. Istaknuo je da Rusija koristi oružje za masovno uništenje i da su posljedice jasno vidljive.

"Na bojišnici vladaju nejednaki uvjeti više od mjesec dana", rekao je pozivajući na vojnu potporu bez ograničenja.

"Ukrajina dosad nije dobila nijedan avion", rekao je pa ponovio da je više puta apelirao da mu saveznici pošalju tenkove, ali da tek očekuje jasan odgovor o tome.

Ukrajinski je predsjednik kazao da NATO može spasiti ukrajinske živote od ruskih napada i ruske okupacije "davanjem svog potrebnog oružja".

"Možete nam dati 1% svih svojih zrakoplova, 1% svih tenkova. Jedan posto! Imate najmanje 20.000 tenkova. Najgora stvar u ratu je kada ne dobivate jasne odgovore dok tražite pomoć. Ukrajina ne želi voditi ratove godinama. Samo želimo preživjeti, spasiti naše ljude", rekao je.

Kaže da ne krivi NATO zato jer ne uništavaju projektili NATO-a ukrajinske gradove.

"Savez može pomoći da izbjegnemo nove ljudske žrtve tako što će nam poslati više streljiva. Pitanje je života i smrti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:34