MEĐUNARODNE INTEGRACIJE

Zelenski želi da Ukrajina na samitu NATO-a u Vilniusu dobije politički poziv za pridruženje

Ukrajinski je predsjednik zatražio i sigurnosna jamstva od NATO-a ako njegova zemlja u bliskoj budućnosti ne ostvari članstvo u savezu

Volodimir Zelenski

 Ludovic MARIN/AFP

Predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao kako želi da Ukrajina dobije politički poziv za pridruženje NATO-u kada se sljedeći mjesec sastanak na vrhu vojnoga saveza bude održavao u Litvi.

"Puno je razloga za to da se Ukrajini uputi politički poziv za pridruženje savezu", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajinski je predsjednik zatražio i sigurnosna jamstva od NATO-a ako njegova zemlja u bliskoj budućnosti ne ostvari članstvo u savezu.

Rekao je da je prisutno "puno razumijevanje za sigurnosna jamstva za Ukrajinu do trenutka pristupanja" savezu, no nije objavio dodatne pojedinosti.

Ministar obrane Oleksij Reznikov prošli je tjedan kazao kako očekuje da Kijev dobije jasan signal i "formulu" za pozivom u članstvo NATO-a na samitu, koji se održava u Vilniusu od 11. do 12. srpnja.

Zelenskij se već neko vrijeme gorljivo zalaže za članstvo Ukrajine u NATO-u, no istaknuo je kako razumije da je pridruženje nemoguće sve dok u Ukrajini još uvijek bjesni rat.

Ukrajinski predsjednik je kazao i da je telefonom razgovarao o kandidaturi Švedske za pristupanje NATO-u sa švedskim ministrom vanjskih poslova Tobiasom Billstromom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:08