PLEMENITI MILIJARDER

ŽELI PODIJELITI CIJELO SVOJE BOGATSTVO Buffet donirao više od 2 milijarde dolara

Buffet i osnivač Microsofta već su godinama veliki prijatelji, a povezuju ih, među ostalim, i velike donacije u dobrotvorne svrhe

NEW YORK - Warren Buffet ovoga je tjedna donirao 2,8 milijardi dolara vrijedne dionice svoje kompanije Berkshire Hathawaya, najvećim dijelom zakladi Billa Gatesa, što je dio plana tog milijardera da podijeli gotovo sve svoje bogatstvo.

Buffet je donirao otprilike 21,73 milijuna dionica svoje investicijske kompanije u ponedjeljak, pokazuju podaci američkih regulatornih vlasti.

Otprilike 16,6 milijuna tih dionica, vrijednih više od 2,1 milijardu dolara, dao je zakladi Billa i Melinde Gates, koja se fokusira na projekte obrazovanja, zdravlja i rješavanje problema siromaštva.

Buffet i osnivač Microsofta već su godinama veliki prijatelji, a povezuju ih, među ostalim, i velike donacije u dobrotvorne svrhe.

Ostatak je podijeljen između četiri dobrotvorne zaklade, među kojima je i ona koja nosi ime njegove pokojne prve supruge Susan.

Ovo je dosad je najvrijednija Buffetova donacija, a rezultat je gotovo rekordne cijene dionice Berkshirea otkad je počeo izdvajati bogatstvo u zaklade 2006. godine. Buffet i dalje kontrolira gotovo 20 posto dionica Berkshirea.

Po podacima magazina Forbes, ta je kompanija ukupno vrijedna 65,8 milijardi dolara. Jedino telekomunikacijski mogul Carlos Slim i Bill Gates posjeduju veće bogatstvo od Buffeta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 04:30