POŠAST PRETILOSTI

'ŽELIMO BITI ODGOVORNI PREMA NAJMLAĐIMA' Prehrambeni gigant donio odluku da prestane reklamirati sladoled djeci

 YouTube

Prehrambeni gigant Unilever je obećao da će prestati s reklamiranjem svojih proizvoda djeci i to s namjerom da pomogne u smanjenju broja pretilih osoba, piše BBC.

Iz tvrtke, koja proizvodi sladolede popularne u Velikoj Britaniji poput Twistera i Popsicle ledenih štapića, kazali su da će ograničiti korištenje likova iz crtića u svojim reklamama.

Također su obećali da će prestati koristiti zvijezde društvenih mreža i slavne osobe koje su uglavnom dopadaju djeci ispod 12 godina.

Oglasi za Unileverove sladolede su već ranije bili povučeni zbog pritužbi da djeci reklamiraju nezdravu hranu.

Nova pravila će se odnositi na sve proizvode ove tvrtke do kraja 2020., a započinju sa sladoledima.

Sladoledi koje proizvodi Wall's (koji je u vlasništvu Unilevera) će također na tržište izbaciti 'odgovorno kreirane' proizvode za djecu koji sadrže 'ne više od 10 kalorija i maksimum od 12 g šećera po porciji'.

- Naše obećanje je iskrena predanost da proizvedemo i na tržištu djeci ponudimo proizvode na odgovoran način, kazao je Matt Close iz Wall'sa.

U 2016. 18 posto djece i adolescenata, više od 340 milijuna osoba u svijetu u dobi od 5 do 19 godina, imali su višak kilograma. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 1975. je taj postotak bio svega 4 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da postoji 'nedvosmislen dokaz' da je reklamiranje nezdrave hrane povezano s problemom i preporučuje da vlade ograniče dosege takvog oglašavanja.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Čile, Meksiko i Irska su tijekom prošlog desetljeća implementirali striktnija pravila za oglašavanje usmjereno prema djeci.

Ovaj problem ipak i dalje postoji. Godine 2018. tvrtke Cadbury, Chewits i Squashies su postale prve kompanije kojima su oglasi na internetu zabranjeni zahvaljujući novim pravilima koja ne dozvoljavaju reklamiranje loše hrane djeci.

Godine 2016. Unileverov oglas za sladoled Paddle Pop, koji u Ujedinjenom Kraljevstvu zovu Twister, je povučen u Australiji zbog prigovora da potiče djecu da jedu nezdravu hranu.

Unilever, koji proizvodi više od 400 artikala, ima reputaciju kao predvodnik u poslovnom svijetu kad se radi o temama kao što je održivost. Također je imao pravilnik za 'odgovorno' reklamiranje djeci još od 2003.

Po novim pravilima kažu da planiraju 'striktne kontrole' postavljanja oglasa u filmove i da neće oglašavati proizvode djeci ispod 12 godina u tradicionalnim medijima ili do 13 na društvenim mrežama.

Ranije su predvodili u kreiranju oglasa koji su manje seksistički i prijetili su da će povući oglase s Facebooka i YouTubea ako te mreže ne budu dovoljno pazile na primjerenost sadržaja, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:31