ANTIPUTINOVSKI SKUP

‘Želimo pobjedu Ukrajine!‘: Okupili se poznati Rusi, Putin ih se silno boji, poslali su moćnu poruku

‘Zbog našeg kongresa režim se neće ni urušiti niti će se rat okončati, ali ako šutimo i ništa ne radimo, sudionici smo‘

Leonid Gozman

 Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Građanska i europska Rusija još pokazuje znakove života. Ne da se. Ima je. Naime, u Berlinu je, ovog vikenda, održan prvi skup ruskih antiratnih disidenata, koje je Putinovo Ministarstvo pravosuđa proglasilo "stranim agentima" (protivnike rata i Putinove velikoruske imperijalne i konzervativne politika još se označavaju i kao "nepoželjne osobe", "teroristi" i "ekstremisti", primjerice, oznaku "terorist" dobio je jedan od najpoznatijih ruskih književnika Boris Akunjin).

Okupilo se njih stotinjak (od 500-tinjak onih koji su proglašeni stranim agentima), koji su morali zbog vlastite sigurnosti napustiti Rusiju, a neki su se javili "online", pa i oni koji su još u Rusiji. Iako su oni sami skup nazvali "kongresom stranih agenata", on je prošao pod nazivom "Ja nisam - strani agent" (IMNOTAGENT). Podsjetimo da mediji, spomenu li ime nekog nepoželjnog, moraju spomenuti da su odlukom Ministarstva pravosuđa dobili takvu kvalifikaciju, jer ako to ne učine, i sami će odgovarati zbog kršenja zakona.

Na berlinskom sastanku okupile su se mnoge poznate ruske javne ličnosti koje otvoreno istupaju protiv rata u Ukrajini i traže demokratske promjene, a koje je vladajući režim zbog toga stavio na stup srama, proglasivši ih "izdajnicima", "špijunima", "liberalnim petokolonašima" te "slugama Zapada", a mnogi su zbog optužbi za "omalovažavanje ruske vojske", zbog antiratnih istupa, završili i po zatvorima.

Na skupu su bili bivši oligarh Mihail Hodorkovski, poznati redatelj Vitalij Manski, politolog Leonid Gozman, publicist i autor jedne od najboljih Putinovih biografija Stanislav Belkovski, bivši ruski premijer Mihail Kosjanov, glumica Tatjana Lazareva, odvjetnik Masim Oleničev te bivši zastupnici Dume, otac i sin Genadij i Dmitrij Gudkov. Objavili su da se trebaju trgnuti i probuditi, pokazati da svi Rusi ne misle isto i ohrabriti sve one koji "još imaju društvenu hrabrost".

"Učinimo da Putinov režim gorko požali što nas je ujedinio", rekao je Belkovski na skupu, a Leonid Gozman je kazao kako se "zbog našeg skupa režim neće ni urušiti niti će se rat okončati", ali ako šutimo i ništa ne radimo - sudionici smo. Politolog Igor Ejdman ističe da je "svaka inicijativa koja okuplja protivnike i opozicionare Putinovoj diktaturi i političkom teroru te antiratne aktiviste, korisna jer pokazuje da u Rusiji ima ljudi koji ne žele ovakav sustav, ideologiju i rat".

Politolog Dmitrij Jelovski kaže kako je sramota "ne za nas koje su proglasili stranim agentima, nego za režim, za Rusiju, koja ima takvu vlast, takvo pravosuđe". Organizatori skupa do zadnjeg trenutka nisu željeli objaviti gdje će se održati, kako se ne bi dogodilo kao u nekim sličnim manifestacijama Putinovih protivnika kada su, recimo, bile otrovane disidentice Jelena Kostjučenko i Irina Bablojan. Okupili su se, kažu znakovito, u poslovnoj zgradi kod poznatog Zoologischer Garten Berlin, pa su se i samo sudionici šalili da su i oni "Djeca s kolodvora Zoo".

"Mi nismo strani agenti, ali jesmo protivnici režima", kažu sudionici skupa. Inače, Kremlj smišlja sve nove i nove načine da zagorča život protivnicima Putina. Uskoro bi Duma trebala prihvatiti zakon kojim se svima koje Ministarstvo pravosuđa proglasi stranim agentom konfiscira imovina. Ako rodbina živi u njihovim stanovima ili kućama, morat će je napustiti, zabranit će im da imovinu mogu prenijeti na rodbinu te, ako su u inozemstvu, ne smiju stanove ili kuće prodavati putem posrednika nego samo izravno!

Osim toga, Rusija je, u sve zemlje gdje još može, poslala uhidbene zahtjeve, pa su se na skupu u Berlinu pohvalili da su uspjeli od izručenja iz Tajlanda spasiti članove rock skupine Bi - 2. Mihail Hodorkovski je u svom nastupu Vladimira Putina prozvao "stranim agentom". "To je on, a ne mi. On je taj koji radi protiv Rusije i uništava je", kaže Hodorkovski. Po njemu je Putin svojom politikom "proširio NATO" i od bliskog (ukrajinskog) naroda, "učinio neprijatelja", na našim granicama. Na skupu je istaknuto da ponovno Rusi imaju političku emigraciju, disidente, progone i represije.

Publicistica i koordinatorica neovisnog portala activatica.org Jevgenija Čirikova kazala je kako "treba pomagati Ukrajini da pobijedi u ratu". "Pobjeda Ukrajine povećat će šanse Rusije da se oslobodi od sadašnjeg režima", rekla je Čirikova za radio Slobodna Evropa.

Genadij Gudkov, bivši pukovnik FSB-a, kazao je kako ovo nije rat Rusa i Ukrajinaca, već "tiranije i demokracije", a "pravda je na našoj strani i demokracija će sigurno pobijediti", kazao je Genadij Gudkov. Sudionici skupa, kažu da su se "pogotovo" morali okupiti i zbog činjenica da će 17. ožujka biti održani predsjednički izbori, na kojima se priprema "velebna Putinova pobjeda" te da se i "njihov glas čuje", a na taj dan, točno u podne, pozivaju Ruse da dođu na svoja biračka mjesta, ali ne zbog glasanja, nego upravo suprotno, da pokažu da "ne žele glasati".

Istodobno, u Moskvi, je, nakon dugo vremena, održan jedan antiratni skup, odnosno prosvjed majki, supruga i djece mobiliziranih vojnika, pod nazivom "Put kući", na kojem se traži da se konačno izvrši obećana demobilizacija. Za Putina je pogotovo nezgodno bilo to što su se prosvjednici okupili nedaleko od Kremlja, kod spomenika "Neznanom heroju".

Policija je, navodi neovisni portal Meduza, privela sve novinare (pazeći da ipak ne privede prosvjednice) koji su pratili skup, a sada FSB-ovi agenti obilaze majke i supruge vojnika "od vrata do vrata", prijeteći i podmićujući ih. Podsjetimo, početkom tjedna Državna izborna komisija trebala bi odlučiti hoće li "pripustiti" na izbore jedinog antiratnog kandidata Borisa Nadeždina.

image
Vyacheslav Prokofyev/Tass/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:34