BIVŠA ČLANICA SSSR-a

‘Želite raditi s Rusima, a da vas ne grde i gledaju poprijeko? Dođite k nama, EU će biti sretna!‘

Visoki kazahstanski dužnosnik kaže da bi EU bila "više nego sretna" ako bi Kazahstan pomogao tvrtkama u poslovanju s Rusijom

Zatvorene trgovine u Moskvi

 Natalia Kolesnikova

Tvrtke koje žele nastaviti prodavati robu u Rusiju, ali žele izbjeći bilo kakve negativne posljedice s obzirom na zapadne sankcije i reputaciju, imaju novog prijatelja koji im nudi pomoć - a to je Kazahstan.

Naime, u intervjuu za portal Politico u utorak, Timur Sulejmenov, prvi zamjenik šefa kabineta kazahstanskog predsjednika, rekao je da tvrtke koje su se našle pod pritiskom da povuku svoje poslovanje iz Rusije žele ostati negdje u ruskom susjedstvu, a oni bi, kaže, željeli biti taj susjed.

Europska komisija, kako tvrdi, dala je svoj blagoslov ovom konceptu nakon sastanka s visokim predstavnikom EU za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u Bruxellesu. Sulejmenov je istaknuo kako Kazahstan ne nudi način da se zaobiđu međunarodne sankcije, već da pomogne tvrtkama da legalno prodaju robu poput tenisica i majica Rusima.

'EU će biti više nego sretna'

"Europske tvrtke napuštaju Rusiju ili zbog sankcija ili zbog pritiska javnosti, dioničara i iz etičkih razloga", rekao je. "Oni žele biti negdje u susjedstvu, a mi bismo željeli biti taj susjed", dodao je Sulejmenov. "Trgovina je trgovina i te tvrtke bi željele sudjelovati na ruskom potrošačkom tržištu".

Ponuda iz Kazahstana te tvrdnja da ponudu podupire Europska komisije, vjerojatno će ponovno potaknuti rasprave o tvrtkama koje žele manevrirati po pitanju etičkih pitanja u vezi poslovanja u Putinovoj Rusiji. Tvrtke važu rizik zadržavanja svojih ruskih poslovnih operacija, naspram sve glasnijih poziva aktivista na bojkot zemlje. Kazahstan, inače, ima povlašten pristup ruskom tržištu putem Euroazijske ekonomske unije.

Sulejmenov u intervjuu kaže kako želi provjeriti s Komisijom ima li prigovora na "prilike" koje ruska invazija na Ukrajinu pruža Kazahstanu da privuče europska poduzeća.

image

Timur Sulejmenov

"Upravo smo razgovarali o tome s Komisijom, je li to s njima u redu", rekao je. "Dobili smo savršen odgovor da sve dok se poštuje režim sankcija - a naravno, Kazahstan poštuje sve druge obveze, WTO, ugovore o dvostrukom oporezovanju i sve ostalo - oni će biti više nego sretni da europske tvrtke budu u Kazahstanu. A mi bismo željeli da budu u Kazahstanu pa ćemo poduzeti vrlo konkretne napore da ih primimo za ruku i dovedemo u Kazahstan".

Ova bivša sovjetska država dijeli dugačku kopnenu granicu s Rusijom i Kinom i prvenstveno se bavi izvozom sirove nafte. Ima neutralan stav o ratu u Ukrajini, kako kaže Sulejmenov. "Ne zauzimamo poziciju s nijednom stranom u sukobu, bilo vojno ili politički, ali pružamo humanitarnu pomoć Ukrajini".

Kazahstan želi nastaviti isporučivati ​​naftu Europi putem projekta naftovoda kojim upravlja tvrtka Caspian Pipeline Consortium, a koji prolazi kroz Rusiju. "Nadamo se da to nije ispolitizirano", rekao je Sulejmenov, dok je za naftovod rekao da je kao "kokoš koja nosi zlatna jaja i moramo je zaštititi".

EU: Potvrdili smo važnost produbljivanja odnosa

Sulejmenov je odbacio pitanje o stanju s ljudskim pravima u Kazahstanu, poput ograničene slobode izražavanja i suženog prostora za neslaganje s vladajućim strukturama. "Nema problema s ljudskim pravima u Kazahstanu", rekao je ovaj dužnosnik, tvrdeći da je narodni ustanak u siječnju, koji je izazvao rusku intervenciju, policijsko nasilje i izvještaje o mučenjima, "isprovociran" te da je Kazahstan dostavljao informacije Bruxellesu o istragama u vezi tih događanja.

"Stoga (nema) nikakvih promjena u trgovinskim ili investicijskim odnosima".

Politico se obratio Europskoj komisiji s pitanjima o susretu kazahstanske delegacije i Dombrovskisa te je li u redu da je EU sretna što s tim da europske tvrtke budu u Kazahstanu.

U odgovoru Komisija navodi da je Dombrovskis naglasio važnost provedbe sankcija protiv Rusije te da su obje strane "potvrdile važnost produbljivanja odnosa EU-a i Kazahstana, bilateralne trgovine i suradnje u raznim područjima od zajedničkog interesa... uključujući energetiku, opću povezanost, poljoprivredu, zelenu agendu i ključne sirovine", prenosi utjecajni politički portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:21