ŠTIT OD PROJEKTILA

Željezna kupola nad Mađarskom? Orban je bacio oko na moćni obrambeni sustav kojim se ponose Izraelci

Mađarska predsjednica i ministar obrane gledali su demonstraciju sustava prilikom posjeta Tel Avivu

Željezna kupola

 Jack Guez/Afp

Mađarski dužnosnici pokazali su interes za izraelski PZO sustav Željezna kupola, zajedno s radarskim komponentama koje bi mogle stići početkom iduće godine.

Mađarska predsjednica Katalin Novák i ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky gledali su demonstraciju sustava prilikom posjeta Tel Avivu, objavilo je u priopćenju ministarstvo obrane početkom mjeseca.

Nakon posjeta, visoki mađarski dužnosnici su izvijestili novinare o viđenom te objasnili da bi vrijedilo proučiti benefite moguće nabave sustava za Mađarsku, pogotovo u svjetlu nedavnog incidenta u Poljskoj, kada su poginule dvije osobe u eksploziji koju je izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane.

Valja istaknuti da su Mađarske oružane snage (HAF) potpisale prije dvije godine sporazum s Rheinmetall Kanada za nabavu nekoliko višenamjenskih radara ELMA-2084, koje proizvodi njihov partner ELTA, podružnica Izraelske zračne industrije (IAI). Sustavi će zamijeniti mađarske radare još iz doba Sovjetskog saveza P-37, PRV-17 i ST-68U.

ELMA-2084 je radar s aktivnom fazno upravljanom antenskom rešetkom (AESA) dizajniran za otkrivanje i praćenje balističkih projektila srednjeg dometa i prijetnji zrakoplovima. Još važnije, jedna je od tri središnje komponente Željezne kupole, koju su navodno također nabavili Kanada, Singapur, Češka i Slovačka.

Predsjednik i izvršni direktor Rheinmetalla Kanada Stéphane Oehrli nagovijestio je tada moguće planove za uspostavu pogona za sklapanje i proizvodnju radara u Mađarskoj, rekavši da "u smislu prijenosa tehnologije, naši mađarski partneri također imaju koristi".

Mađarska je najvažniji izvozni partner tvrtke u području integracije radarskog sustava.

Rheinmetall već upravlja tvornicom streljiva koja se prostire na 150 hektara u Várpaloti, koja opskrbljuje streljivom HAF i drugu tvornicu u zapadnoj Mađarskoj koja proizvodi dio njemačkih borbenih vozila Lynx KF41.

Unatoč izvješćima da su isporuke prvih radara ELMA-2084 već započele, Alain Tremblay, potpredsjednik poslovnog razvoja pri Rheinmetallu, rekao je za Defense News da su pandemija i rat u Ukrajini uzrokovali kašnjenja u proizvodnji i da će prvi radar biti isporučen u drugom kvartalu 2023. godinu.

Mađarski izdaci za obranu će iznositi 2,8 milijardi dolara 2022. godine, a vlada je obećala da će 2% BDP-a trošiti na obranu do 2026. godine u sklopu obrambenog razvojnog programa Zrínyi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:09