BOLEST ŠEFA DRŽAVE

Zeman iz bolnice zatražio da čelnik oporbe vodi pregovore o formiranju nove češke vlade

S predsjednikom u bolnici, zakonodavci raspravljaju o aktiviranju članka 66 ustava zemlje kako bi ga lišili predsjedničkih ovlasti

Lider češke oporbe Petr Fiala

 Michal Cizek/AFP

Češki predsjednik Miloš Zeman u utorak je zatražio od čelnika oporbe Petra Fiale da vodi pregovore o formiranju nove vlade, priopćio je ured predsjednika.

Sljedeći je to korak u predaji vlasti koaliciji desnog centra, podsjeća Reuters.

Fiala predvodi koaliciju pet čeških stranaka koje su zajedno osvojile većinu glasova na izborima 8. i 9. listopada za donji dom parlamenta.

Stranke su u ponedjeljak potpisale sporazum o novoj koalicijskoj vladi desnog centra, te su na korak da zamijene vladu premijera Andreja Babiša.

Stranke, od umjereno euroskeptičnih Građanskih demokrata do liberalne Piratske stranke lijevog centra, obećale su srezati proračunski deficit koji kontinuirano raste od prošle godine usred pandemije i rasta mirovina i plaća.

No, osjeti se nesigurnost glede pregovora o formiranju nove vlade jer se 77-godišnji Zeman od 10. listopada nalazi u bolnici, a o izborima se oglasio u radijskom intervjuu tek krajem prošlog tjedna.

Iako je hospitalizirani predsjednik tada za radio Frekvence 1 rekao da će imenovati Fialu da vodi pregovore, proći će vjerojatno nekoliko tjedana prije nego ga Zeman službeno predloži za premijera.

S predsjednikom u bolnici, zakonodavci raspravljaju o aktiviranju članka 66 ustava zemlje kako bi ga lišili predsjedničkih ovlasti ukoliko ne bude mogao imenovati vladu koja bi zamijenila vladu premijera Andreja Babiša.

No senatori u gornjem domu su odustali od aktiviranja pravila koje nikada do sada nije upotrebljeno, nakon što ima naznaka da se zdravstveno stanje Zemana poboljšava.

O Zemanovoj bolesti nisu objavljeni nikakvi detalji, osim izjave jednog od liječnika da se radi o bolesti jetre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:47