KEŠA - NEMA!

Zemlja s najsigurnijim bankama na svijetu: ‘Prije 20 godina bilo je 220 pljački godišnje, a lani - ni jedna‘

Također, već drugu godinu zaredom nije bilo niti jednog napada na bankomate

Ilustracija, banka u Danskoj

 Francis Joseph Dean/dean Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia/Francis Joseph Dean/dean Pictures/alamy/alamy/profimedia

Pljačke banke u Danskoj pale su na nulu nakon što je ta skandinavska zemlja iskoristila sve prednosti bezgotovinskog plaćanja. To se, naravno, nije dogodilo preko noći. Istraživanja industrijske udruge Finans Danmark pokazala su da se broj pljački smanjivao kako su banke napuštale gotovinske usluge u poslovnicama.

Bloomberg je prvi izvijestio da je 2000. godine u toj zemlji izvršena 221 pljačka banke, a u 2004. broj pljački se gotovo prepolovio i pao na 121. U 2021. dogodila se samo jedna pljačka banke, a prošle godine nije zabilježena niti jedna.

Također, već drugu godinu zaredom nije bilo niti jednog napada na bankomate. Pojačan nadzor kamerama, poboljšani alarmni sustavi i jača suradnja s policijom pomogli su da se taj tip kriminala eliminira, rekao je Michael Busk-Jepsen, direktor digitalizacije u Finans Danmarku, za CNN. Još jedan faktor pada je smanjenje broja "blagajnika". Samo oko 20 poslovnica banaka u Danskoj još uvijek drži gotovinu.

Porast korištenja kartica i aplikacija za plaćanje među Dancima znači i smanjenje gotovine u optjecaju. Danska središnja banka izvijestila je u ožujku prošle godine da je korištenje gotovine pri plaćanju palo s 23 posto u 2017. na 12 posto u 2021. godini. Podizanje gotovine palo je za oko 75 posto u posljednjih šest godina, izvijestio je Bloomberg.

Međutim, financijski kriminal preselio se na internet te se povećao broj digitalnih prijevara.

"Nekada su pljačkaši krali iz banaka, a sada, umjesto toga, idu na klijente", izjavio je Busk-Jepsen za CNN.

Statistike iz Danske dokaz su preokreta globalnog financijskog sustava usponom interneta. Pljačke banaka su u padu i u drugim zemljama u kojima stanovnici prelaze na internet bankarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:24