KAKVA TRAGEDIJA

Zemlja u stanju nevjerice nakon tragične nesreće Lucije (17), Sofije (18) i Kate (17): ‘A bio je religiozan čovjek....‘

Vozač autobusa bio je za volanom u trenutku kada se nesreća dogodila, no još se ne zna kako je do nesreće došlo

Slovačka policija, ilustrativna fotografija

 /Afp

Slovačka se još nije oporavila od tragične prometne nesreće u kojoj su poginule srednjoškolke Lucia (17), Sofia (18) i Kata (17). Učenice Crkvene gimnazije sv. Nikole u Staroj Ľubovňi na sjeveru zemlje stradale su nakon što ih je 6. travnja na druženju vjernika u Spišskim Podhradijama udario autobus.

Nakon što su izašle iz autobusa koji ih je iz Stare Ľubovňe dovezao u Spišské Podhradie, jedan od drugih autobusa koji su bili parkirani u blizini najednom se počeo kretati i gaziti osobe koje su se nalazile ispred njega.

Vozilo je udarilo 10 osoba, a neke je i pregazio. Zaustavio se nakon 10-ak metara. Lucia i Sofia preminule su na licu mjesta, a Katka u bolnici. Jedna je osoba u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede i trenutno se nalazi u bolnici. Drugi su prošli s lakšim ozljedama.

U trenutku kada se parkirani autobus počeo kretati te udarati i gaziti osobe, vozač je bio za volanom.

Dok traju pripreme za sahranu Lucije, Sofije i Katke koja se treba održati u četvrtak, policija nastoji otkriti zašto je parkirani autobus krenuo.

Vozač autobusa bio je u velikom šoku nakon nesreće te nije odmah mogao dati iskaz. Na licu je mjesta podvrgnut alkotestu i bio negativan. Slovački mediji navode da je vozač iskusan te da je nakon nesreće primio snažne sedative. Navodi se da je bio religiozan čovjek te aktivan član zajednice, a tragedija je tim veća jer je njegova kći bila prijateljica dvije poginule djevojke.

Policija je sporni autobus zaplijenila. Doznaje se da se radi o vozilu marke MAN koje je proizvedeno 2004. godine.

Slovački su mediji doznali da dvije djevojke koje su poginule na licu mjesta prije smrti primile bolesničko pomazanje. Mise zadušnice za poginule djevojke održane su u subotu.

Psiholozi i svećenici već danima pružaju potporu učenicima škole, njihovim nastavnicima i svima koje je nesreća potresla. Biskup František Trstenský rekao je da se u ponedjeljak susreo s vozačem autobusa i pružio mu potporu. Susreo se i s članovima njegove obitelji koji se nikako ne mogu pomiriti sa spomenutim događajima.

Još uvijek nije poznato je li nesreću uzrokovao on ili tehnička greška.

Sahrana poginulih učenica prenosit će se uživo na slovačkim televizijskim i radijskim postajama. Tri su grobna mjesta u utorak pripremljena na novom groblju u Staroj Ľubovňi. Slovački mediji navode da su tri poginule djevojke bile prijateljice i imale mnogo zajedničkih interesa te da će zato biti sahranjene zajedno.

Sofia je išla u Umjetničku osnovnu školu Ján Melkovič u Staroj Ľubovňi. Bila je dobra učenica i u ožujku je sudjelovala na natjecanju iz povijesti, politike i prava. Bila je i talentirana pjevačica. Slovački mediji pišu da je na božićnom koncertu zadivila publiku, a navodi se i da je nagrađena na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Malti.

Lucia, kći gradonačelnika Stare Ľubovňe Ľuboša Tomeka, bila je darovita glazbenica i željela je postati liječnica.

Katka je pak htjela biti učiteljica.

Vozača se tereti za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:50