DOGOVOR

Zemlje Zaljeva potpisale su sporazum o okončanju višegodišnjeg spora s Katarom

Sporazum iz al-Ule postignut je uz posredovanje Kuvajta i SAD-a, a njime je okončan spor iz 2017.
Saudijski princ Mohamed bin Salman
 Bandar Al-jaloud/Saudi Royal Palace/AFP

Čelnici zemalja Perzijskog zaljeva potpisali su u utorak na samitu u Saudijskoj Arabiji sporazum o okončanju trogodišnjeg diplomatskog spora s Katarom.

Sporazum iz al-Ule postignut je uz posredovanje Kuvajta i SAD-a, a njime je okončan spor iz 2017. kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i trgovinske odnose s Katarom te obustavili putnički promet, optužujući tu zemlju za pružanje potpore militantnim skupinama.

Vlast u Dohi te je optužbe cijelo vrijeme odlučno odbacivala, tvrdeći da je žrtva "blokade" i napada na svoju suverenost.

Šest arapskih zemalja Zaljeva potpisalo je sporazum o "solidarnosti i stabilnosti", izjavio je saudijski prijestolonasljednik princ Mohamed bin Salman.

"Danas je potrebno da brzo ujedinimo napore za promicanje naše regije te kako bismo odgovorili na izazove koji nas okružuju, a posebice se to odnosi na prijetnju koju predstavljaju iranski nuklearni program i program balističkih projektila te planovi Irana za sabotažom i destrukcijom", istaknuo je princ Salman.

Odluka Dohe da sudjeluje na samitu uslijedila je nakon što je Saudijska Arabija pristala od ponedjeljka navečer otvoriti morske i kopnene granice s Katarom te također i zračni prostor, učinivši značajan korak prema prevladavanju krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:06