JEZIVA NAREDBA

‘Žena je platila mito i sve vidjela. To nije mrtvačnica, to je smetlište‘

U pozivu kojeg je presreo SBU vojnik govori prijateljici kako je tijelo njegovog preminulog suborca ​​pronašla sestra

Improvizirani grobovi u Ukrajini (ilustracija)

 Afp, Profimedia

Tijela tisuća ruskih vojnika bačena su na hrpu u golemoj jami, a sve kako bi se sakrili pravi razmjeri žrtava, moglo se čuti u telefonskom razgovoru kojeg su presrele ukrajinske sigurnosne službe (SBU), prenosi The Times.

Naime, ruskim postrojbama naređeno je da tisuće tijela svojih suboraca bace u masovnu grobnicu u Donjecku, objavile su sigurnosne službe i dodale kako je obiteljima poginulih vojnika rečeno je da su 'nestali u akciji' kako bi se izbjeglo uzbunjivanje ruske javnosti.

U pozivu kojeg je presreo SBU, obeshrabreni vojnik govori prijateljici kako je tijelo njegovog preminulog suborca ​​pronašla sestra Inna. Kazao je da je Inna bila sumnjičava nakon što su joj rekli da je njezin brat 'nestao' i naveo da je platila mito za pristup masovnoj grobnici.

'Tamo je zapravo bilo neka vrsta deponija', kaže vojnik. 'Samo su ležali jedan na drugom. Dobro je platila, pa su ih micali dok ga nije našla. Bila je to rupa visoka kao čovjek. Rekla je da postoje tisuće tijela. Tamo ih bace i onda im je lakše reći da su nestali u akciji. Nije mrtvačnica; to je smetlište. Ograđeno je i ne puštaju nikoga unutra.'

image

Ruski vojnik u Mariupolju

Andrey Borodulin/AFP

Ukrajinsko ministarstvo obrane navodi kako je nakon više od dva mjeseca iscrpljujućeg rata moral okupatora nizak, uz pijanstvo i neposlušnost. U jednom ekstremnom slučaju ruski vojnici su navodno sabotirali 20 vlastitih vozila kako bi izbjegli slanje na crtu bojišnice. I visoki američki dužnosnik rekao je da su neki ruski vojnici prestali slušati naredbe generala.

Michael Kofman, stručnjak za ruska pitanja na Kennan Institutu, američkom think-tanku, rekao je da neke jedinice pokazuju nizak moral, ali da to nije dovoljno da rusku vojsku učini neučinkovitom. Rekao je da su generali smanjili svoje ambicije za brzim dobicima zbog velikih gubitaka tijekom prve faze, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin namjeravao zauzeti Kijev.

Procjene o broju ruskih ratnih žrtava variraju. Britanski obavještajci su prošlog mjeseca procijenili da broj mrtvih iznosi 15.000. Ukrajinsko ministarstvo obrane vjeruje oak da je ta brojka 26.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:35