KOMPLIKACIJE

ŽENA KOJA JE OPTUŽILA TRUMPOVOG KANDIDATA ZA VRHOVNI SUD SPREMNA JE JAVNO SVJEDOČITI Napad se dogodio u 80-ima kad su oboje bili srednjoškolci

Brett Kavanaugh
 Jim Bourg / REUTERS

Žena koja je optužila Trumpovog kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha za seksualno zlostavljanje prije nekoliko desetljeća, spremna je javno svjedočiti pred senatskim odborom koji bi ovaj tjedan trebao glasati o njegovoj nominaciji, rekao je njezin odvjetnik u ponedjeljak.

Christine Blasey Ford optužila je Kavanaugha za pokušaj napada i skidanja njezine odjeće tijekom ranih 1980-ih, kada su oboje bili srednjoškolci. Kavanaugh, kandidat republikanskog predsjednika za doživotnu poziciju u američkom najvišem sudskom tijelu, odbacuje optužbe.

Optužba može zakomplicirati njegovu nominaciju, koju prvo mora odobriti odbor za pravosuđe američkog Senata, a potom cijeli Senat, u kojemu Trumpovi Republikanci imaju tijesnu većinu. Glasanje je zakazano za četvrtak, nekoliko tjedana prije izbora za Kongres.

Neki su Republikanci iz Senata kazali kako Ford treba dobiti priliku da ispriča svoju priču, a to mišljenje dijeli i Bijela kuća, prema riječima Trumpove savjetnice Kellyane Conway.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:07