SVJETLANA TIHANOVSKA

Žena koja je pokrenula ulični bunt protiv Lukašenka: ‘Priznajem, zasad smo poraženi‘

Oporba ne kani odustati i upravo se priprema za nastavak borbe na proljeće, rekla je Tihanovska
 Petras Malukas/AFP

Šest mjeseci nakon spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska priznala je da je bjeloruski demokratski pokret pretrpio privremeni poraz.

"Moram priznati, izgubili smo bitku na ulicama", rekla je u intervjuu za švicarski list Le Temps. "Nemamo načina kojima bismo se suprotstavili nasilju režima nad prosvjednicima. Da, čini se da smo u ovom trenutku izgubili", kazala je dodavši da vlada ima moć i oružje.

U Bjelorusiji traje unutarnjopolitička kriza od održavanja predsjedničkih izbora 9. kolovoza, kada je Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu s 80,1 posto glasova.

Lukašenkov ponovni izbor, nakon 26 godina na vlasti u Bjelorusiji, i u svijetu se smatra namještenim, a rezultirao je višemjesečnim uličnim prosvjedima. Oporba vjeruje da je njihov stvarni pobjednik Tihanovska.

U međuvremenu su ulične demonstracije izgubile zamah zbog masovnih uhićenja i iznimno hladne zime.

No oporba ne kani odustati i upravo se priprema za nastavak borbe na proljeće, rekla je Tihanovska Le Tempsu, čiji je novinar s njom razgovarao u Litvi, gdje se političarka nalazi u progonstvu.

"Naša je strategija bolje se organizirati, vršiti stalan pritisak na režim dok ljudi ne budu spremni ponovno izaći na ulice, možda na proljeće", rekla je.

Njezin suprug Sergej, koji je aktivist i bloger, uoči izbora je zatvoren, što mu je onemogućilo kandidiranje na izborima, no umjesto njega se kandidirala njegova supruga.

Tihanovska je švicarskom listu rekla da svakodnevno razmišlja o povratku u Bjelorusiju te je priznala da je često očajna kad razmišlja o budućnosti svoje zemlje.

"No vrlo brzo shvatite da, ako predstavljate svojevrstan simbol i nacionalni ste lider, ne možete tek tako odustati", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:46