ZAVRŠILA NA POLICIJI

Žena koja je usred ‘Putinovog dnevnika‘ izvela antiratnu sabotažu je TV urednica: ‘Pretvorili smo Ruse u zombije‘

Kako se vidi na snimci koja se počela širiti društvenim mrežama, iza voditeljice pojavila se žena s transparentom

Urednica izvela sabotažu u večernjem dnevniku na ruskoj državnoj teleiviziji

 Screenshot/twitter

Voditeljicu večernjeg dnevnika na ruskoj državnoj televiziji Pervij kanal (Prvi kanal) Ekaterinu Andreevu prekinula je prosvjednica koja je uletjela u kadar dok je ona čitala vijesti. Žena se uspjela probiti u kadar projiciran iza voditeljice središnjeg dnevnika i izvesti antiratnu sabotažu.

Kako se vidi na snimci koja se počela širiti društvenim mrežama, iza voditeljice pojavila se žena s transparentom.

- Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi Lažu vas, pisalo je na transparentu. Uz to, žena je vikala: "Zaustavite rat! Ne ratu!".

Režija je reagirala ekspresno te je, nakon što se vidjelo da je voditeljica shvatila što se zbiva, uklonila kadar iz studija i počela emitirati snimljeni materijal.

Kolumnistica The Daily Beasta Julia Davis objavila je na Twitteru detalje o ženi koja je hrabro s transparentom upala u kadar. Radi se o Marini Ovsjanikovoj koja je, inače, urednica na Prvom kanalu.

Ovsjanikova je ranije snimila i video na kojem je okrivila Putina za rat i ispričala se za rad ruske državne televizije.

- Ono što se događa u Ukrajini je zločin, Rusija je agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na jednom čovjeku: Vladimiru Putinu. Moj otac je Ukrajinac, moja majka je Ruskinja, i oni nikad nisu bili neprijatelji. Ova ogrlica pokazuje da Rusija mora zaustaviti ovaj braotubilački rat, rekla je.

- Nažalost, posljednjih nekoliko godina radim za Prvi kanal. Prenosila sam propagandu Kremlja i sramim se toga - sramim se što sam dopustila ljudima da lažu preko TV ekrana i što sam dopustila da se građane Rusije pretvori u zombije. Nismo rekli ništa 2014. godine kad je sve počelo. Nismo prosvjedovali kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Samo smo tiho promatrali ovaj nehumani režim. Sada nam je cijeli svijet okrenuo leđa, a deset generacija naših potomaka neće sprati ljagu ovog bratoubilačkog rata, govori Ovsjanikova u videu koji su medijima ustupili njeni prijatelji, a na Twitteru ga je prenio i reporter FT-a Max Seddon.

Seddon je na Twitteru napisao i da je Ovsjanikova odvedena u policijsku postaju. Terete je, prema prvim informacijama, za 'diskreditaciju ruskih oružanih snaga', odnosno za kazneno djelo koje je u zakon uvedeno nedugo nakon početka ruske invazije, a kojim se svima koji uopće rusku operaciju u Ukrajini nazovu 'invazija' prijeti drakonskim novčanim kaznama ili pak zatvorom u trajanju do 15 godina. Kako dobro upućeni u taj zakon tvrde, urednici vjerojatno ne prijeti najteža kazna jer je ovo prvi put da je prekršila taj zakon tako da je najvizvjesnija novčana kazna.

U priopćenju Prvog kanala kratko su naveli da istražuju incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 14:43