ZAOKRET NA POMOLU?

Žena koja je zaludila svijet dobila bolan udarac, ali finskoj ultradesnici slavlje bi brzo moglo prisjesti

Skandinavski analitičari ističu da su tri vodeće finske stranke sve povećale broj glasova

Sanna Marin

 Afp, Profimedia/

Finska je napravila korak udesno, a koliko velik, pokazat će sljedeći tjedni. Sanna Marin, omiljena u inozemstvu, odlazi s mjesta premijerke nakon što je njezina Socijaldemokratska stranka pala na treću poziciju po broju mandata u parlamentu. Najmanje 71,9 posto Finaca glasalo je na parlamentarnim izborima u jeku pristupanja te nordijske zemlje NATO-u.

Desno-centristička Stranka nacionalne koalicije s Petterijem Orpom na čelu dobila je 48 mandata (20,8 posto glasova), ultradesna, euroskeptična i protuimigrantska stranka Pravi Finci (Perussuomalaiset) dobila je 46 zastupničkih mjesta (20 posto), a Socijaldemokrati dosadašnje premijerke Sanne Marin imaju 43 ruke u parlamentu (19 posto glasova).

Petteri Orpo novi je mandatar, a nakon proglašenja pobjede najavio je da će pristupiti pregovorima s ciljem izgradnje jake koalicijske vlade. Pitanje na koje se čekalo odgovor jest hoće li Orpo u razgovore sa Socijaldemokratima sad već bivše premijerke s kojom se ne slaže po pitanju gospodarstva ili će pokušati naći zajednički jezik s Pravim Fincima i njihovom čelnicom Riikkom Purrom s kojima je u sukobu po pitanju imigracije.

Točke neslaganja

Petteri Orpo sam je u kampanji govorio o potrebi liberalizacije useljeničke politike kako bi se riješio problem radne snage. Trenutačno finski poslodavci mogu zapošljavati radnike iz zemalja izvan EU samo ako mogu dokazati da ne mogu pronaći radnike na zajedničkom tržištu.

Međutim, dio Orpove stranke lijepo se slaže sa stavovima stranke koja je nastala u devedesetima nakon raspuštanja stranke finskog sela i malih poljoprivrednika. Riikka Purra u predizbornim je debatama govorila o drastičnom rezanju imigracijske stope i odgađanju ciljeva o ugljičnoj neutralnosti Finske. Također je potvrdila da je dugoročni cilj stranke napuštanje Europske unije.

image

Riikka Purra

Antti Aimo-koivisto/Afp

Pravi Finci su sredinom prošlog desetljeća bili u koalicijskoj vladi, ali, kako upozoravaju analitičari, u međuvremenu je stranka, potaknuta pojavom Donalda Trumpa i globalnog desnog vala, u mnogočemu skrenula oštro udesno. Sklopi li Orpo s njima pakt, bit će to ozbiljna desna vlada na sjeveroistočnom boku NATO-a.

Mnogi predviđaju da će se Orpo ipak okrenuti Sanni Marin, iako dvije stranke ne mogu same formirati većinu u parlamentu. Po pitanju ekonomije njegova stranka desnog centra propagira štednju i stezanje remena mnogo veće od onoga o kojem je govorila Marin.

Skandinavski analitičari ističu da su tri vodeće finske stranke sve povećale broj glasova. Pravi Finci postigli su povijesni rezultat nakon što su 2011. prvi put ušli u parlament kao te godine treća najveća finska stranka. U kampanji se Stranka Finaca držala antiimigrantske poruke dok su glavne teme za glasače bile ekonomija i sigurnost zemlje kao reperkusije rata u Ukrajini.

Pet glavnih poruka

Portal Euronews u svojoj analizi donosi pet glavnih pouka izbora u Finskoj. Komentirajući pomicanje udesno, Euronews navodi kako bi Orpo mogao pokušati formirati koaliciju s ultradesničarima. Međutim, time bi zemlja dobila značajnu reputacijsku pljusku jer neki viđeniji članovi te stranke imaju sudske presude za uvrede na rasnoj osnovi (kojima se hvale). Prema pisanju portala, može se očekivati da Orpo sjedne s Pravim Fincima i pokuša riješiti sve nesuglasice. Ako to ne uspije, ide se na plavo-crvenu koaliciju. Sve bi moglo trajati mjesecima, no ipak bi, prema predviđanjima, trebalo biti riješeno do Ivanja, odnosno kraja lipnja.

Najveći su gubitnici, zanimljivo, tri stranke iz dosadašnje koalicijske vlade. Stranka centra, Zeleni i Lijeva alijansa izgubili su zastupnička mjesta. Stranka centra nekada je bila jedna od velikih finskih stranaka, no onda su joj glasove sela odnijeli Pravi Finci.

Liderica Lijeve alijanse Li Andersson bila je, piše portal, učinkovita ministrica obrazovanja i jedan je od "najoštroumnijih" političara u Finskoj. Izborni rezultat, smatra David Mac Dougall, nije odraz njezina rada.

Liderica zelenih Maria Ohisalo također je dobra političarka, ali nije joj pomoglo to što je tijekom pandemije bila ministrica unutarnjih poslova, a glasači nisu bili previše zainteresirani za pitanja okoliša kada je, nakon porodiljnog, postala ministrica očuvanja okoliša, piše Mac Dougall.

Izbori u Finskoj pokazali su još kako su u toj zemlji najpopularniji političari - političarke. One su, naime, dobitnice najviše preferencijalnih glasova. Novi parlament bit će pun svježe krvi jer će u novom sazivu čak 30 posto zastupnika prisegnuti prvi put u svojoj karijeri. Parlament će biti i relativno mlad, piše Mac Dougall, a dva zastupnika iz Pravih Finaca, koji prvi put sjedaju u zastupničke klupe, poznati su kao velike TikTok zvijezde. Među starijim zastupnicima najviše je političara iz Socijaldemokratske stranke. Malo su lošije prošli kandidati s imigrantskim ili manjinskim podrijetlom, od kojih je dio izgubio zastupnička mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:12