STACEY ABRAMS

Žena koja stoji iza najvećeg iznenađenja na američkim izborima: ‘Sad ćemo je tek trebati‘

Put Joea Bidena do Bijele kuće uvelike je ovisio o podršci Afroamerikanaca
Stacey Abrams
 Elijah Nouvelage

Kamala Harris ući će u povijest nakon što u siječnju postane potpredsjednica SAD-a, no jedna druga crnkinja, Stacey Abrams, odigrala je jednu od ključnih rola na Bidenovom putu do Bijele kuće.

Dok je slavila izbornu pobjedu uz Joea Bidena, prva crnkinja i žena azijskog porijekla koja će postati potpredsjednica SAD-a pobrinula se da istakne skupinu koja je odradila golem posao u kampanji - pripadnicama manjina.

Senatorica Harris istaknula je da su žene iz manjinskih skupina, posebno crnkinje, "prečesto zanemarene, ali i da tako često dokazuju da su okosnica naše demokracije".

U svom domu, nedaleko od Atlante, članovi obitelji Hunt plakali su dok su gledali govor buduće potpredsjednice Harris.

- Georgija je plava sad, što je velika promjena za stanovnike, posebno crnce koji ovdje žive, kaže 27-godišnja Kristin Hunt.

- To je ponajviše zasluga Stacey Abrams i mnogih drugih crnkinja koje su na terenu registrirale ljude za glasanje dokazujući zašto je naš glas bitan, kaže Kristin.

Podrška Afroamerikanaca

Put Joea Bidena do Bijele kuće uvelike je ovisio o podršci Afroamerikanaca. Crni glasači donijeli su mu pobjedu na unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini, što mu je dalo zamah da osvoji nominaciju.

Nastavit će pobjeđivati u Pennsylvaniji - i u konačnici na izborima - dobrim dijelom zahvaljujući ogromnoj podršci crnih glasača u gradovima poput Philadelphije i Pittsburgha.

Gotovo devet od 10 glasača crnaca podržalo je demokrata, prema izlaznim anketama, iako je Donald Trump povećao svoj udio u odnosu na 2016. godinu.

Ali, kada pitate ljude koji žive u spomenutim gradovima tko je doista pomogao Bidenu na pobjedničkom putu, mnogi od njih će priznanje pripisati crnkinjama u njihovim zajednicama.

image
Registracija birača
Ethan Miller

Žene poput Kruzshander Scott, organizatorice u Jacksonvilleu na Floridi, koja je primala prijetnje i kojoj je dodijeljena fizička zaštita posljednjih tjedana kampanje dok je radila na tome da motivira glasače da izađu na izbore.

Ili Brittany Smalls, aktivistica za glasačka prava u Philadelphiji koja je rekla da je svoj život posvetila obrazovanju i osnaživanju birača u svom susjedstvu jer zna da su njihovi glasovi važni.

Abrams vs Kent

A u Georgiji je pohvala Stacey Abrams gotovo univerzalna među demokratima. Linda Grant, koja je na ovim izborima djelovala kao nadzornica anketa za svoju stranku, rekla je da je ime Stacey Abrams zapravo personifikacija za pojam 'obaviti posao'.

No, ne tako davno, demokrati u Georgiji nadali su se da će Abrams oslovljavati drugom titulom - guvernerka. Prije dvije godine ušla je u povijest kao prva Afroamerikanka koja je zaradila nominaciju za mjesto guvernerke u SAD-u. Njezin republikanski protivnik u Georgiji bio je državni tajnik Brain Kemp.

Tijekom svojih šest godina mandata Kemp je otkazao biračku registraciju za više od milijun stanovnika Georgije zbog neaktivnosti ili pogreške. No, ono što je njegov ured vidio kao vođenje evidencije o glasanju, drugi su, poput Abrams, proglasili lišavanjem prava glasa.

image
Stacey Abrams
Ethan Miller

Kemp je za nekih 50-ak tisuća glasova pobijedio na izborima za guvernera, a Stacey Abrams je u prvo govoru nakon poraza najavila pokretanje nove akcije usmjerene na sprječavanje 'čistki' birača za koje je vjerovala da izravno utječu na ishod izbora.

Dvije godine kasnije, uoči predsjedničkih izbora, Abrams i mreža organizacija registrirali su više od 800.000 birača samo u Georgiji. Iako će se glasovi u toj saveznoj državi ponovno brojati, Abrams i njezina vojska volontera naširoko su hvaljeni jer su pomogli demokratima da prvi put nakon više od dva desetljeća drže vodstvo na predsjedničkim izborima u Georgiji.

U siječnju bi se ti isti glasači mogli pokazati ključnima jer će odlučivati o dva senatorska mjesta za Georgiju i vrlo bi se lako moglo dogoditi da će odlučivati o tome koja će stranka imati kontrolu nad Senatom. Ako demokrati iz Georgije dostave Bidenu novu pobjedu, izabrani predsjednik dugovat će Stacey Abrams veliku zahvalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:27