'TO VEĆINA AMERIKANACA MISLI'

ŽENA KOJA ŽELI SRUŠITI TRUMPA PREDLAŽE RADIKALNU PROMJENU AMERIČKE VOJNE DOKTRINE Senatorica Warren: 'Naša sadašnja strategija je zastarjela i opasna'

Elizabeth Warren
 Profimedia, Zuma Press - News

Demokratska senatorica Elizabeth Warren, u utrci za američke predsjedničke izbore 2010., predložila je u srijedu da se u zakon unese da Sjedinjene Države nikad neće prve upotrijebiti svoj nuklearni arsenal.

U podijeljenom Kongresu prihvaćanje takvog nacrta zakona je više nego neizvjesno.

Prijedlog koji su podnijeli Elizabeth Warren i Adam Smith, demokratski predsjednik moćnog odbora za oružane snage u Zastupničkom domu, sažet je u jednoj rečenici: "Politika Sjedinjenih Država je da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje".

Taj zakon "donosi ono što većina Amerikanaca misli: Sjedinjene Države nikad ne smiju početi atomski rat", piše dvoje zastupnika u priopćenju.

"Naša sadašnja nuklearna strategija nije samo zastarjela, nego je i opasna", ističu Elizabeth Warren i Adam Smith.

"Jasno ističući da je odvraćanje jedini cilj našeg arsenala, zakon će smanjiti mogućnost loše nuklearne procjene i pomoći nam da zadržimo moralno i diplomatsko vodstvo u svijetu", dodaju.

Demokrati kontroliraju donji dom a republikanci Senat. Čak i da taj zakon prođe u Kongresu, republikanski predsjednik Donald Trump može na njega uložiti veto. Elizabeth Warren (69) je utrku za predsjedničke izbore 2020. počela još 31. prosinca 2018. osnivanjem istraživačkog povjerenstva.

Demokratkinja koja je u Senat ušla 2013. a poznata je po svojoj kritici Wall Streeta, u srijedu je podsjetila da dugi niz godina radi na "smanjenju zaliha nuklearnog oružja u svijetu i reformi politike koja određuje njihovu uporabu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:16