RIGOROZAN ZAKON

Žena kritizirala razmetnog tajlandskog kralja, dobila 43 godine zatvora: ‘Ovo je najstroža kazna‘

Anchan Preelert prvotno je bila osuđena na 87 godina zatvora, ali joj je zbog priznanja krivice sud kaznu prepolovio
Maha Vajiralongkorn (Rama X)
 Guillaume Payen/Zuma Press/Profimedia

Tajlandski sud u utorak je osudio 65-godišnju ženu na više od 43 godine zatvora zbog kritiziranja kraljevske obitelji na internetu, izvijestila je njezina odvjetnica.

To je najstroža kazna ikad izrečena u toj zemlji za vrijeđanje monarhije.

Presuda je donesena u vrijeme neviđenih prosvjeda mladeži na kojima se otvoreno kritizira monarhija, usprkos strogom tajlandskom zakonu poznatom kao "lese majeste", koji predviđa kaznu zatvora od 15 godina za svako kršenje spomenutog zakona.

Anchan Preelert priznala je krivnju za 29 zasebnih kršenja zakona dijeljenjem i postavljanjem objava na YouTube kanalu i Facebooku između 2014. i 2015., objasnila je njezina odvjetnica Pawinee Chumsri.

Anchan je prvotno bila osuđena na 87 godina zatvora, ali joj je zbog priznanja krivice sud kaznu prepolovio.

"To je najstroža ikad kazna izrečena za slučaj koji se vodio prema zakonu lese majeste", objasnila je Pawinee iz udruge Tajlandski odvjetnici za ljudska prava.

Anchan sad preostaje mogućnost žalbe na dvije više sudske instance, rekla je odvjetnica.

Policija je izvršila raciju na dom Anchan Preelert u siječnju 2015., mjesecima nakon što je u vojnom udaru svrgnuta civilna vlada.

Nakon vojnog udara 2104., najmanje 169 ljudi je optuženo za kaznena djela prema spomenutom zakonu. Vlasti su ga nakratko prestale primjenjivati 2018., ali ga je policija ponovno vratila nakon nereda i prosvjeda na kojima se kritizirala monarhija.

Inače, tajalndski kralj Rama X često je naudaru kritika zbog represije u društvu i razmetnog načina života - naime, vrijeme uglavnom provodi u Bavarskoj sa svojim haremom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:16