ČUDO U MALIJU

Žena rodila čak devet beba, dvije se ranije uopće nisu vidjele na ultrazvuku: ‘Svi su dobro!‘

Halima Cisse (25) porodila se u Maroku i na svijet donijela čak devet beba. Svi se zasad osjećaju dobro
Ilustracija
 Michael Donne/Sciencephoto/Profimedia

Halima Cisse (25) priredila je liječnicima ogromno iznenađenje kada je na svijet donijela čak devet beba, dvije više nego što su ginekolozi vidjeli na ultrazvuku, izvijestilo je ministarstvo zdravstva u Maliju.

Sve bebe došle su na svijet carskim rezom, a Halima se pridružila tek malenom broju žena koje su rodile čak devet beba.

Priča o trudnoći Halime Cisse okupirala je zapadnoafričku naciju i privukla pažnju tamošnjih čelnika. Kada su liječnici u ožujku rekli da joj je potrebna posebna njega liječnika specijalista, privremeni predsjednik vlade Bah Ndaw naredio je da se trudnica pošalje u Maroko, gdje se porodila u jednoj od tamošnjih bolnica.

Donijela je na svijet pet djevojčica i četiri dječaka.

- Mama i bebe se zasad dobro osjećaju, rekla je za AFP malijska ministrica zdravstva Fanta Siby, rekavši da informacije dobiva od malijskog liječnika koji je pratio Halimu u Maroko.

- Trebali bi se vratiti u domovinu kroz nekoliko tjedana, rekla je.

Međutim, glasnogovornik marokanskog ministra zdravstva Rachid Koudhari nema saznanja da se višestruki porod dogodio u jednoj od njihovih bolnica.

Liječnici su bili iznimno zabrinuti za zdravlje trudnice te mališana. Devetorke su iznimno rijetke u svijetu, a šanse za preživljavanje beba su izuzetno malene.

Prvi poznati slučaj devetorki zabilježen je 13. lipnja 1971. godine kada je jedna Australka donijela na svijet pet dječaka i četiri djevojčice. Nažalost, dvije su bebe bile rođene mrtve, a ostalih sedmero nedonoščadi preminulo je u roku od tjedan dana.

Također, u Maleziji je Zurina Mat Saad postala majka devetorki 26. ožujka 1999. godine. Donijela je na svijet petero dječaka i četiri djevojčice, ali nijedna od beba nažalost nije preživjela više od šest sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:20