NAPAD NA MAKIIVKU

Žena ruskog generala okrivila Zapad, blogeri podivljali: ‘Laže! Vodila ih je hrpa šarlatana‘

‘Može li gospođa barem ponuditi neke dokaze za tvrdnju da Zapad namjerava pobiti svu djecu iz oblasti Samare?‘

Ekaterina Kolotovkina i ruševina u Makiivki

 Profimedia/

Nakon što su početno bili objavili tek smrt 63 vojnika u novogodišnjem ukrajinskom napadu HIMARS-om u Makiivki, ruske vlasti su se ipak korigirale i naknadno priznale 89 poginulih. Premda su ukrajinske procjene prvotno govorile o čak 400 stradalih (možda ubijeni i ranjeni zajedno doista dosežu tu brojku), ovaj napad strahovit je udarac moralu čitave ruske vojske i Putinovoj vlasti u zemlji, a naročito njegovom nedavnom mobilizacijskom projektu. Većina stradalih je, čini se, iz Samarske oblasti u središnjoj Rusiji i svi su ti jadnici regrutirani za rat temeljem dekreta iz Kremlja prije mjesec i pol ili nepuna dva, piše Slobodna Dalmacija.

image

Komemoracija u Samari za poginule u Makiivki

Arden Arkman/Afp

Premda se moskovsko ministarstvo obrane nemušto pravda da je glavni razlog uspješnosti ukrajinskog raketnog napada vojnička neovlaštena upotreba mobilnih telefona u dometu neprijateljskog oružja (vjerojatno su u novogodišnjoj noći ovi tužni soldati željeli prve čestitke uputiti svojim obiteljima), činjenica je da je preko 600 regruta na samome rubu fronta smješteno tik uz zgrade u kojima je skladišteno i streljivo. Kolona lijesova koja ovih dana pristiže u ruske gradove i sela već podgrijava građanski strah od novih bespotrebnih gubitaka.

Povodom ovog masovnog vojničkog stradanja već su održane komemoracije u nizu ruskih gradova, javljaju ruski mediji, a prenosi BBC. Najveći skup održan je u gradu Samari, a ostali u industrijskom gradu Toljatiju te u Sizranju i Novokujbiševsku. Na skupu u Samari navodno nije bilo nikakvih kritika upućenih militarizmu Kremlja, a glavnu riječ držala je Ekaterina Kolotovkina koja je izgovarala same režimske laži, parole i opravdanja:

"Ni mi ni naši muževi nismo željeli rat, ali cijeli se Zapad ujedinio kako bi eliminirao nas i našu djecu", kazala je članovima obitelji poginulih službena govornica. Retorika nimalo ne čudi, pogotovo ako se zna da je posrijedi supruga general pukovnika Andreja Kolotovkina koji zapovijeda cijelom 2. gardijskom kombiniranom armijom stacioniranoj u Samari.

image

Komemoracija u Samari za poginule u Makiivki

Arden Arkman/Afp

Demagogija zapovjednikove supruge ubrzo je izazvala prave valove gnjeva u ruskoj javnosti, ali i na društvenim mrežama. Nezavisni novinar Dimitri Kolezev hrabro je objavio kako njezin suprug nije umro u Makijivki.

"Može li gospođa barem ponuditi neke dokaze za tvrdnju da Zapad namjerava pobiti svu djecu iz oblasti Samare?", upitao je javno Ekatarinu Kolotovkinu. I mnogi drugi ruski blogeri osudili su njezine komentare bespotrebne masovne pogibije netom mobiliziranih Rusa kao "običan skup laži".

Guverner Samare sastao se hitno s dužnosnicima ministarstva obrane u Moskvi radi dogovora o mjerama koje bi pomogle suzbiti gnjev obitelji stradalih, a potom je brzo otišao i u bolničku posjetu ranjenima u gradu Rostov-na-Donu.

Vladimir Putin još nije rekao ni riječ o ukrajinskom napadu na Makijivku, ali je u utorak potpisao dekret da svim obiteljima vojnika Nacionalne garde poginulih u službi, bude zajamčeno pet milijuna rubalja (oko 65.000 eura). Valja znati da ruska Nacionalna garda nije vojska koja ratuje u Ukrajini: riječ je o Putinovim pretorijancima, specijalnim snagama izravno podređenim predsjedniku, i zaduženi su mahom za suzbijanje unutarnjih opasnosti po Putinov režim.

image

Komemoracija u Samari za poginule u Makiivki

Arden Arkman/Afp

Da će ruska Nacionalna garda imati uskoro puno posla (iako Putin, ako prime metak za njega, obećava lijepe svote obiteljima) svjedoče sve ogorčenija javna protivljenja ratu u Ukrajini i tamošnjim kolosalnim neuspjesima. Ruski radikalni ekstremist i nekadašnji vođa proruske pobune u Donbasu, Igor Girkin, javno je potvrdio da je zgrada u Makijivki potpuno uništena najviše zahvaljujući sekundarnoj detonaciji obližnjeg skladišta streljiva. Dao je jasno naslutiti i da je pravi broj žrtava još veći od 89, jer se puno ljudi vodi kao nestalo.

I Pavel Gubarev, bivši dužnosnik proruske vlasti u Donjecku, osudio je odluku da se veliki broj vojnika smjesti u takvu zgradu kao "zločinački nemar". "Ako nitko ne bude kažnjen za ovo, onda će biti samo gore", upozorio je Gubarev. Čak je i zamjenik predsjednika moskovskog lokalnog parlamenta, Andrej Medvedev, napao ministarstvo obrane kazavši da je bilo predvidljivo da će za svoju smrt biti službeno okrivljeni sami poginuli vojnici, umjesto šarlatana koji su ih smjestili na takvo mjesto. "Povijest će zasigurno sačuvati imena onih koji su pokušavali prešutjeti istinu i onih koji su za sve pokušavali okriviti poginulog vojnika", napisao je na Telegramu.

U međuvremenu, ukrajinske oružane snage priopćile su da su ubile i ranile još oko 500 ruskih vojnika u uspješnom raketnom napadu nalik na onaj u Makijivki. Himarsima su nakon novogodišnje noći navodno zasuli i ruske baze u selu Čulakivka u okupiranoj regiji južno od Hersona, 20-ak kilometara od obale rijeke Dnjepar. Takav napad i žrtve još nisu potvrđeni iz neovisnih izvora, no sigurno je došlo do pomicanja granice između ukrajinskih i ruskih snaga u ovome dijelu Ukrajine.

Glasnogovornica južnog sektora ukrajinske vojske, Natalija Humenjuk, potvrdila je za CNN napredak na južnom pravcu, a brojni izvori govore o "ultimativnoj ofenzivi" u kojoj su Ukrajinci prešli na drugu stranu rijeke Dnjepar, nakon što su prije dva dana izvisili svoju zastavu na otoku Veliki Potemkin između istočne i zapadne obale.

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih snaga, general Valerij Zalužni, objavio je da je Ukrajina već oslobodila 40 posto teritorija koje je Rusija zauzela od veljače i gotovo 30 posto svih teritorija koje je Rusija u Ukrajini okupirala od 2014. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:18