PROSVJEDI DILJEM KABULA

Žene i djevojke zbog zabrane školovanja ustale protiv talibana: ‘Otvorite škole za sve djevojčice!‘

Ovaj je prosvjed, koji je započeo ispred ministarstva obrazovanja u glavnom gradu, završio mirno

Prosvjed ispred ministarstva obrazovanja

 Ahmad Sahel Arman/AFP

Deseci prosvjednika među kojima su aktivistice za prava žena, učenice i učiteljice, okupili su se u subotu u Kabulu kako bi protestirali protiv odluke talibana da djevojčice nakon šestog razreda više ne smiju ići u školu.

Tamošnji su mediji objavili snimke više desetaka žena i djevojčica koje, s udžbenicima u rukama i odjevene u školske uniforme, traže svoje pravo na školovanje i rad.

Žele da se u Afganistanu ponovno otvore sve škole za djevojčice.

Na sličnim prosvjedima koji su se već održavali, talibani su maltretirali prosvjednike kao i one koji su izvještavali o prosvjedima.

image

Prosvjed ispred ministarstva obrazovanja

Ahmad Sahel Arman/AFP
image
Ahmad Sahel Arman/AFP
image
Ahmad Sahel Arman/AFP

Ovaj je prosvjed, koji je započeo ispred ministarstva obrazovanja u glavnom gradu, završio mirno, poručeno je iz organizacije prosvjeda, prenosi dpa.

U srijedu je za više od milijun afganistanskih djevojčica stupila na snagu zabrana povratka u školu, nakon što je u posljednjem trenutku poništena odluka da se ponovno otvore škole za djevojčice.

Talibani, koji su preuzeli kontrolu nad zemljom u kolovozu 2021., nisu dali objašnjenje za ovaj preokret, što je izazvalo negodovanja diljem zemlje.

image
Ahmad Sahel Arman/AFP
image
Ahmad Sahel Arman/AFP
image
Ahmad Sahel Arman/AFP

Međunarodne organizacije i svjetske vlade pozvale su talibane da hitno preispitaju svoju odluku.

“Naša je poruka jasna: svim djevojčicama u Afganistanu treba biti omogućeno da idu u školu”, poručilo je u petak 10 članica Vijeća sigurnosti UN-a u zajedničkoj izjavi.

Otkako su talibani preuzeli vlasti, islamistički fundamentalisti ograničili su brojna prava. Posebno su zakinute žene i djevojčice, a protesti koji pokušavaju zaštiti njihova prava se guše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 13:33