MASOVNO SUĐENJE

ŽENE NAKON PRESUDE POPADALE U NESVIJEST Na smrtnu kaznu osudili čak 680 ljudi

Konačna odluka očekuje se 21. lipnja nakon mišljenja muftije
Egyptians react outside the courtroom in Egypt's southern province of Minya after an Egyptian court sentenced Muslim Brotherhood leader Mohamed Badie and other alleged Islamists to death on April 28, 2014. The defendants were accused of involvement in the murder and attempted murder of policemen in Minya province on August 14, the day police killed hundreds of ousted Islamist president Mohamed Morsi's supporters in clashes in Cairo. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
 KHALED DESOUKI/AFP

MINYA - Egipatski sud u Minyi zatražio je u ponedjeljak smrtnu kaznu za čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Badiea i 682 pristaša Bratstva, a većinu smrtnih kazni izrečenih u ožujku za prvu skupinu od 529 ljudi preinačio je u doživotni zatvor.

Smrtna kazna za Mohameda Badiea, vrhovnog čelnika Bratstva, izazvat će napetosti u Egiptu koji je snažno podijeljen otkako je vojska lani svrgnula Bratstvo s vlasti, piše Reuters.

Na smrtnu kaznu osuđeno je 682-oje optuženih, među kojima je i Badie. Osuđeni su za sudjelovanje u nasilnim prosvjedima te ubojstvo i pokušaj ubojstva nekoliko policajaca tijekom nemira Mursijevih pristaša u Minyi 14. kolovoza, na dan kada je u Kairu policija i vojska ubila oko 700 promursijevih pristaša.

Presude je izrekao isti sudac koji je 24. ožujka na smrt osudio 529 osoba u samo dva ročišta. Tada je izazvao oštre kritike međunarodne zajednice i Ujedinjenih naroda koji su osudili to najveće masovno suđenje u novijoj povijesti, piše AFP.

Većinu presuda iz ožujka u ponedjeljak je sud preinačio tako što je ukinuo 492 od 529 smrtnih kazni i preinačio ih u doživotni zatvor.

Moćna egipatska vojska svrgnula je u srpnju predsjednika Muhameda Mursija, bliskog Muslimanskom bratstvu.

Žene koje su čekale pred sudom onesvijestile su se kada su čule presude u ponedjeljak.

Konačna odluka očekuje se 21. lipnja nakon mišljenja muftije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:55