JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

ŽENE S HIV-om STERILIZIRANE BEZ PRISTANKA Liječnici im govorili da će umrijeti ako se ponovo odluče na dijete

Ilustracija
 AFP

Nekoliko desetaka žena u u Južnoafričkoj Republici (JAR) koje su bile pozitivne na HIV sterilizirane su bez pristanka, ili se na njih vršio pritisak pred sam porod da pristanu na sterilizaciju, doznaje se u ponedjeljak iz izvješća Povjerenstva za jednakost spolova (CGE).

Istražujući 48 slučajeva, CGE je došao do saznanja da su liječnici u nekoliko bolnica sterilizirali žene koje su se spremale na porod carskim rezom, rekavši im da nositeljice HIV virusa - uzročnika AIDS-a, ne bi smjele imati djecu te da će umrijeti ako se ponovo odluče na dijete.

U izvješću stoji da su neki liječnici tražili od rodilja da ispune formular dok su bile u trudovima te rekli da im neće pomoći ukoliko ne potpišu da pristaju na sterilizaciju.

Voditeljica CGE-a Tamara Mathebula je kazala da ne može reći koliko je ta praksa u JAR-u raširena, ali da se nada da će vlasti reagirati. U izvješću tvrdi da su žene bile "prisiljene ili nagovarane da pristanu na sterilizaciju".

Ministar zdravstva Zwelini Mikhize zatražio je hitan sastanak s Mathebulom.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), HIV pozitivne rodilje imaju od 15 do 45 posto šansi da tim virusom zaraze dijete tijekom trudnoće, poroda ili dojenja, ali se taj postotak, uz primjenu protuvirusnih lijekova, može svesti na manje od 5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:15