PRIJELOMNA TOČKA

Žene su u Švicarskoj pravo glasa dobile tek 1971., a 50 godina kasnije u vojsci će smjeti nositi i žensko donje rublje

Ministrica obrane Viola Amherd, koja je zagovornica povećanja broja žena u švicarskoj vojsci, pozdravila je promjenu
Švicarska vojnikinja
 Fabrice Coffrini

Švicarska će uskoro omogućiti vojnikinjama nošenje ženskog donjeg rublja.

Naime, trenutačno svi vojnici u Švicarskoj imaju istu standardnu vojnu odjeću – što znači da je donje rublje isto za sve, bez obzira na spol ili rod.

Članica švicarskog nacionalnog vijeća i zagovornica uvođenje promjene, Marianne Binder, uvjerena je da će ovo učiniti vojsku atraktivnijom za žene.

"Odjeća je dizajnirana za muškarce, ali ako vojska doista želi postati ženstvenija, potrebne su odgovarajuće mjere”, izjavila je Binder, prenosi švicarska novinska agencija Watson.

image
Švicarska vojnikinja
Fabrice Coffrini

Kad su je pitali zar ne postoje hitniji problemi od ovoga, Binder je odgovorila: "Naravno, ali s obzirom na brojne pozitivne komentare koje sam dobila na ovaj prijedlog, shvatila sam koliko puno ljudi nosi uniforme od jutra do mraka, ne samo u vojsci, i svi kažu da je to pitanje uvažavanja".

Ministrica obrane Viola Amherd, koja je zagovornica povećanja broja žena u švicarskoj vojsci, pozdravila je promjenu.

Tamara Moser, voditeljica projekta "Inkluzija vojske i žena" i prva žena u odboru Švicarskog udruženja časnika, smatra da je akcija od velike važnosti.

"Od 2004. godine vojska nije poduzela potrebne korake za strukturno uključivanje žena u vojsku", rekla je Moser.

Probna faza projekta započet će u travnju.

Iako je vrsta donjeg rublja možda samo jedan od brojnih čimbenika koji utječu na donošenje odluke o pristupanju vojsci, činjenica je da Švicarska zaostaje za drugim europskim zemljama kad je u pitanju zastupljenost žena u vojsci. Štoviše, ovdje valjda podsjetiti da je ova država tek 1971. ženama dala pravo glasa.

image
Švicarska vojnikinja
Fabrice Coffrini

Primjerice, podaci SwissInfo pokazuju da samo jedan posto vojske u Švicarskoj čine žene, u usporedbi s 18 posto u Švedskoj, 15 posto u Francuskoj i 12 posto u Njemačkoj i Norveškoj.

Glasnogovornik švicarske agencije za nabavu obrambenih sustava Armasuisse, Kaj-Gunnar Sievert, rekao je kako će „dvije vrste funkcionalnog donjeg rublja za žene - kratko donje rublje (ljeto) i dugačko donje rublje (zima) - biti testirane u travnju”.

Sievert je još kazao kako su trenutna pravila švicarske vojne uniforme na snazi od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

„Stara generacija uniformi nije bila dovoljno prilagođena specifičnim potrebama žena”, rekao je Sievert. „U tom smislu, nabava najnovije opreme jednako je važna za žene kao i za muškarce”.

Rezultati testne faze bit će objavljeni u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:33