PATNJE MAJKI I DJECE

Žene u Gazi rađaju u negrijanim šatorima i poljskim javnim WC-ima

Na dan Hamasova napada na Izrael 7.10. u Gazi je bilo više od 50.000 trudnica. U prosjeku dnevno rađa 180 žena, a u funkciji je jedno rodilište
 -/Afp

Žene u Gazi rađaju u negrijanim šatorima i javnim WC-ima, upozorava američki The Wall Street Journal na teror nad civilima u Gazi. Na dan Hamasova napada na Izrael 7. listopada u Gazi je bilo više od 50.000 trudnica, procjenjuje UN. U prosjeku dnevno rađa 180 žena; kako su bolnice meta napada izraelske vojske, a istodobno su služile i kao sklonište za tisuće civila u bijegu od zračnih udara, medicinski uvjeti su vrlo loši.

Mnoge Palestinke sada rađaju uz malo ili nimalo medicinske pomoći, u pretrpanim skloništima, javnim kupalištima ili negrijanim, improviziranim šatorima, upozorio je UN. WSJ prenosi priču Noure Baaloushe kojoj je puknuo vodenjak dok su granate udarale oko zgrade u koju se sklonila njezina obitelj na sjeveru Gaze. Noura je prije toga rodila četvero djece, ali u bolnici. Bez mobilnog signala sada nije mogla pozvati Hitnu pomoć.

Uostalom, bilo bi preopasno izaći na ulicu. "Osjećala sam se tako uplašeno, svjesna da mogu roditi svakog trenutka. Znala sam da ne mogu do bolnice", ispričala je Noura Baalousha. Pomogla joj je šogorica: malog Adama je porodila koristeći drvene štipaljke za rublje da zahvati pupčanu vrpcu koju je potom prerezala kuhinjskim škarama.

UN upozorava da trudnice koje stignu do bolnice u Gazi rijetko uspiju dobiti potrebnu razinu medicinske skrbi. Od 36 bolnica, trenutačno ih radi samo 13, i to djelomično. Nema dovoljno medicinskog osoblja, odjeli su pretrpani ranjenicima. Zato su bolnice često prisiljene odbiti trudnice.

image
Palestinian Prime Ministry/Afp/Profimedia

Izrael je optuživao Hamas da koristi bolnice kao vojne objekte i tvrdi da čine sve kako bi ograničili patnju civila. Sjeverni dio Gaze uglavnom je ostao bez humanitarne i medicinske pomoći, a bolnice na jugu su preopterećene. Jedino rodilište koje je ostalo raditi na području s više od dva milijuna stanovnika je ono u Rafahu na granici s Egiptom, navodi UN. U toj bolnici obavlja se oko 80 poroda dnevno, a prije rata bilo ih je samo 15-ak. Bolnicama nedostaju i medicinski materijal i čista voda.

UN izvještava o nekoliko žena koje su rodile carskim rezom, dakle operativnim zahvatom, bez odgovarajuće anestezije. UNFPA, Populacijski fond UN-a, izvijestio je da pokušavaju opskrbiti svaku trudnicu u Gazi elementarnim paketom potrepština, ali ne uspijevaju nabaviti dovoljno brzo sve što je potrebno. U paketu su čista najlonska plahta za majku, sterilizirane škare za pupkovinu, uzica i dekica.

Nedostatak prenatalne i postnatalne skrbi znači da žene i djeca pate i umiru od stanja koja su se mogla spriječiti, prenosi WSJ. Nema nikakve skrbi za komplikacije u trudnoći, upozorila je Deborah Harrington, britanska opstetričarka koja je nedavno provela dva tjedna u bolnici Al-Aqsa u središnjoj Gazi kao dio međunarodnog humanitarnog medicinskog tima. "Mnoge žene koje sam vidjela bile su teško anemične. Veća je vjerojatnost da će rano roditi i izgubiti puno krvi. To znači da je veća vjerojatnost da će umrijeti", prenijela je Britanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:33